Dagens ridpass + FILM!

Det var en väldigt blöt och frusen ponny jag hämtade in från hagen idag. Stackarn stod och skakade, så jag slängde på täcke direkt och stod och gnuggade honom tills han var hyffsat torr. Lillplutten, det är inte lätt när all päls försvinner så fort! Han skulle nog behövt täcke ute idag, men ja, det var ju inte lätt att veta att vädret skulle bli så dåligt.

Söten i en liiite för stor nosgrimma ;)

Hade bara tänkt skritta en liten runda idag med tanke på att han stått i 3 dagar + att han var lite småfrusen. Men jag la på honom ett fodrat ridtäcke så han inte skulle frysa, och när vi väl var ute var han megapigg! Så när vi kom tillbaka red jag en stund i paddocken, och han skötte sig bra. I början var han lite tjurig, tror det berodde på bettet, han gillar ju inte riktigt bett som sitter i munnen. Hade remont också, tänkte att det var värt att testa. I vanliga fall brukar han inte riktigt släppa med novabettet, men idag gick det i alla fall mycket bättre i slutet :)

Jag försökte tänka på att ha en stilla ytterhand och att inte sitta och nöta med innerhanden. Jag hamnar ganska lätt i stolsits, så jag lutade mig rätt mycket framåt för att på sätt "tvinga" tillbaka skänklarna. På hästryggen kändes det som att jag lutade mig framåt extremt mycket, men på filmen ser det ju inte sååå illa ut. Sen drabbas ju sitsen av sadeln lite också, inte lika lätt i en hoppsadel.


Senare: film från dagens ridpass!

Har precis ridit klart min lilla plutt, och idag gick han riktigt fint, med tanke på att han fick ha novabettet som han inte gillar så jättemycket (nödlösning eftersom hacket gick sönder). Filmade dessutom, så kika in lite senare så får ni se :D

Döm inte innan du vet bakgrunden.

Hästfolk är otroligt "duktiga" på att döma och klanka ner på andra ekipage, det kan vara allt ifrån att hästen är för smal till att ett ekipage inte rider en supersnygg runda på en tävling - och då är de taskiga kommentarerna inte långt borta. "Djurplågare, hästen är ju ett jävla benrangel", "vad kasst du red, förstår inte hur hästen hoppar över huvud taget". Kanske lite väl extrema kommentarer, men ni fattar grejen. Men hur kan du veta om ägaren verkligen inte ger hästen tillräckligt med mat? Det kan likagärna vara så att hästen varit sjuk, att den precis kommit till ägaren, att ägaren sliter och kämpar för att få upp hästen i hull. Och om ett ekipage inte får en snygg runda en klass, tänk om det är ryttaren/hästens första tävling? Det kanske var så att de inte hoppat på länge, att hästen vägrat förut och att ryttaren bara är glad att de kommer runt banan - ja, det kan finnas många anledningar som inte är just att ekipaget är dåligt. Vi kan inte klanka ner på grejer när vi inte har en aning om hur bakgrunden sett ut.

Att Sancho är alldeles för smal är det vanligaste negativa kommentaren vi får. Denne vet oftast inte att Sancho faktiskt är 27 år, att han inte kan se ut som en 10-åring. Men huvudsaken är ju att JAG vet anledningen i alla fall ;)

Äntligen stall-dag!

Efter att ha varit sjuk och hästledig några dagar (3 för att vara exakt - känns som en evighet) längtar jag otroligt mycket efter min lilla pälsboll som inte är så pälsig längre. Årets fällning gick fort, även om han har i princip allt under magen kvar - som vanligt. Han har inte samma getskägg som förra året i alla fall, har klippt lite där så det inte ser riktigt så hemskt ut. Tycker rent överlag att han ser bättre ut i år, speciellt pannluggen. Han passar inte i kort!

Förra året..


Nu..

Tobbe + hans hästar modeller för Hööks.Är smått kär i friesern..! Hade inte tackat nej till den :)

Sådan häst, sådan ryttare?

