Diss!

Vet att många hästbloggar har hissat dessa stövlar från Hööks - men jag tycker precis tvärt emot. Ush, riktigt gräsliga! Dom ser ut som några medeltida antikstövlar från England som någon grävt upp från under en sten.. Not my kind of style ;) Vad tycker ni, hiss eller diss?


Dagens ridpass.

Idag kände jag verkligen inte för att ge mig ut i blåsten, men vad gör man inte för att hästen ska få röra på sig? Haha, jag vet inte direkt om Sancho uppskattade en blåsig, halkig ridtur men. Det blev bara en liten tur barbacka, och idag försökte jag faktiskt mig på att trava (barbacka alltså, annars travar jag ju haha!). Han har verkligen världens skumpigaste trav, och hans rygg är inte direkt den bekvämaste = aj aj. Men det gick hyffsat bra :) Gjorde lite sidförande i traven också, till en början protesterade han, men sen gav han med sig - och blev stark istället. Haha, är det inte det ena så är det något annat, eller hur? 

Snart ska jag iväg på utvecklingssamtal, hade glömt det men som tur var kom jag på det i tid!


They deserve attention.

Det var längesen jag länkade några bloggar som jag läser, och förra gången tog jag bara större bloggar (av en anledning inte ens jag vet, haha) så nu känner jag att det är dags att länka lite mindre bloggar som förtjänar en plats i rampljuset! Alla är väl inte supersmå, men dom har ju inte samma besöksstatistik som Blondinbella direkt ;)


http://adinis.blogg.se/ - En superfin, personlig blogg som drivs av Adina. Hennes inlägg är alltid välskrivna och hon fotar väldigt fina bilder! Hon skriver om sin vardag, och om islandshästen Funi (som är helt gudomligt söt!).


http://tovekjaerran.blogg.se/ - Tove har en otroligt vacker blogg, med bilder och designer som får mig att tappa andan varje gång. Finns inget mer att säga - besök!


http://linnforsstrom.blogg.se/ - En välskriven hästblogg där man får läsa om Linn och hennes två ponnyer, Musse och Cherry. Inläggen är alltid intressanta och designen kan man inte säga ett ord ont om :)

Dag 12 - Det här saknar jag.

Jag saknar Merlin.


Jag saknar sommaren.


Jag saknar hoppningen.

Sancho avundsjuk?

Ibland får jag faktiskt en känsla av att Sancho blir smått avundsjuk när jag håller på med andra hästar. Hälsar jag på någon av dom andra hästarna i hagen när han ser, då blänger han på mig och tjurar. Och så fort han får uppmärksamhet igen, då är allt frid och fröjd. Sött ;)

Rädd för att bli glömd?

Dagens ridning.Idag blev det en kravlös uteritt i det härliga vädret! Red en lite längre bit, och hittade en väg med perfekt underlag som gick att trava/galoppera på. Behöver jag ens säga att Sancho var pigg efter dom senaste dagarnas turer med enbart skritt? ;) Han drog iväg lite i galoppen, och skrämde livet ur en bilist som körde förbi, hon tittade väldigt konstigt på oss i alla fall.. Haha! Sancho var lite fjantig också, han slängde sig för en brevlåda och var nära på att drutta omkull. Tycker att han som trots allt är 27 år borde vara ganska van vid brevlådor? Kanske inte ;)

 


Dag 11 - En bild på stallet och omgivningen.

Ett litet "tips"/upplysning till er som har inte har hästen hemma: Innan ni lägger ut bilder på stallet, fråga stallägaren om det är okej för säkerhets skull. Oftast är det inga problem, men det är inte alla som vill ha bilder på sitt stall/hus ute på nätet :)
Har fotat stallet/omgivningen från varenda vinkel idag, haha! Så gör er beredda på en riktig bildbomb ;)

Här har vi vägen in mot huset/stallet. Till höger ser ni den avlånga biten av hagen.


Huset till höger och stallet/uteboxarna till vänster.


Stallet sett ifrån lilla ingången, uteboxarna syns utanför.


Stallet sett ifrån stora ingången.


Boxarna, Q och Fleur's till vänster och ingång till sadelkammaren och tomma boxen till höger.


Bilden till vänster: Sadelkammaren sett ifrån stallgången. Bilden till höger: Hyllorna med täcken, hjälmar och en massa andra grejer.


Alla sadlar/träns.


Stallplanen sett ifrån stallets stora ingång.


Uteboxarna sett ifrån stallets stora igång, en liten bit av hagen syns i bakrunden.


Hagen bakom uteboxarna.


Stallet sett ifrån uteboxarna.


Stallplanen sett ifrån hagens ingång.


Paddocken.


Flygfoto.


Flygfoto där sommarhagen syns också.

Syns det att vi har spån? ;)


Visste du att..

.. jag har totalt 5 bloggar? Den här, två privata med lösenord, en testblogg som jag testar nya designer på och en där jag har samlat massa "dagens ridpass"-inlägg.


Rida med hackamore.

Innan jag red Sancho för första gången letade jag febrilt på internet efter någon text om hur man rider med hackamore (eller ponnyhackamore som Sancho's bett kallas). Jag hittade inte direkt någon bra text, men nu när jag själv ridit med bettet i 1,5 år så kan ju jag skriva lite om hur det är att rida med det + andra funderingar. Observera att jag skriver om ponnyhackamore, jag har ingen erfarenhet av vanligt hackamore.

Hackamore är bettlöst, och verkar över nosryggen. Det finns två olika typer. Ponnyhackamore är den typen som har två lösa, platta metallskänklar ihopsatta med en reglerbar, platta över nosen och en kedja eller rem under. (alltså den typen som Sancho har) Ponnyhackamore är tillåtna på hopptävlingar, men ej till dressyr.
Den andra typen av hackamore har mycket långa, tunnare metallskänklar som sitter ihop med någon typ av inklädd kedja över nosen och en kedja eller rem under. Denna typen är mycket skarp, och bör ej användas av orutinerade ryttare. Den vanliga typen är endast tillåtet att tävla med på storhäst, och även detta får man ej tävla dressyr med.


Den främsta funderingen folk har om hackamore är: "Kan man bryta av nosryggen?". Svar: Ja. MEN, det är endast om man satt det helt fel. Som ni kan se på bilden under så har hästen ett tunt nosryggsben (vet inte vad det kallas?), sätter man hackamoret där nosryggen är som tunnast KAN nosryggen brytas. Men sätter man hackamoret högre upp är det ingen risk att nosryggen går av. Skulle du ramla av och hästen trampar på tygeln är det mycket större sannolikhet att tygeln går sönder innan nosryggen.


Här under kan ni se hur ett ponnyhackamore ska sitta - och inte sitta. På bilden till vänster sitter plattan lagom högt upp, men på bilden till höger sitter det längre ned och då är risken att nosryggen går av om man gör en allt för hård förhållning. Dessutom trycker det över luftvägarna vilket leder till att hästen kan få svårt att dra in luft genom näsborrarna.


Hur är det att rida med det då? Som med alla bett är det olika från häst till häst, så jag kan endast utgå från hur dom hästarna jag ridit med det har fungerat. Sancho, som inte riktigt trivs på vanliga bett som sitter i munnen, fungerar alleles utmärkt på ponnyhack, både i dressyren och ute i skogen. Det enda som jag upplever som svårt är att ta ett riktigt ledande tygeltag. Gör jag ett ledande tygeltag på Sancho kör han in nosen i bringan istället för att svänga, men tar jag tag i tygeln försiktigt svänger han, så det är en vanesak.

Ponnyhack passar till allt ifrån ett variationsbett för vilken häst som helst, till pigga/heta hästar. Det är lagom skarpt, men det beror ju på hur känslig hästen är. Har man en häst som är pigg/het ute i skogen eller på hoppbanan kan jag rekomendera att testa ponnyhack, eftersom det är lite skarpare än ex. tränsbett. Att ha ponnyhack/vanligt hackamore på unghäst är inte rekomendera eftersom det som sagt är svårt att ta ett ledande tygeltag.