Läste precis Adinas senaste inlägg, och insåg hur lika jag och Sancho är! Till sättet, inte utseendet.. ;) Haha, fan vad dåligt skämt. Aja. Båda är halvosäkra, och ger intrycket av att vara lite sura och griniga. Vi är ganska omotiverade för det mesta, men när något är kul är vi positiva. Lär man känna oss är vi glada och snälla, men vi kan vara lite blyga i början. Båda är matälskare, haha! Annars är vi rätt duktiga på det mesta, han i många grenar (fast nu är han ju pensionerad från tävling/träning) och jag i skolämnen. Det är ju rätt intressant att ganska många djurägare är lika sina djur. Fast det finns ju undantag, exempelvis Anne (Sanchos ägare typ) och Fleur ;) Anne är världens gladaste och trevligaste, och Fleur.. ja hon är raka motsatsen, haha!

Min lille surpelle ;)

Ni är ju bara för underbara!

Det är supermycket i skolan nu, och eftersom skolarbete kommer före bloggen blir uppdateringen därefter tyvärr.. Dessutom är jag inte riktigt 100% frisk, vet inte riktigt vad det är.. Men jag blir alltid lika glad när jag loggar in här, och ser att besöksantalet fortsätter stiga och att jag dessutom fått fler följare på bloglovin'! Ni är bäst :)


Jag försökte blogga igårkväll men givetvis hade blogg.se något driftfel. Om det är något med blogg.se som är dåligt är det att de ofta har problem, och jag har hört/sett väldigt många som bytt till annan domän just på grund av detta. Borde inte blogg.se ta tag i problemet ordentligt..? Jag förstår om det blir problem någon gång ibland, men det är ju faktiskt ganska ofta.

Föresten längtar jag tills deras app till iPhone kommer ut! Då kommer jag ju kunna skriva inlägg i skolan, super. Den skulle ju kommit nu i mars om jag minns rätt, men jag har inte sett den på App Store. Men den som väntar gått väntar aldrig för länge, antar jag ;)


Rätt svar + länkar!

Tror den här tävlingen var lite för enkel, hehe. Givetvis var det den första statistiken som hörde till denna bloggen, och den andra statistiken hörde till min vardagsblogg. Ett litet knep för att lista ut vilken av statistikerna som hade mest besökare är att kolla på hur jämn kurvan är. Är den ojämn = mindre besökare, och ligger den rätt jämnt så är det mer besökare. Här är ni som gissat rätt!

http://iisabellekarlssons.blogg.se/

http://viktoriaforsberg.blogg.se/

http://fredrikaasplund.blogg.se/

http://adinis.blogg.se/

http://ajkaredzic.blogg.se/


Gissa statistiken.

Kör en liten minitävling, som går ut på att gissa vilken av dessa statistiker som hör till vilken blogg. Den ena är från denna bloggen, och den andra är från min vardagsblogg. Alla som gissar rätt får en länk :DDagens ridpass.

Ja, dagens ridpass blev ju inte riktigt som planerat, haha! Vi red upp till skogen, det gick finfint tills vi vände tillbaka och började galoppera. När jag tog tag i tyglarna för att sakta av känner jag att motståndet släpper helt och att hela tränset hänger med bakåt. Trodde först att tygeln gått av men sen ser jag att hackamoret gått sönder på ena sidan.. Med andra ord kunde jag inte ens luta mig framåt och ta tag i "bettet" för att få stopp på honom, väldigt lyckat. Men som den otroligt snälla häst Sancho är saktar han av till trav, och efter en stund också ner till skritt. Tänk om han fortsatt galoppera! Det hade kunnat gå riktigt illa..Nu undrar väl ni hur tusan hackamoret kunde gå sönder. Det var faktiskt bara en tidsfråga när det skulle gå av, med tanke på att det var rätt slitet. Vi har ju använt det i över två år, säkert fler år innan det. Men det var riktigt typiskt att det gick sönder mitt i galoppen, haha!

På vägen hem red vi tränslöst med sitsen som styrmedel, och lite hjälp av tyglarna (tryck på halsen, typ halsring). Det gick över förväntan, han skrittade på snällt och gick intill kanten när jag ville. Som sagt, världens snällaste häst :) Nu får det bli bett för honom tills vi skaffat nytt hack.


Världens snällaste häst utan träns.

Jag kan bara säga såhär - ibland förundras man över hur extremt snäll ens häst är. Som idag, när tränset gick sönder när vi for fram i full galopp ute i skogen.. Jag tänkte "nu är det kört, han kommer galoppera hela vägen hem", men vad tror ni han gör då? Han saktar av till trav! Jisses. Berättar mer senare, bl.a. om hur det gick när vi skrittade hem.

Vacker hov.

Sancho är väl ganska lättlärd, han snappar upp saker lätt - man får ju godis, haha! Jag började lära honom vacker hov för ungefär.. 1 år sen kanske? Jag är lite osäker, men sak samma. Det var inte direkt svårt att lära honom det, även om det gick trögt till en början. Först "pickade" jag lite löst på hans ben, sa "vacker hov" och sedan hjälpte jag honom att lyfta det, lite för att visa vad jag ville. Sen övergick jag till att bara picka och säga kommandot, och så fort han bara lyfte benet yttepyttelite över marken slutade jag och han fick godis. För att få honom att lyfta benet högre pickade jag tills han lyfte, sen hjälpte jag honom att lyfta det lite högre för att visa hur jag ville ha det. Efter det nöjde jag mig inte med att han bara lyfte lite, utan fortsatte picka tills han lyfte lite högre.

Men jag ville ju att jag skulle kunna stå framför honom och göra en riktig vacker hov. Nu fattade han ju att "vacker hov" betydde att han skulle lyfta benet, men för att förstärka det lite pickade jag med ett spö när jag stod framför honom. Nu räcker det med att jag lutar mig lite framåt och kollar på benet för att han ska lyfta :)

Här pekar jag på benet också, men han kan utan ;)

Dagens ridpass.Började med att rida fram ute, det finns en perfekt grusväg mellan två gärden nästan precis intill stallet som är lagom lång. Sancho var allmänt jobbig, först var han segare än en åsna och när vi vände tillbaka fick han eld i baken. Jag red med dressyrsadeln, och hade ganska långa stigläder, så det var inte helt lätt att få stopp på honom i galoppen.

Sen red jag tillbaka och jobbade honom lite i paddocken. La upp stigbyglarna över sadeln för att träna balansen lite, i trav alltså (skritt klarar jag faktiskt, HAHA). Det var nästan skrattretande att se hur enormt dålig balans jag har. Jag var riktigt nära på att glida av, kände mig som en riktig nybörjare..! Men till mitt försvar så har Sancho inte den enklaste traven att sitta ned i, speciellt inte när jag spänner mig för då spänner han sig också = kort, skuttig, studdsig, ojämn trav. Men när jag lyckades sitta ner och driva på honom med sättet gick han fint, längde ut på steget och vi fick till en bra takt. Klarade att sitta ner i galoppen också, och där gick han helt okej. Jag kan i alla fall konstatera att jag MÅSTE träna upp min balans, så en tid framöver nu kommer jag rida lite utan stigbyglar varje ridpass (inte hela passet allså), så att jag förhoppningsvis lämnar nybörjar-stadiet ;)


Lipizzanare i Slovenien.

Eftersom jag är halvslovensk (Slovenien, ett litet putteland vid Kroatien typ) är det ganska självklart att jag varit där. Under dessa resor har vi alltid besökt Lipica, stället där man föder upp dom vita drömhästarna - Lippizzanarna. Det var riktigt häftigt, även om vi inte fick se hingstarna eller så, men vi fick träffa massa söta föl :) Här kommer lite bilder! Den första har pappa fotat, de andra är lånade.
Infarten.


Vägen in mot området.


Ett av stallen.


Ett av stallen, inte lite lyxigt?


Ett sto.


Uppvisning.

Viktigt med rätt bloggdomän?