Här rider jag Sancho med hackamore:Kloka ord från Jan Brink.


Dag 10 - Mina drömmar.

Mina drömmar, inom ridningen/hästsporten, är att lära mig & utveklas som ryttare. Jag har inga speciella drömmar om att ex. tävla VM, utan vill som sagt bara bli så duktig som möjligt. Helst av allt skulle jag vilja bo på en liten gård med ett litet stall, och kanske ha runt 3 hästar. Självklart skulle två av dom vara mina drömhästar, och den tredje kanske skulle vara ett föl som jag ska rida in/utbilda själv?

Drömmar utanför hästfronten då. Jag vill tjäna hyffsat mycket pengar, inte supermycket men jag vill slippa oroa mig för att pengarna inte ska räcka månaden ut, och jag vill absolut inte stå inne i mataffären och kolla jämförelsepriserna på precis varenda grej. Jag vill kunna spara pengar varje månad, och jag vill kunna spontanköpa kläder/prylar. Och åka på en lång utlandsresa minst en gång om året. Plus att ha råd med hästarna såklart. Jag vill ha ett jobb jag trivs med och jag vill ha underbar kille (vem vill inte det? haha!). Jag vill upptäcka världen, för sitta i Tibro tänker jag inte göra livet ut. Sen vill jag ju självklart att jag/mina närmsta ska få vara friska livet ut :)

Dagens ridning.

Idag var det stressigt i stallet eftersom jag var tvungen att hinna hem till handbolls-VM. Det blev en liten ridtur i alla fall, och idag kunde jag rida honom mer framåt eftersom det inte var lika halt på vägen. Märktes tydligt att han jobbade bättre, och det är ju inte så konstigt för han kan ju aktivera bakdelen mer när han slipper oroa sig för att halka. Halterna satt lite sämre idag, men allt kan inte vara bra hela tiden. Det jag fokuserade mest på var att han skulle svara framåt även när jag hade stöd på tygeln, han vill gärna sega så fort jag kortar tyglarna. Vi behöver träna mer på det, men idag var en bra början i alla fall :)

Glad häst. Eller inte ;)

Viktigt med rättstavning.

Jag vet att jag sagt det här förut, men vill man ha en bra blogg som folk orkar läsa så är det otroligt viktigt med att inläggen är rättstavade och skrivna grammatiskt korrekt. Tänk om jag skulle skriva såhär?

"HEJ BLOGGEN!!<3 idah var Sancho SÅ DUKTIG!!<33 ja red me dressyrsadeln å de va lite konstit för ja är ju van vid den andra lixxom. han gick i form typ hela tiden superfin va han! :D ja gjorde massa skänkelvikningar volter sluta öppna å sånt där han har nog ALDRIG gått så fiiiiiint min lilla pluttishäst<33 Han är så snäll han gör aldrig nått dummt ja älskar han mest i hela värden!!"

Okej, nu kanske jag överdrev lite men det finns faktiskt bloggare som skriver så ;) Som ni kanske märkte så blev det jättejobbigt att läsa, man orkar helt enkelt inte sitta och rätta för sig själv i huvudet för att kunna förstå vad det står. Det första felet jag gjort i texten är att använda på tok för mycket smilysar. Visst, jag använder smilysar i varje inlägg men inte 10st. Sen har jag stavat fel överallt, eller jag har använt "msn-förkortningar". Ex:
- ja istället för jag
- me istället för med
- å istället för och
Väldigt irriterande och ger ett omoget intryck.

Dessutom har jag missat stor bokstav i början av mening, struntat totalt i vad kommatecken/punkt är och misshandlat tecknet "!!!". Nu menar jag inte att ett felstavat ord/en smily är hela världen, men tänk på hur ni skriver! Har du problem med stavning så finns det rättningsprogram, så det är ingen ursäkt att stava fel konstant. Förkortningar som är okej är: iom, t.ex, ang., dvs, osv, m.f. Men att förkorta tillbaka med tbx kanske inte är så bra. Vad tycker ni, är jag överdrivet petig eller klarar ni av att läsa bloggar med mycket stavfel/grammatiska fel? ;)

Visste du att..

..Sancho och Sara (hans ägare) skulle ha varit med i Arn-filmen? Dom skulle varit med som statister, så det var ju ingen stor roll, men lite kul hade det ju varit! Oturligt nog fick Sancho fång (tror jag, han blev dålig i alla fall) så dom kunde inte vara med. Synd, annars hade dom ju varit filmstjärnor ;)


Dag 9 - Mitt bästa hästminne.

Jag kan inte bestämma mig för ett bästa minne, utan jag har efter mycket funderande (haha, man får verkligen tänka ordentligt när man skriver dom här inläggen!) kommit fram till en hel drös med minnen. 


Det mest speciella var för ganska längesen, kan det ha varit 2-3 år sen? I alla fall, det var innan jag börjat rida Sancho och då var jag skötare på ridskoleponnyn Merlin. En gång per år annordnade ridskolan ett skötarläger för oss skötare, 3 dagar. Sista dagen hade vi ett s.k skötarhopp, där vi tävlade om en vandringspokal tror jag? Det här året var vi runt 15personer om jag minns rätt, och alla vajde höjd mellan 20cm-70cm. Det högsta jag hoppat bana med Merlin innan då var 40cm, eftersom han inte fick överanstränga sig. Denna gången fick vi hoppa högre, så jag valde 60cm.

Väl inne på banan bestämde jag mig för att satsa lite, och rida med mer fart. Han brukade inte vara speciellt pigg, men just den dagen lyssnade han framåt! Jag minns inte så mycket från när vi var inne på banan, förutom när vi svängde in mot regnbågshindret (som dessutom var lite högre än resten av hindrena). Jag hade aldrig hoppat det hindret förut så det var ju lite extra nervöst, men vi klarade det och resten av banan felfritt, med en bra tid. Placeringen spelade ju inte såå stor roll egentligen, jag var supernöjd med insatsen bara, men vi kom i alla fall 3:a! Med andra ord slog vi många andra på nätta tävlingsponnyer och mer tävlingsrutinerade ryttare ;)

Filmen om Merlin, saknar dig <3


Mitt bästa minne med Sancho.. Hm. Vi har många bra minnen, men inget riktigt, riktigt speciellt som ploppar upp i huvudet direkt, kanske för att det är många som är speciella? Men jag kan berätta lite kort om några minnen som jag minns lite extra nu när jag tänker efter. Det sötaste måste ju vara första gången han gnäggade till mig, eller när han följde mig fram och tillbaka genom hagen i hopp om få följa med in. Det som jag blivit gladast över var när jag satt upp på honom första gången efter hältan, då kom det faktiskt en och annan glädjetår. Eller när han gick så "perfekt" en gång på gärdet, när allt verkligen klickade och man fick den där härliga ridkänslan man alltid strävar efter. Finns verkligen många fina minnen med Sancho, och jag hoppas vi kan få många fler!


Dagens ridning.

Mörkret kommer alldeles för tidigt, jag rider aldrig när det är ljust längre? Tur att man har upplyst paddock! Eftersom det var ganska halt i paddocken tränade vi på saker som inte kräver så mycket rörelse framåt - halter, vacker hov uppsuttet, framdelsvändningar och bakdelsvändningar. Måste säga att han var väldigt duktig idag (fast det säger jag ju varje dag.. hehe)! Han lyssnade väldigt fint i halterna, stod stilla tills jag gav skänkel framåt och jag trooor han ställde sig ganska korrekt med benen också. Vacker hov uppsuttet gick mycket bättre än förra gången, antagligen för att jag inte gav honom godis ;) Det misstaget gör jag inte igen! Han blev lite sur när han inte fick godis för jobbet, men efter att jag kliat/klappat honom länge så tror jag han uppskattade det nästan lika mycket.

Framdelsvändningar/bakdelsvändningar har vi alltid haft lite problem med, han envisas med att fortsätta framåt istället för att stå stilla och flytta sig på stället. Dom är fortfarande långt ifrån perfekta, men idag kom vi en liten bit på vägen. Några steg blev lyckade, medans andra kanske blev lite sämre, men det är bara att jobba på :)

Dagens outfit i detalj!


Snurrigt värre!

Vet inte vad som hänt med mig den senaste tiden, jag glömmer bort grejer HELA tiden. Min hjärna har väl tagit en semester, fast det är troligare att den har fullt upp med att hålla koll på fysikprov och gymnasieval. På tal om gymnasieval, där har jag också tappat bort mig totalt. Imorse var jag helt säker på Samhäll-Beteendevetenskap, men precis när jag skulle skriva ut och lämna in började jag tveka. Så nu kan det nog bli vad som helst. Eller nja, kanske inte riktigt, men jag funderar faktiskt på Natur-Samhäll nu. Jag som alltid sagt att jag aldrig skulle gå natur! Det är alltid matten som avskräckt mig, men tydligen läste man lika mycket matte som på Samhäll-Beteendevetenskap om man väljer Natur-Samhäll. Jag gillar ju faktiskt NO-ämnena hyffsat, så det kanske vore nått..? Jag tror jag får singla slant om jag ska kunna välja!I alla fall, idag var det väldigt snurrigt även i stallet. Jag hade fått för mig att jag skulle släppa in hästarna, men jag fick inget svar från varken Anne eller Sara så jag tog in hästarna för säkerhets skull.. Men ja, det var inte idag jag skulle ta in dom, men det var ingen större skada skedd för då fick Anne en ledig kväll. Tur att jag inte gjort fel, haha! Tänk så pinsamt tokigt det kan bli. Hjärnan får komma tillbaka från semestern snart innan jag gör något annat galet.


Äter du hästkött?

Hästkött är något jag ALDRIG skulle kunna tänka mig att äta. Jag har smakat (för flera år sedan) men det kändes riktigt obehagligt, och sen dess har jag inte smakat eller ens ätit något med hästkött i. Det känns precis som att äta hund, eller något annat husdjur, det känns helt fel. Äter du hästkött, varför/varför inte?


Dag 8 - Min hästs vardagsoutfit.

Det här inlägget har jag redan skrivit, men sak samma.

Denna är väldigt basic, den använder jag om vi har bråttom/inte orkar linda benen.

Benskydd - Eskadron (som ni kanske ser.. haha)
Sadel - Zaldi hoppsadel
Stigbyglar - Hööks
Schabrak - ?
Reflextäcke - ?
Träns - Utan märke
Pannband - Hööks


Sen varierar vi det med rosa..

Lindor - Hansbo Sports
Schabrak - Gekås
Sadel - Prestige Golden Star
Stigbyglar - Sprenger
Träns - Utan märke
Pannband - Gekås

.. brunt

Lindor - Hööks
Ridtäcke - ?
Sadel - Zaldi hopp
Stigbyglar - Hööks
Träns - Utan märke

.. eller vad vi känner för för dagen ;D

Lindor - Hööks
Schabrak - Hööks?
Sadel - Prestige Golden Star
Stigbyglar - Sprenger
Träns - Ihopplockat av allt möjligt ;)
Pannband - Gekås

Finn 5 fel SVAR.

Först att svara rätt var Elin, well done! :)

Rätt svar var:
- hålet på vänstra sockerbiten är borta
- Sancho's stjärn har ändrats
- ett fönster på huset är borta
- Sancho's svans är borta
- Fleurs bakben är borta


Hästfilmer.

Spirit: Stallion of the Cimarron.
Filmen handlar om mustangen Spirit som är ledare för en flock vildhästar i den amerikanska "gamla västern". En kväll upptäcker Spirit något nytt i skogen, en eld. Han galopperar dit för att se vad det är som försegår och när han kommer fram ser han ett par hästar som står fastbundna. Spirit försöker hjälpa hästarna att ta sig loss och märker då att det ligger något på marken. Han förstår snabbt att det är människor. När Spirit undersöker deras saker vaknar människorna och försöker fånga Spirit. Spirit flyr men blir infångad av människorna. De för honom till en militärbas med massor av andra hästar, där de försöker tämja honom.
Det här är en av mina absoluta favoritfilmer alla kategorier. Helt klart värd att se!

Black Beauty.
Följ den vackra hästen Black Beauty från sina första år i en idyll till ett hårt liv med mycket arbete och lite kärlek. Jag klarar inte av att se den här filmen utan att gråta, den är så sorgsen men samtidigt helt underbar! Trailern här nedan gör inte filmen rättvisa för trailern suger.. Menmen.

Hidalgo.
Året är 1890 och den amerikanske yrkesryttaren Frank Hopkins ska som förste västerlänning någonsin delta i en vida känd hästkapplöpning genom den arabiska öknen. Det prestigefyllda distansloppet är dock minst sagt krävande och det är osäkert om Frank och hans häst Hidalgo överhuvudtaget kommer att orka hela vägen fram till mållinjen.
En väldigt spännande film, som inte är en typiskt hästfilm men som ändå förtjänar en plats här eftersom det fortfarande kretsar kring hästar till viss del.

Dag 7 - Redskap/utrustning jag inte klarar mig utan.

Om jag verkligen tänker efter så är det faktiskt inte så mycket redskap/utrustning jag VERKLIGEN behöver. Det är mycket grejer som underlättar väldigt mycket ex, sadel, träns, grimma, men det mesta är saker jag skulle kunna klara mig utan ifall jag var tvungen till det. Så efter mycket noggrant tänkande kom jag fram till att det är två grejer jag aldrig skulle klara mig utan - en grep och ett grimskaft. Grepen är väl ganska självklart, man kan ju inte mocka utan en grep ;) Grimskaftet är också en viktig sak, om jag skulle tvingas klara mig utan sadel/träns hade det säkert funkat att ta ett grimskaft som halsring. Och jag leder oftast Sancho med bara ett grimskaft runt halsen, mycket smidigare enligt mig. Att rida barbacka är ju inga problem, så sadeln klarar jag mig utan. Fast, en borste och en hovkrats skulle jag nog behöva.. Jaja, man kanske kan använda grimskaftet som borste och hovkrats? ;)


Im back on track.

Igårkväll fick jag ett blogg-ryck och skrev 5 inlägg på raken! Inte illa. Så jag har faktiskt inlägg så det räcker i flera dagar (+ dagens ridpass/bilder som jag inte kan planera i förväg). Och nu kan man nog säga att jag är tillbaka från min lilla svacka som jag haft det senaste, bra va? :D


Gymnasieval.

Nu har jag skickat in mitt gymnasieval tror jag. Det var riktigt krångligt! Tydligen kunde jag inte välja Samhäll-Beteendevetenskap som förstaval och Samhäll-Samhällsvetenskap som andra val? Måste kolla upp det, går det ändra får jag göra det sen under omvalsperioden.
Såhär blev det för stunden i alla fall:Egentligen vill jag klämma in Samhäll-Samhällsvetenskap som andra val men som sagt så krånglade det när jag skulle välja det så jag får prata med SYOn om det går att lösa.. 3e och 4e valet tog jag bara något, eftersom jag är ganska säker på att jag kommer in på mitt 1a/2a-val. Men det vore ju lite kul om jag "tvingas" gå International Baccalaureate! ;)

Dag 6 - Något annorlunda med min häst.

ALLT med Sancho är annorlunda.. Han är riktigt knäpp faktiskt, haha! Men, här kommer i alla fall två videos som visar att han vad som verkligen är annorlunda med honom!

Att han är en mästerrymmare.. En dag han INTe rymmer är ovanlig! Idag lyckades jag fånga honom på film när han gick ifrån stallplanen tillbaka till hagen (han går där emellan lite som han behagar). Innan jag började filma stod han och kikade på tråden, kände lite försiktigt med mulen för att kolla så det inte var ström i. Smart ponny där ja. Och sen som ni ser lite otydligt på filmen, han kliver över den understa tråden och kryper under den översta. Kollar ni noga så ser ni att han inte tar sig igenom så grasiöst, han var nära på att dra med sig alltihopa.. Haha!