Är det bara jag som endast tål vissa bloggdomäner? Jag var värre förut, kunde i princip bara läsa bloggar som bloggade på blogg.se, men nu läser jag även vissa blogspot-bloggar, och någon devote också kanske. Men blogg.se är ändå majoritet bland bloggarna jag följer, endast 16% är andra domäner.

Jag tycker blogg.se har ett bra upplägg på sina sidor. Enkelt, stilrent, inget krånligt. Jag gillar inte devotebloggar, för att det är en irriterande kant högst upp på sidan + att bilderna laddas in konstigt vilket gör att man inte kan kolla på mobilen. Annars är finest värst, tål absolut inte bloggar med den domänen! Irriterar mig på att det är massa reklam och strunt högst upp, och överallt annars för den delen. Rörigt är bara förnamnet! Nej, blogg.se slår faktiskt alla andra med hästlängder. Är jag petig eller känner någon likadant? ;)Dagens övning+ridpass - Sancho

Idag hade jag liiite svårt att bestämma mig för vad vi skulle göra, haha! Snön i paddocken hade smält, så jag tänkte att vi kunde köra lite jobb ifrån marken. Sagt och gjort, repgrimman åkte på och vi gick ut. Han var lite loj, ville inte riktigt gå framåt när vi jobbade på volten. Men han lyssnade desto bättre när jag ville att han skulle sakta av, räckte med att jag hukade mig lite för att han skulle stanna. Har börjat träna på att lyfta vänster hov också, han kan höger så det räcker och blir över (hans tigg-trick, haha). Han är lite fundersam men det blir bättre! Att backa tillbaka när jag skakar repet går helt okej, han skulle ju kunna bli lite kvickare, men han var ju som sagt ganska loj idag.

Filmade, men kan tyvärr inte lägga ut den eftersom jag inte har något redigeringsprogram.. Här är två stillbilder i alla fall, den till vänster hade jag precis drivit fram honom i trav så han slängde lite med huvudet, och den till vänster är bara i vanlig trav :)

Sen gick jag in och hämtade tränset/hjälmen, och hoppade upp barbacka. Han var lite jobbig i början, men i slutet lossnade han. Fick en liten såndär "aha-upplevelse", när vi hittade takten och han jobbade bra. Jag är nöjd i alla fall, jag kunde sitta ner i traven ordentligt (och det är svårt faktiskt, haha) och fick en bra känsla!

Fashion with a horse.

Är inte hästen en fantastisk accessoar? ;)
Alla bilder är lånade härifrån.


Snyggt från Pikeur.

Gillar verkligen dom här pikétröjorna från Pikeur, som matchar de senaste kollektionerna från Eskadron, i alla fall den marina och lila. Dock tycker jag priset är lite väl högt, snål som jag är ;) Runt 490kr får du betala för en sånhär. Men kvalitén lär väl vara bra då antar jag! Vad tycker ni, snyggt?

Här kan ni köpa dessa.Lösning till problemet - Adina!

Haha, jag känner mig RIKTIGT osmart just nu. Fick en kommentar av Adina:

Gissa vad som helt mirakulöst "lagade" kameran? ;) TACK ADINA!
Kameran.

Efter att ha använt min kära kamera dagligen i över två år kan jag konstatera att den inte alls är i lika bra skick som när jag fick den. Den har diverse skrapmärken i hörnen, tack vare att Surprice gav den en liten flygtur (häng inte kameran på boxkroken!). Dessutom fungerar inte "titthålet" som det ska heller, det är alltid mer eller mindre suddigt, man ser inte om bilden kommer bli skarp eller inte. Det har jag lärt mig att bortse ifrån, så det är inget jag tänker på, men för dom som provar min kamera kan det ju bli lite klurigt ;)

Jag skulle verkligen vilja ha en ny kamera, hellst någon det går att filma med, men det känns faktiskt lite onödigt. Även om jag är väldigt fotointresserad så har det svalnat lite, och nu fotar jag i princip bara Sancho och dom andra hästarna. Men nu till våren kanske det kan bli lite mer vanliga bilder?

Här kommer lite icke hästiga bilder ;) Fick leta långt bak i arkivet för att hitta dom, haha!