Och den andra. Hans sätt att tigga. Jag vet ingen häst som är så envis som Sancho, han kan tigga HUR LÄNGE SOM HELST. Först ser han söt ut, funkar inte det surar han och försöker skrämmas. Fast han ser ju inte speciellt farlig ut? ;)


Finn 5 fel.

Haha, jag vet, jag gjorde det löjligt enkelt ;)


Åsikt om sporrar/spön.

För min egen del är sporrar/spön något jag använder i princip varje gång jag rider faktiskt. Sporrarna sitter på stövlarna, och jag är för lat för att plocka av/på dom om jag ska vara ärlig. Spöt använder jag ibland, kanske inte direkt om jag bara ska rida ut. Varför använder jag då detta? Sporrarna använder jag för att slippa sitta och driva konstant hela tiden. Det är främst i skritten som han är lite lat, i traven/galoppen är han däremot pigg. Men jag tycker det är bättre att jag kan driva en gång ordentligt än att göra honom skänkeldöv ;) Spöt använder jag inte som drivande, utan mer hjälp om han ska göra skänkelvikning eller flytta bakdelen, som en förtydling.

Så, min åsikt om sporrar/spön är: om man använder det rätt så är det en bra grej. Har man sporrar när man har en väldigt ostadig skänkel, eller om man bokstavligen bankar skänklarna i magen på hästen, ja då används sporrarna felaktigt. Då stjälper det mer än hjälper. Detsamma gäller spöt, använder man det till att slå hästen är det ju självklart att det är dåligt. Just att folk slår sina hästar med spön är sorgligt nog ganska vanligt. Jag har antagligen aldrig varit på en hopptävling utan att se någon slå sin häst om den exempelvis stannar på ett hinder. Observera nu att jag inte menar folk som lägger till spöt på bogen, utan folk som ger ett/flera ordentliga rapp på baken. Sånt är bara onödigt och dumt. Vad tycker ni om sporrar/spön? Använder ni det? Varför?

Ett lysande exempel på hur man INTE ska använda ett spö.. Stackars häst och vilken idiot till ryttare.


Dagens ridning.

Blev en liten barbackatur, det är så skönt nu när det är kallt och ruggigt ;) Det blev inte speciellt långt, men vi hann göra lite smågrejer för att det inte skulle bli bara skritt på långa tyglar. Gjorde lite sidförande, halter, ryggningar och serpentiner. Det är mycket enklare att känna om han verkligen jobbar när man rider utan sadel, och "förvånande" nog så böjde han bara på nacken i början ;) Fuskis! Men när han jobbat igång sig så gick det utmärkt.

Gullig i sina fina rosa lindor.. Sötis :)

Dag 5 - Det här finns i min ryktlåda.

Äntligen kom jag ihåg att ta kort på allt i den där förbaskade ryktlådan.. Haha!
Fuskar lite med dagens också, MIN ryktlåda ligger i någon garderob = jag använder den aldrig. Så ni får nöja er med Sanchos/Saras ryktlåda, det är trots allt den jag använder :)


(Går från vänster till höger)
Torrshampo till skimmel.
En tom glansspray.
Två mankammar.
Huvudborste.
Svettskrapa.
En stump ryktsten.
Man/svansborste.
En handske.
Låda med manrosetter.

En låda som hör till ryktlådan.
Piggborste.
Nummerlappar.
Mjuk borste.
Ryktskrapa.
Vanlig borste.
Två ryktborstar.
Fyra hovkratsar.


Mina drömhästar.

Jag antar att jag inte är ensam om att sitta och kolla på Hästnet efter drömhästen som man förhoppningsvis kan köpa en vacker dag. Drömhästen ser ju totalt olika ut för varje person, en del vill ha en häst som hoppar 150-banor, en del vill ha ett mysigt kallblod att ha kul med i skogen och en del vill ha en superhäst med ett steg som Totilas. Jag själv kan inte bestämma mig för EN drömhäst, utan jag har flera ;) Kan berätta om två.

Drömhäst nr 1:
Helst av allt skulle jag vilja ha Sancho i storhäst-format med lite längre ben, yngre och sisådär runt 165-170cm. Älskar allt med honom, finns inget som jag ogillar riktigt mycket. Hans personlighet är ju helt underbar, hans färg är speciell och ganska unik, älskar hans stora stjärn och gulliga mustasch på mulen. Dessutom var han ju en riktig allround-talang när han var yngre, helt perfekt eftersom jag inte är inriktad på bara en gren. Tyvärr är det ju inte så sannolikt att jag någonsin hittar en häst som Sancho igen men ja, som sagt en drömhäst är det ju allt..Drömhäst nr 2:
Om jag fick välja skulle jag helst vilja ha en brunskimmel med svart man/svans och tonat mot svart ner på benen (se bilden), genomgående ganska tunn bläs med rosa mule, 4 vita halvstrumpor. Valack, runt 8-12år, 160-170cm hög, vara normalt byggd - inte jättenätt men inte kraftig. Ska ha gått minst 120-hoppning med potential för lite högre. Kunna gå lätt dressyr, och lite terräng på skoj. Ska vara trevlig att handskas med, vara hyffsat lättlastad och det ska gå att rida ut på den (stort måste!). Pigg och framåt att rida, får gärna busa till det ibland men inte allt för mycket. Ja, det var väl allt. Inte lite höga "krav" man har? ;) Men som sagt, det är min drömhäst. Hur ser din drömhäst ut?


Cutie.
Mobil när man rider?

Jag har alltid med mig mobilen när jag rider, främst när jag rider ut då. Det tycker jag man ska ha, ramlar man av eller om något annat händer så är det viktigt att kunna kontakta någon. Men det var inte det jag ville diskutera - utan när folk sitter och ringer/smsar för skojs skull uppe på hästryggen. Smsar gör jag väldigt sällan, det tar alldeles för lång tid och tar för mycket fokus ifrån hästen/omgivningen i och med att man måste kolla på mobilskärmen när man skriver (även om jag kan skriva utan att titta så måste man ju kolla så man skrivit rätt). När man ringer någon tycker jag man har mer koll, man kan fortfarande se vart man rider, om det kommer en bil eller liknande. Dock ringer jag inte någon för skojs skull, utan håller ev. samtal kort.

Sen får man ju välja sina tillfällen också. Rider man på ett väg med mycket trafik kanske det inte är speciellt smart att ringa/smsa just då. Då är det bättre att vänta en stund tills man kommit till skogen/en mindre väg. Det bästa är ju om man har headset, så man har båda händerna fria om man blir tvungen att prata med någon. Man får även tänka på mobilen också, skulle det hända något medans man håller den i handen så kan man ju tappa den. Därför tar jag väldigt sällan upp iPhonen, då tar jag hellre min andra slit-och-släng-mobil. Ganska praktiskt att ha två mobiler ;) Hur gör ni, tar ni upp mobilen när ni rider?

Vore inte kul om min lilla älskling såg ut såhär om jag tappar den, haha!

Dagens ridpass.

Idag blev det liiiiite seriösare ridning än vad det blivit dom senaste dagarna. Skrittade en sväng först, och sen jobbade vi en stund där det var asfalt. Asfalt är väl inte det bästa underlaget, men har man det och isgata att välja på så är ju valet ganska enkelt. Anyway, gjorde lite sidförande i skritt, lite halter och även någon bakdelsvändning. Travade lite försiktigt också, Sancho har ju inga skor så han halkar inte på asfalt. Körde lite övergångar mellan halt-trav-halt också, han gick inte fram så bra i början men det blev bättre mot slutet. Halterna var förvånansvärt bra, han brukar dumma sig lite och vill helst fortsätta gå, men idag var det ytterst lite protester och han stod still tills jag drev fram honom. Ryggade lite också, kan inte säga att det var så värst vackert men han backade åtminstone. Överlag var han i alla fall väldigt duktig! :) Längtar tills våren nu, så man kan rida på riktigt. Har massa övningar jag vill göra med Sancho!

Bild från i våras :)Hiss!

Nu var det ett tag sen jag hissade något faktiskt, jag (och dom flesta) är ju bättre på att dissa ;) Var ju som sagt inne på Skara Hästsport idag för att köpa ridstövlar. Provade dom jag tänkt ut, ett par De Niro - men givetvis fanns inte min storlek hemma. Men dom var redan beställda så förhoppningsvis kommer dom om några veckor :) Jaja, när jag var där inne såg jag ett annat par De Niro som jag tyckte var riktigt häftiga faktiskt! Dom är kanske inte direkt ett par vardagsstövlar som man lullar runt i skogen med, men på hopptävlingar skulle det nog vara riktigt snyggt. Tyvärr hade jag inte tid att prova dom så jag vet inte om dom är sköna, men jag har aldrig provat ett par obekväma De Niro ;) Vad tycker ni, hiss/diss?


Önska sig får man ju.

Nu sitter jag förhoppningsvis i bilen påväg till Skara Hästsport, och tanken är att jag ska få med mig ett par suuupersnygga ridstövlar hem! ;DÄr det bara jag som är helt kär i benskydd med ludd? Hade jag varit lite rikare hade jag köpt dessa direkt!

Winterland.
Dag 4 - Favoritbilderna på min häst.

Oj, alla bilder på Sancho är ju superfina. Blir svårt att välja endast några.. Haha! Tog absolut inte med alla, skulle kunna välja 100 till som jag gillar minst lika mycket. Men den första bilden har en speciell plats i mitt hjärta, den är nog min absoluta favorit!
Våren äntligen påväg?

Det sägs ju att när hästarna börjar fälla vinterpälsen så är våren på ingång. Så jag kan glatt meddela att Sancho börjat fälla! Inte mycket - men lite i alla fall ;)


Barbackatur.

Jag har tröttnat på isen nu, när det var snö gick det i alla fall skritta på vägarna. Nu halkar man fram som Bambi på hal is.. Som tur är har det börjat smälta bort och äntligen har asfalten börjat synas! Så idag tog vi en liten barbackatur, han har blivit lite tjockare tror jag, han var mycket bekvämare nu haha ;)

Sancho demonstrerar hur man inte ska använda en reflexväst.. Haha! Eller så är det möjligtvis nya modet inom islam..?

Dag 3 - Min största rädsla inom hästsport.

Jag är väl egentligen rädd för rätt mycket inom hästsporten, även om jag inte visar det, men om jag ska välja den största så är det ett väldigt enkelt val. Jag är livrädd för att göra något så att Sancho/dom andra hästarna skadas, jag skulle aldrig klara av att leva med det. Fick ju absolut panik en gång när alla hästar rymde, jag trodde att jag glömt stänga staketet. Men det visade ju sig att det var Surprise som rivit ner det, "tur" för mig eller vad man ska säga.
Den rädslan är även anledningen till att jag tycker det är obehagligt när Sancho sticker, jag blir rädd att han ska snubbla/sträcka sig/trampa snett, för det känns som att det är mitt fel då eftersom jag inte kan kontrollera honom. Jag är väl lite över-nojig, men hellre överdrivet försiktig än att det skulle hända något.

Min fina lilla skrutt ♥

Voffsing på besök!Dag 2 – Det bästa/sämsta med min häst.

Som jag sagt förut - Sancho är ju inte min egentligen, så att ingen missförstår ;)

Det här blev svårt. Allt med Sancho är ju bäst och inget är sämst, haha. Nä, kanske inte riktigt. Jag kan börja med det bästa då. Det bästa är att han är ju hela hans personlighet! Det är svårt att förklara, men jag ska försöka. Han är så personlig, och ibland ganska mänsklig på något konstigt sätt. I situationer när han måste göra som jag säger, då gör han det. Känner han att det kanske inte är så allvarligt, då struntar han gärna i vad jag säger ;) Exempelvis, en gång rymde Surprise ur hagen samtidigt som jag gick med Sancho utanför hagen. Då kan jag släppa Sancho, och säga att han får stå still medans jag fångar in Surprise. På nått skumt sätt vet han då att nu måste han stå stilla. Eller när vi måste krångla för att komma ur hagen (han är låg i rang och kan inte gå förbi dom andra hästarna hur som helst, står dom andra vid utgången får vi finta oss förbi), då kan jag först locka bort dom andra, springa och öppna till Sancho och ropa att nu är det "fritt fram". Då springer han snabbt till utgången, precis som att han förstår att det är lite bråttom. Ganska coolt, haha!

Oj, nu blev det väldigt långt om just det, det var ju bara en liten bit av hans personlighet. Sen gillar jag att han är så lätt att handskas med, det är aldrig några problem att fånga honom i hagen, leda/rykta eller liknande. Han är så snäll och pålitlig kort sagt :) Menmen. Det jag gillar sämst.. Hmm.. Att han tappar bjudningen helt i paddocken kanske? Jag vet ju att han inte har några problem att gå i normalt tempo där, så det är lite irriterande när han tjurar ihop och knappt går framåt. Och att han är ett sånt satans godismonster! Fast, det kanske inte är så konstigt när han skäms bort konstant.. ;) Inte bara av mig då, haha!

Lilla matvrak.. Hihi!

Grattis till mig själv!

Haha, lite egoistisk får man ju vara.. Jaha, nu är man hela 16 år då. Kul. Känns faktiskt inte så speciellt, förutom att jag får övningsköra. DET längtar jag efter! Vi måste bara fixa sånt där körblablabevis, sen är det bara att tuta och köra ;) Annars gillar jag inte födelsedagar. Det är jobbigt, man står i centrum och jag är väl inte så förtjust i det om man säer så.

Det blir en slapp dag annars, ska på studiebesök på gymnasiet här i Tibro. Härligt att dom tajmade det på min födelsedag! Jag ska kika på Samhäll och Ekonomi, så att jag förhoppningsvis kan komma ett steg närmare ett beslut ang. gymnasievalet. Sen på eftermiddan blir det väl lite halvkalas. Hanna fyller också år idag så det blir dubbelkalas eller nått, haha ;) Grattis till Hanna också :D

Dag 1 - Presentation av mig och min häst.

Har ju presenterat mig och Sancho förut, men ja, jag skriver om allt lite kort, vill ni läsa längre får ni läsa om mig här och om Sancho här. Kom på att jag fuskar lite också, Sancho är ju faktiskt inte min, men ja det får funka ändå ;)


Sancho är född på Irland 1984, alltså är han hela 27år. Åldern märks absolut inte, hade han fått så hade han velat vara galopphäst ;) Eftersom han inte har någon stam vet man inte helt säkert vad han är för ras, men när han kom till Sverige så kollade en rasforskare på honom, och enligt denne så är han welsh/connemara/new forest/arab/fullblod. I ridningen är han pigg, ibland jävligt pigg, haha. När man rider ut i grupp kan han bli ganska het och stark, eftersom han har kvar tävlingsinstinkterna ifrån när han gick jakt på Irland som ung.

Tävlingsmässigt har han varit väldigt duktig i hoppning, har som högst gått på EM-nivå. Han har även gått lite terräng/fälttävlan, och jag antar att han startat någon dressyr också. Nu för tiden är han ju (såklart) pensionerad, och vi rider mest runt i skogen och har kul, sen blir det ett och annat dressyrpass också. Hoppar gör vi väääldigt sällan eftersom han har lite problem med frambenen, han är lite snubblig och "ostadig" men det är inget som man märker annars. Ja, vad kan man säga mer om honom? Gudasnäll annars, inga problem att lasta/sko/rykta/sadla/tränsa. Kan bli naffsig om han får godis. Låg i rang. Expert på att rymma ;)


Jag heter Linnéa Kosir, fyller 16år imorgon! Bor i en liten småstad kallad Tibro, som ligger i Västra Götaland. Går sista året i grundskolan nu, och funderar för fullt på vad jag ska välja för linje. För stunden är jag mest inne på Samhäll-Medier, Information & Kommunikation, Samhäll-Beteendevetenskap eller Ekonomi-Juridik. Jag gillar att diskutera, så SO-ämnena passar mig bra.