Surig liten häst ;)


Sök till Ponnyakuten 3!

Nu är det bestämt att det blir en tredje säsong av det omtyckta programmet Ponnyakuten! Är du sugen på att vara med? Skicka in en intresseanmälan till SVT :)
Bild kopierad härifrån, SVTs hemsida.
Jag hade helt klart velat vara med. Vem vill inte ha möjlighet att träna för grymma gästtränare, lära sig supermycket och få spendera två veckor på Tobbes gård? Så synd att jag är för gammal och utan häst med problem ;)

Är vi ledare?

Det är mycket prat om att hästen alltid ska se oss som ledare, men hur fungerar det i verkligheten egentligen? Om vi tänker oss en hästflock med en ledahäst, visst är den hos flocken dygnet runt? Den är ju absolut inte borta 90% av dagen, som vi människor är. Vi kan aldrig ta på oss det ansvaret, att vara en riktig ledare för hästen - för det är inte möjligt. Vi kommer aldrig behandlas som en häst av våra fyrbenta vänner, oavsett hur mycket tid vi lägger ner på ledarskapsövningar eller liknande.

Vi kan dock lära oss att respektera varandra, men det är ju ett ömsesidigt förtroende. Bemöter du hästen med respekt, så ska du kunna kräva respekt tillbaka. Hästen ska givetvis inte kunna göra vad tusan den vill, men du kan inte heller bete dig hur som helst. Respekt ger respekt, som sagt.

Jag och Sancho delar på "ledar-rollen", om någon av oss ens kan kalla sig ledare ;) Vi är kompisar liksom, ingen bossar över den andra. Han respekterar att jag inte alltid vill ha honom i min bubbla (som det så vackert kallas i Ponnyakuten), precis som jag respekterar att han inte heller alltid vill att jag ska klänga på honom. Det är lite sött att vi litar på varandra för det mesta också, ibland är han rädd för något men säger jag att det är okej kan han gå förbi. Ibland är det JAG som är rädd för något (haha, typ rävar..), och då kan han skritta på och visa att det är okej :)

Who are you guys?

Eftersom jag har 60+ läsare varje dag är det inte så enkelt att hålla koll på vilka som besöker min blogg regelbundet. Vore kul om ni bara kunde skicka en kommentar om eran blogg, så jag kan kika! :D Alltid kul att hitta lite nya bloggar, right?


Dagens ridpass - Sancho.

Kunde inte blivit mycket härligare ridpass idag! Solnedgång, lagom varmt, Sancho var pigg även när vi red ifrån stallet - och vi mötte massa söta rådjur, 11 stycken om man ska vara exakt. Dessutom flög det massa kanadagäss (tror jag.. är ingen fågelskådare, haha) över oss = vårkänslor!

My little cutie.


Statistik.

Jag kopplade bort min blogg från Facebook för någon dag sedan, och trodde då att jag skulle tappa massa besökare. Men, till min stora glädje verkar det inte ha drabbat statistiken mer än en dag! Härligt :D


Fölisbilder från förra våren.

Visst är dom otroligt söta? :D

Goda nyheter!

Har precis pratat med Mirres ägare, och som det ser ut just nu kommer jag kunna fortsätta rida honom, dock inte lika ofta eftersom han står ganska långt bort. Känns riktigt bra, jag har faktiskt saknat Mirre :) Har jag riktigt tur nu skulle jag även få rida deras nyinköpta D-ponny varannan vecka också, och hur bra är inte det? Tjoho!'


Dagens ridpass - Sancho.

Äntligen har vi en ryktsten i stallet så att jag kunde få bort massa päls! Sancho har fällt bort det mesta på halsen/bogarna nu, men under magen har han en hel del kvar. Han ser smällfet ut, pälsen gör att magen ser mycket större ut än vad den egentligen är.