Jag har hållt på med hästar i runt.. 7 år sammanlagt. Red på ridskola när jag var liten, tog en paus, och började sen igen. Nu rider jag bara privat, kände att det inte var värt att rida kvar på ridskolan eftersom det var så mycket krångel. Kan inte bestämma mig om jag gillar hoppning eller dressyr mest, men jag tror hoppningen går liiiite före. Synd eftersom hoppning är det enda jag INTE kan utöva med Sancho ;) Ja, jag har i alla fall varit medryttare (eller nått, det är ju bara jag som rider honom) i runt 1,5 år. Har hand om honom 4 dagar i veckan, ibland blir det någon dag mer. Några andra intressen förutom hästar är fotografering/redigering, har en Canon EOS 450d som jag haft i drygt 2år. Dom flesta bilderna ni ser på bloggen är redigerade i Photoshop Elements 4.0, har tillfälligt ett nyare nu. Jahopp! Har ni några frågor får ni hojta ;D

Hjälp mot bloggtorkan.

Kör samma som Dressyrmuppen Ingrid, en lista som förhoppningsvis får igång bloggandet! :) Börjar imorgon!
Ni läsare får gärna kommentera om ni också tänker göra den här listan, är kul att läsa andras inlägg också! :D

Dag 1 - Presentera mig och min häst
Dag 2 – Det bästa/sämsta med min häst
Dag 3 - Min största rädsla inom hästsport
Dag 4 - Favoritbilderna på min häst
Dag 5 - Det här finns i min ryktlåda
Dag 6 - Något annorlunda med min häst
Dag 7 - Redskap/utrustning jag inte klarar mig utan
Dag 8 - Min hästs vardagsoutfit
Dag 9 - Mitt bästa hästminne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet och omgivningen
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver min häst
Dag 14 - Varför får ridning mig att må bra
Dag 15 - Något jag och min häst har gjort som jag är stolt över


Ponnyakuten!

Ni har väl inte missat att Ponnyakuten börjat? Två avsnitt finns redan ute på SVT Play! :)

Tänk om man varit två år yngre, då hade jag sökt med Sancho. Ponnyn som rymmer och vandaliserar hela tiden ;)


LÄS INTE VIDARE OM NI INTE KOLLAT AVSNITT 2 ÄN ;)

Jag kollade på avsnitt 2 igår kväll, som visade uttagningarna. En del problem var inte speciellt stora, medans en del var ganska skrämmande faktiskt! Tre stycken som kommer upp i huvudet direkt är ponnyn som inte kunde bli skodd, ponnyn som inte gick att lasta och ponnyn som bara stack heeela tiden. Ponnyn som inte gick att fånga i hagen var också läskig, hade inte velat hämta den från hagen, haha! Hoppas att i alla fall någon av dessa kommer vidare, skulle vara väldigt intressant att se hur Tobbe/tränarna ska försöka lösa problemen :)
Tävling.


http://carlssonpataket.blogg.se/2011/january/bloggtavling.html
http://cheval.shop.textalk.se

Det finaste jag har ♥


1000 inlägg!

Detta är mitt tusende inlägg! Man kan ju inte säga att jag är överdrivet aktiv eftersom jag bara skrivit 1000 inlägg på två år. 500 om året, 41 i månaden, 10,25 i veckan och 1,5 om dagen? Haha, näe, det är inte rättvis statistik! ;) Jag har blivit mycket bättre på att uppdatera det senaste halvåret, brukar ju bli ungefär 4-5 inlägg om dagen, vilket jag tycker är alldeles lagom :)


Limegrönt!


Jag skulle verkligen vilja ha det här schabraket till Sancho, eller något annat limegrönt. Det är verkligen hans färg, supersnyggt. Turkos/klarblå är också en väldigt bra färg till honom! Synd att det kostar så mycket bara.. ;)

Jag funderade även på vilka färger som INTE passar Sancho. I vanliga fall brukar det vara ganska svårt att matcha färger till en fux (han är ju rödskimmel men han är mer röd än vit ;P), och färger som rosa och röd brukar vara big NO. Men jag tycker faktiskt det är väldigt sött på honom, han passar i starka färger. Så, efter många funderingar har jag kommit fram till att dassiga färger inte är hans grej. Eller gul, det skulle se gräsligt ut! Gul och orange. Aldrig att jag skullle ta på honom det ;)Så, passar han i rosa? ;) Säg JA haha!


Men vitt går ju alltid hem!

NH?

Haha denna är så bäst.. ;)


Jag måste säga att det är den bilden jag har av NH, eller ja Natural Horsemanship. Förstår faktiskt inte ens vad riktig NH är! Det har blivit ett väldigt flummigt uttryck, tack vare alla wannabe-parelli-människor. Är inte emot det, men ibland tycker jag dock att det är ganska fjantigt.. Det är som sagt väldigt många okunniga som säger sig veta precis vad dom gör, när dom i själva verket inte har en aning. Sen beundrar jag dom som verkligen KAN, det är fantastiskt att se vilket band häst och människan har då.

Folk brukar fråga mig om jag sysslar med NH. Nej, det gör jag inte. Men jag inspireras av det, och använder vissa delar av det i vardagen. För många saker har ju inte bara med NH att göra, ex. flytta hästen för tryck. Vadå, det använder jag i stallgången, men jag kan ju knappast kalla det NH (som många gör). Det är inget jag tränar enbart på, jag går inte direkt ut i paddocken och står och puttar runt honom ;) Jag löslongerar honom ibland också, men det är bara för skojs skull och absolut inget avancerat. Inte heller det kan man kalla NH. Vad tycker ni räknas som NH? Tränar du det eller använder du det bara i vardagen?

Isigt värre.Lösa hundar.

Något som jag tycker är otroligt irriterande är när man möter lösa hundar i skogen. Nu är ju Sancho inte direkt rädd för hundar, men det är fortfarande läskigt om ägaren inte har koll på sin hund. För vem blir inte rädd om det kommer en lös hund som skäller och springer runt benen på hästen? Jag tycker att man absolut inte ska ha sin hund lös om man inte är helt säker på att man kan kontrollera den. Det spelar ingen roll om det är i skogen, och det är ju faktiskt farligt för hunden. Tänk om hästen skulle trampa på den? Nä, håll hundarna kopplade, det är det bästa.


Best friend.

Gymnasieval. Det är så jobbigt.. Hur ska jag veta nu vad jag vill jobba med om 10 år? Jag har i alla fall kommit fram till att det blir Fågelvik här i Tibro. Det skulle aldrig funka om jag skulle åka buss till någon annan stad varje dag. Men det lockar så mycket att flytta någon helt annanstans! Jag hade säkert gjort det om jag inte haft Sancho. Visst, jag vet ju inte ens om han lever om ett halvår, men jag skulle inte klara av att lämna honom. Jag skulle må psykiskt dåligt. Folk som aldrig upplevt hur det är att älska ett djur så mycket kan inte förstå, dom tror ju att hästen bara är något man rider runt på. Hästen blir ju en väldigt bra vän. Ens bästa vän. Och man kan ju inte lämna sin bästa vän hur som helst ;)


Diss!

Är det bara jag som tycker schabrak med "snibb" är otroligt fult? Schabrak ska ha rundade kanter, det ser helt felsytt ut annars.Men det finns ju mycket värre.. HAHA

Spännande händelse.

Kom på att jag glömt berätta något som hände förra veckan! Det var kolsvart ute och jag skulle rida i paddocken, eftersom det finns lampor där. Vi delar paddocken med ett annat stall, och för att tända lamporna måste man gå genom paddocken och tända vid det andra stallet. Saken är den att det ibland brukar gå en ponny i paddocken, så jag försökte kolla där i mörkret om det var tomt eller inte. Det såg tomt ut så jag öppnade och gick in med Sancho. Precis när jag ska tända, ser jag ponnyn komma gåendes. I paddocken. Påväg ut, eftersom jag givetvis inte stängt grinden.. Haha! Så jag släppte Sancho (tur att man har en häst som inte går en meter) och sprang fram och stängde. Det hände ju inget, men tänk om den kommit springandes när vi gick genom paddocken? Kul liksom, både jag och Sancho hade säkert fått en hjärtattack. Så från och med nu tänder jag paddocken SJÄLV och hämtar Sancho efteråt ;)
Halvpaus?

Uppdateringen har inte vart riktigt som vanligt det senaste som ni kanske märkt. Ja, jag ville njuta av dom sista lovdagarna men det sista blev inte direkt så bra. Idag har skolan börjat, ganska slappt men det är ju trots allt tisdag som är en av favoritdagarna. En dag utan matte är en bra dag, hehe. Somnade direkt när jag kom hem, sen åkte jag bort till mamma och packade ALLA mina grejer. Tänk er, att packa ner alla kläder, alla skolgrejer, ridkläder och andra nödvändiga saker i väskor/påsar dvs inga flyttlådor. Haha, jaja, 3 väskor och 7 påsar blev det. Och det var det nödvändigaste, resten får jag flytta senare.

I alla fall, det är lite fullt upp just nu, och bloggen är inte prioritet 1. Men blogg-beroende som jag är så tror jag att jag är back on track innan ni hinner sakna mig allt för mycket ;)
Får även be om ursäkt för att jag varit extremt dålig på att svara på kommentarerna, även om jag inte svarar ska ni veta att jag uppskattar varenda en!


Grattis bloggen 2 år!

Tiden går fort kan man minst säga. Idag fyller nämligen bloggen 2år! Mycket har förändrats sen dess, framför allt mitt sätt att skriva på bloggen ;) Inte undra på att jag inte hade några besökare när jag hade femtielva smilysar i en totalt ointressant text om vad jag gjort för tråkigt under dagen? Mina bilder har förändrats mycket också, dom jag tyckte var snygga för 2år sen skrattar jag åt nu! Menmen. GRATTIS BLOGGEN!


Vilken design har varit snyggast hittills?Ehm, ja, dom första var väl kanske inte mycket att hänga i granen direkt. Tur att man utvecklas!
Jag har ganska klara favoriter; 9, 12 och 15 :)
Vilken design gillar du mest?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
  
pollcode.com free polls

Mät din runda!

Vill du veta exakt hur lång din ridtur är? Det absolut enklaste sättet att använda iForm. Man ritar upp rundan direkt på en karta och kan se exakt hur långt det är. Superenkelt!

Här är "Sancho's tråkiga runda", haha. 1,74km :)


FILM - "Vacker hov" uppsuttet.

Eftersom det var isgata på vägarna och slask i paddocken testade jag något nytt med Sancho idag, nämligen lite förberedande inför spansk skritt. Hoppade upp i paddocken och gjorde kommandot för "vacker hov", och duktig som han är förstod han direkt. Det gick inte lika bra när han märkte att jag hade godis som jag gav honom uppe från ryggen, då började han backa hela tiden. Men, jag är nöjd, det var ju faktiskt första gången vi gjorde det så :)


Mosat finger!

Sitter här med ett mosat finger. Aj. Jag/mina kläder verkar vara väldigt smarriga, i alla fall enligt hästarna! Suprise tuggar på mina skosnören, Q käkar på allt (vantar, skor, hår, jacka, grimskaft - you name it) och Sancho.. Ja, Sancho tar priset. Han äter på fingrarna :) Så tack vare honom är mitt fingrer mos.
Det är bara Fleur som lämnar mig ifred, haha! Näe, men Surprise och Q är faktiskt väldigt söta när dom ska undersöka mina kläder. Speciellt Q, stod ett bra tag i hagen idag och skrattade medan han tuggade lite på mina vantar. Men det mysigaste är ju när han lägger mulen på axeln och blåser luft i ansiktet :') Han är bra söt ibland faktiskt.Grattis Sancho!

Det blir lite i efterskott men, haha ;) Han blev ju faktiskt hela 27 år den 1 jan (han föddes väl antagligen inte då, men vad jag vet så vet ingen hans riktiga födelsedatum så då blev det ju vid årsskiftet). 27 år, det är ju helt otroligt. Och jag undrar fortfarande när han ska börja visa tecken på ålderdom? ;) När man rider är han minst 10 år yngre, haha.

Ponnyakuten.

Idag har fösta avsittet av nya säsongen av Ponnyakuten lagts ut på SVT Play! Programmet börjar inte sändas på TV förens den 16 jan :)

Jag följde förra säsongen, men jag glömde av att kolla dom sista avsnitten. Lite tråkigt. Men det ska bli kul med en ny säsong, det är ju en väldigt bra programidé och förhoppningsvis kan man lära sig något nytt :) Ska ni kolla?
Im in love.

Idag har jag bara hunnit med en sak - åkt till Skara Hästsport för att lämna tillbaka schabraket+lindorna. Det fanns inte i någon annan storlek, och jag hittade inget annat jag ville ha heller. Eller ja, inget schabrak i alla fall ;) Jag provade ett par De Niro-stövlar, och jag är seröst helt kär. Så kär att jag tänker köpa dom! Hann inte med det idag, jag måste prova med ridbyxor under också. Det känns liiiite onödigt att köpa dom, jag varken tränar eller tävlar, men förhoppningsvis kan jag ha stövlarna några år. Och vem säger att man inte kan vara snygg i skogen? Haha!


Ridstövlar!

Igår när jag var inne på Skara Hästsport passade jag på att testa lite ridstövlar, bara för skojs skull. Hann bara testa 3par innan mamma tröttnade ;)


Hade jag fått köpa något par av dessa hade jag köpt De Niro-stövlarna eller Globus Bocaj-stövlarna. Båda var väldigt snygga, och framför allt sköna! Men jag tror faktiskt De Niro ligger liiite före Bocaj ;)
Jag ändrade faktiskt åsikt om Jacson Pioneer Crocodile-stövlarna, jag tycker dom ser ganska gräsligt ut på bild men såg betydligt bättre ut när man hade dom på sig. Dom var dock lite obekväma enligt mig, men jag tog mig ju inte direkt tiden att hitta precis rätt storlek ;) Vilket par skulle du köpt om du varit tvungen att köpa ett av dessa?

Inköpt (ska bytas)

Sådär, nu är jag hemma igen! På vägen hem åkte vi förbi Skara Hästsport, och jag hittade självklart en maaaaassa grejer som jag ville ha.. Jag är som ett barn i en godisaffär, haha! Ställde mig och HOPPADE när jag hittade det här Eskadron-schabraket (fast i dressyrmodell) och jag var bara tvungen att köpa det. Fast det blev en chansning, eftersom det bara fanns en storlek. Tyvärr var det alldeles för stort, så jag ska att byta/ev. lämna tillbaka om det inte kommit in mindre storlekar. Jag är verkligen kär i det, älskar ju verkligen Eskadron, så jag hoppas det löser sig så jag inte behöver lämna tillbaka det helt. Om det skulle bli så, tror jag att jag bestället hem det istället ;) Jag SKA ha det!


Lagom vs. för mycket redigering.

När du redigerar bort brus (reduce noise) som jag visat i det här inlägget, är det lätt att man tar bort för mycket brus. På "vanliga" bilder, ex. på en blomma gör det inte så mycket, men på en häst ser det katastrofalt ut om man tar bort allt brus. Gör man det, försvinner pälsen och hästen blir en porslinshäst ;) Inte riktigt det man vill uppnå kanske, haha!


Brave Heart Q stam.

Gjorde ju ett collage på Suprise's stam för någon dag sen, här kommer ett på Q's :)

Q är verkligen superlik Quite Easy på filmen när han hoppar, det hade lätt kunnat vara Q om några år!