Efter att han fått en storstädning av pälsen tog vi en liten tur ute i vårsolen. Snön är påväg att smälta bort igen, skönt. Vi hittade en backe som vi klättrade uppför, och det tyckte Sancho var superkul. Vet inte vad det är med honom och backar, men han drar sig mot dom som en magnet och sen vill han dra gärnet uppför ;) Tog en galopp på grusvägen också. Det är så himla härligt att bara släppa efter på tyglarna och flyga fram i full galopp, speciellt på Sancho. Varje gång vi galopperar kan jag inte låta bli att le! :)


Datorn sönder, IGEN..

Nu har datorn dött helt, trots att vi lagade den för bara en vecka sedan.. Så det är soptippen nästa. Tråkigt eftersom alla bilder på Mirre ligger där :( Bloggningen kommer dock inte påverkas denna gången, eftersom jag har fått en egen dator på rummet nu! Utan Photoshop, men det ska väl gå att lösa.
Nu ska jag cykla upp till Sancho. Hörs senare!

Heliga Sancho.

Googlade runt lite, och råkade hitta vad namnet Sancho betyder!

"Sancho är ett pojknamn med ursprung från latinen. Namnet betyder helig."

Jo, han kanske är lite helig, haha! Hittade även att namnet ofta används i Spanien/Portugal, och att det funnits en hel del kungar i en region i Spanien som hetat Sancho. Det har även funnits ett helgon som hetat Sancho. Rätt intressant! :) 

Sancho-kungar!

Lite skillnad, japp.

Första bilden är ifrån tidig sommar, när han precis fällt klart, därav att han är så smal..


Denna är tagen lite mot sensommaren, här börjar han se fin ut igen.


Tidig höst, och han ser riktigt fin ut, för att vara 26år :)

Paint it.

Jag är enormt sugen på att rita på datorn nu! Ritade ju en lite halvseriös bild igår, och tyckte det var så kul att jag ville fortsätta och bara göra mer detaljer hela tiden. Tyvärr hade jag inte så mycket tid men jag tror jag börjar på en ny imorgon.

Denna gjorde jag i somras, men i slutet orkade jag inte anstränga mig så den blev lite.. skum. Men man ser ju att det är Sancho i alla fall! Den är kopierad från min bdb ifall någon undrar varför det är en ful stämpel på ;)

Ryktbags.

Sånna här väskor är ju extremt praktiska att ha med på tävling/träning/ridläger. Enklare än att ha med en ryktlåda eller rykthink. Dessutom är dom ju snygga, känns lite lyxigt ;) Här är det några ur Eskadrons senaste kollektion + från den förra. Skulle jag köpa en hade jag valt den gröna med blå kant eller den beiga med blå kant. Vilken hade du valt?

Finns här och här för drygt 300kr.


Övningar med Sancho.

Haha, älskar allas reaktioner på snön som kommit under natten. Tror inte det är en enda blogg som inte skrivit ett upprört inlägg om "den här jävla snön" ;) Vi här har också fått snö, typ 15cm (!!) - igår hade ju nästan allt smält bort.. Attans.

Hade lite bråttom idag så det fick bli lite övningar ifrån marken med Sancho. Det var riktigt roligt, för han var positiv för en gång skull! Han brukar vara lite småmisstänksam, men idag hade han öronen framåt hela tiden. Det är ju värt att nämna att jag inte hade godis heller, haha. Han har blivit jätteduktig på att backa när jag skakar lite i grimskaftet, när det väl sitter sen kommer det kunna användas mycket i vardagen tror jag. Det är ju enklare att skaka lite på grimskaftet än att behöva trycka till honom på bogen :)

Hihi, sött!

Update om Mirre.

Jag vet inte mer nu än vad jag gjorde i lördags, men jag kan ju likagärna berätta. Mirre var tvungen att flytta ifrån stallet han stod i, pga anledningar jag inte tänker gå in på här. I lördagskväll flyttade han till ett stall som ligger en bra bit längre bort, jag vet inte riktigt exakt var. Det är fortfarande i samma kommun i alla fall, men en bra bit längre bort utanför stan. I dagsläget vet jag inte om jag kommer, eller ens får, fortsätta rida honom. Lite synd eftersom jag precis börjat tycka om honom, men det kommer fler hästar i livet ifall det nu skulle bli så att jag inte rider honom mer. Jag har ju Sancho, och han är ju alltid prioritet 1 ♥ :)

Fina Mirre!