Söta lilla Lovis!

Här är stallets lilla maskot - Lovis! Visst är hon för söt? ♥


Min vackra prins.


Sancho - lätt eller svår?

Jag vet inte vad ni fått för uppfattning om Sancho genom bloggen, men jag tycker i alla fall att han är lätt, att både rida och hantera. Men om man tänker efter lite så är det nog inte alltid så.

Jag skulle låta vem som helst hantera honom, snällare häst finns verkligen inte. Rykta honom, sadla honom, kryp under magen på honom, ja gör vad tusan du vill, han bryr sig inte. Det enda som kan uppfattas som "farligt" i andras ögon är ju när han tigger, öronen är slickade bakåt och han ser verkligen inte glad ut. Men han attackerar inte i alla fall ;)Att rida honom i paddocken är nemas problemas, han är lugn lat och är bara allmänt okomplicerad. Där skulle jag slänga upp vilken unge som helst! Ute i skogen/på gärden är det lite annorlunda. Han är pigg, på snudd till het, i alla fall i traven och galoppen. Jag skulle inte riskera att låta någon oerfaren ryttare rida honom faktiskt, i alla fall inte utan att dom vet riskerna ;)


Omröstningen Vad trodde du om Sancho, lätt eller svår? är en tjänst från fnul.se där du enkelt kan skapa en egen folkomröstning!


Bacis outfit.

Såhär ser Sancho's utrustning ut när vi vill vara riktigt fula. HAHA, nä, detta är hans "orkar-inte-linda-benen-eller-byta-sadel-och-schabrak"-outfit. Utseéndet är ju inte allt, men.. brun/gul sadel + svart träns/benskydd? Tillsammans med brunt schabrak, rosa pannband, och brunt hackamore? Well, man kan inte vara snygg hela tiden. Dessutom är sadeln faktiskt gudomligt skön, även om den är aningen hård och ful ;)Men vi är ju snygga ibland i alla fall ;)

Påväg till Ljungskile!

Nu sitter jag (förhoppningsvis) i bilen påväg till morbror Lars! Är dock väldigt tveksamt om jag hunnit packa, är inte direkt känd för att packa i tid.. Hehe. Jaja, det är inte mycket grejer som ska med, vi ska bara sova där en natt. Men för att det inte ska bli allt för tomt på bloggen har jag förberett lite tidsinställda inlägg, bra va? ;)Dagens ridpass.

Idag var jag lat, och slängde på Sancho hans riktiga vardags-utrustning (som jag tänkte visa någongång imorgon!) Fula som stryk var vi rent ut sagt, hahaha! Isen har försvunnit nu, så det blev en liten runda runt ladugårdarna och sen lite trav/galopp där det passade. Han var väldigt fin, även om han har lärt sig att fuska lite. När jag kortar tyglarna kröker han nämligen väldigt "fint" på nacken, men ja, han jobbar ju inte. Så det blev lite tempoväxlingar blandat med halter/skänkelvikningar så att han skulle få igång baken. Tillslut gick han i riktig form i alla fall :)


Oj..?

Haha, vem är det som länkat mig? ;)


My favourite music.

Fick ett tips om att skriva om min favoritmusik/låtar, so here it comes :)

-->MIN SPOTIFYLISTA<--

Att fråga vad jag har för musikstil är som att fråga hur stort universum är, haha! Jag är verkligen, verkligen en all-ätare. Ena dagen lyssnar jag på pop, andra är det klassiskt och ibland är det lugna låtar på spanska. Om jag måste välja en favorit är det riktig dunkadunka musik ;) Mycket bas, sådär så det dunkar i hela kroppen. Eller låtar med bra text, som man kan relatera till liksom. Och om jag måste välja en favoritartist måste det bli Rihanna! Grym är hon :)  

Här är lite favoritlåtar just nu!

Ellie Goulding - The Writer


Rihanna - S&M


Robyn - Indestructible


Petter - Längesen ft. Veronica Maggio

Jessie J - Do It Like A DudeGe mig tips, tack?!

Idag har bloggen ekat tom, hjärnan strejkar och jag vet inte vad jag ska skriva om. Vill ni läsa om något speciellt, ska jag visa några speciella bilder eller har ni någon fråga? Skriv en kommentar :D


Special Surprise stam.

Jag tycker det är superintressant att kolla hästars stam, och eftersom Sancho inte har någon så roar jag mig med att forska i dom andra hästarnas ;)

Gjorde ett litet snabbt collage på Surprise's stam! Han är riktigt lik Sandakan, inte sant?


John Whitaker.

Skulle inte tacka nej till det här schabraket - om jag bott i England ;)Skulle väldigt gärna vilja ha dom här grejerna också.. Så snyggt!

Monday.

Är jag den enda som inte har koll på vilken veckodag det är? Varje dag är ju som en lördag nu liksom ;) Lov in my heart!

Sancho fick stå idag, vill inte riskera att han sträcker sig eller nått nu när det är bokstavligt talat isgata (han har inga skor dvs ingen brodd). Det fick bli en rykt och lite snabb frisering bara. Klipper bara manen, pannluggen får växa ;) Den har blivit riktigt lång nu faktiskt, äntligen haha. Han passar inte i kort.Omröstningen Kort eller lång pannlugg? är en tjänst från fnul.se där du enkelt kan skapa omröstningar!


Sammanfattning 2010 del 1.

Det är helt sjukt hur jobbigt det är att göra sammanfattningar.. Speciellt eftersom det jag skrivit på bloggen är till 70% hästrelaterat och resten är totalt onödig fakta? Har inte hunnit mer än till juli än, men det är väl bättre än inget? :D

Långtur.Årets första ridtur blev riktigt, riktigt lång. Närmare exakt 8,56 km. Det var isgata så jag hade inte planerat en så lång runda, men underlaget blev bara bättre och bättre så vi skrittade på, haha! Det tog nog lite över 2 timmar, men det var ju inte ansträngande för Sancho, vi skrittade nästan hela tiden. Vi fick gå en bit i djupsnö, och han blev skitpigg av någon anledning och började galoppera? Det kändes som att vi hoppade studds eller nått ;) Men det var riktigt mysigt, lagom kallt och solen sken för en gång skull.
Mina nyårslöften jobbar emot mig.

Jag känner mig själv ganska väl, med tanke på nyårslöftena. Nyårslöfte nr 1 var ju att jag skulle börja träna, så jag funderade på att gå ut och springa, men jag tänkte att "jag gör det senare". Men, det har jag ju som nyårslöfte, att inte skjuta upp saker. Så det var bara att klä på sig joggingskorna och ge sig ut i kylan. Väl ute så var jag tvungen att gå en bit genom en mörk, läskig skog, men där började jag fega och tänkte vända. Men, det var ju också ett nyårslöfte, att våga mer. HAHA, så jag gick med raska steg genom skogen - och jag överlevde. Jag är ju duktig i alla fall ;)

Ny design!

Har suttit och pysslat med designen i några timmar nu, blev riktigt nöjd! Den kan ju i alla fall inte vara sämre än den förra.. ;) Så, vad tycks?

Det är meningen att det ska vara koder till vänster av headern, alltså inget mysko kod-fel ;)Lindskola av Hoppryttarinnan.

För ett tag sen fick jag en fråga om att lägga ut en film när jag lindar, men eftersom jag inte har möjlighet till att filma bra så la jag ut en av Dressyrmupparna. Tyckte dock den var lite kort, men nu hittade jag en av Hoppryttarinnan. Den var betydligt mycket längre - men den är VÄLDIGT bra!


Welcome 2011!

Nyår blev mycket bättre än vad jag förväntat mig, riktigt kul var det :) Försökte ta nått hyffsat kort på the fireworks, men vi hade liksom fullt upp med att ducka för raketer som sprängdes på marken?! Hahah! Ett lite småcoolt fick jag till i alla fall ;) Och nu ska jag ta och sätta mig med årsresumén igen.. Jobbigt!


RSS 2.0