Pics.

Åh nej, vet ni vad jag glömt? Jag skulle ju börja skriva ut vilket objektiv jag använt när jag fotat! Attans, så glömsk jag är. Börjar från och med nu, skulle jag missa det någon annan gång får ni påminna mig ;)


Canon EOS 450d / Canon EF 50mm f1,8

Dagens ridpass - Sancho.

Skrittade upp till skogen, men märkte ganska snart att det var ren isgata. Hoppade av, och skulle vända med honom. Tror ni inte han halkar och nästan ramlar omkull? Som tur var lyckades jag på något sätt stabilisera upp honom, från marken alltså, så han kunde komma på fötter igen - men läskigt var det! Håller mig nog borta därifrån tills det smält..

Hittade tillslut en annan väg som gick att trava/galoppera på. Sancho var supertaggad och fattade galopp ifrån halt till och med, haha! Men det är rätt frustrerande att han går i snigelfart när man rider bort ifrån stallet, men så fort vi rider tillbaka är det 110km/h som gäller. Varför kan han inte vara pigg jämt? :(


Nu är det vår!

Här i Tibro skiner solen, och jag ska strax trampa iväg till stallet. Våren är riktigt härlig, men den skulle varit härligare om man inte hade en extremt fällande häst ;) Om det har smält i paddocken kanske jag ev. longerar/gör lite övningar med Sancho, kanske kan filma också. Får se hur det blir! Har våren kommit till er än?

Utsikt ifrån skolan, blå härlig himmel!

Bättre redigerare än fotograf?

Efter att ha varit utan Photoshop tänkte jag att jag inte är superduktig fotograf - utan mer duktig redigerare. Utan redigering är mina bilder.. tråkiga, tyckte jag. Men sen funderade jag lite. Det krävs väl ändå lite redigering till nästan alla bilder? Och vad kan räknas som "okej" redigering, och vad räknas som fusk för att få fram en snyggare bild?

Jag redigerar oftast inte mina bilder supermycket. Jag ändrar kontrasterna lite, kanske färgerna ibland, och lägger på skärpa + vinjettering. Det krävs inte mycket mer för att göra bilden snyggare. Det här är inget enbart jag, eller andra hobbyfotografer gör, utan det här gör ju proffsfotografer också. Främst skärpa kanske, men dom har ju lite dyrare (och bättre) kamerautrustning. Ju bättre kamera/optik det är, ju mindre behöver man redigera bilden, färgerna återspeglas bättre m.m.

Vad är "fusk" då? Jag tycker i princip ingen redigering kan räknas som fusk. Det vore väl det om man manipulerade bilden helt, men det gör man ju oftast inte. Men man bör kanske kolla lite på VAD man redigerar. Skulle jag kunna min kamera bättre, hade jag kunnat minska oskärpan direkt i kameran och på så sätt slippa lägga på stor mängd skärpa i efterhand. Jag skulle även kunna korrigera färgerna i kameran, så att det blev rätt direkt. Jag kanske tar en genväg genom att göra det i datorn, men det är ingen extremredigering jag gör. Fast det kan ju faktiskt kallas fusk, om jag tänker efter ;) Kan man fuska till sig en bättre bild? Eller är all redigering "okej"?

En av mina mer redigerade bilder.


I'll be back soon.

Jag vet att uppdateringen varit dålig det senaste, men ibland tar idéerna slut. Först var datorn sönder, sen försvann Photoshop, och nu har jag inte varit i stallet på några dagar = inget att skriva om. Lovar att bättra mig senast till helgen! Får hoppas jag hittar lite inspiration hos Sancho imorgon, det brukar bli så. Ploppar upp idéer konstant i huvudet när jag är där, men det gäller bara att jag ska komma ihåg dom också ;) Har ni något ställe där ni hittar inspiration lätt?


Mer koll på mig?

Bloggberoende som jag är har jag skaffat en icke hästig blogg, som handlar om den lilla normala vardag jag har. Så om ni vill lära känna mig som person kan ni ju kika in där ibland ifall ni vill :) Kommer givetvis inte sluta blogga här!
Hitta inspirationen.

Igår satt jag och kollade på en massa gamla filmer på mig och Sancho - vilka minnen! Det är en hel del man "glömt", minnet behöver nog uppfriskas lite ibland. Kände efteråt att jag ville ut till stallet direkt, haha! Så det kan ju vara ett litet tips om man har dåligt med inspiration, kolla på gamla filmer som ökar motivationen :)

Min och Sancho's 1års-film, tänk att det snart gått ytterliggare ett år.. Tiden går fort när man har roligt :)


Rebecka, fotoblogg!

Vinnaren av bildtävlingen! Rebecka har en superfin fotoblogg, som jag hoppas ni besöker :) Jag har i alla fall börjat följa den, hihi.


För lång?

Efter gårdagens ridpass tänkte jag på det här med när man är för lång, och efter att ha läst Elins inlägg blev jag ännu mer fundersam. Jag vill kanske inte inse det, men jag är på gränsen till att vara för stor för Sancho. På gränsen, det funkar väl fortfarande, men ändå. Han är absolut inte viktbärande på något sätt, smäcker och att han dessutom är liiite överbyggd bak gör inte saken bättre (svårare att lägga vikten på bakdelen, han belastar fram mycket mer alltså vilket inte är bra). Han visar inga tecken på att jag skulle vara vare sig för lång eller tung, så länge han inte visar något..?

Tror jag börjat tänka på det här mer nu när jag ridit Mirre som passar mig bättre höjdmässigt (160cm). Sancho är ju runt 140cm, ganska stor skillnad. Jag är 164cm och väger lite drygt 51kg. Vad tycker ni?


Dagens ridpass - Sancho.

Idag fick Sancho komma ut på en liten tur! Det är perfekt underlag på grusvägarna nu, så det blev mycket galopp. I början gick det finfint, men när vi vände hemåt hade jag riktigt svårt att hålla honom. Förstår inte hur en liten sketen ponny kan vara så satans stark? Haha, men jag säger som jag sagt 100ggr förut - bara kul att han fortfarande har energi!

Bild innan han börjat fälla - nu är halva ponnyn borta! Han ser hemsk ut, ingen som helst överlinje kvar och halsen är ett litet streck :(

Maybe it just wasn't ment to be.


Krångel, krångel, krångel. Berättar när jag vet mer.

Snyggt set från Hööks.

Såg det här bland nyheterna från Hööks, och jag tycker det är riktigt snyggt! Dessutom är det väldigt billigt, 249kr! Finns här.


Vinnaren av länkingen!

Det var ett svårt val, men tillslut var jag och min lilla jury eniga. Vinnaren är.. Rebecka, med den här häftiga hästbilden! Bildlänken kommer upp såfort hon skickat den :) Stort grattis!


Ryktning.

Sancho fick en extremt välbehövd genomryktning idag. Det är ju ganska svårt att få med all smuts/stöv när pälsen är så förbaskat lång, men efter 1,5 timme glänste han näääästan ;) Klippte manen också, den växer som ogräs! Känns som jag klipper den hela tiden, haha. Snyggt getskägg han har också..

Smart grej.

Många som rider med hackamore har problem med att sidostyckena åker fram mot ögonen på hästen. Som ni kan se här:
Detta kan man lösa genom att antingen snurra käkremmen ett varv runt sidostyckena, eller köpa Dyons specialdesignade sidostycken för just hackamore. Supersmart! Finns här för 425kr.

Ang. tävlingen.

Är lite snäll så ni får till imorgon på er att skicka in ;) Klicka här för att läsa mer.


Photoshoot - jag & Mirre.


Dagens ridpass - Mirre.

Var ju tänkt att vi skulle hoppa idag, men tydligen var ridhuset bokat. Det ska stå på ridskolans hemsida ifall det är upptaget, men det stod att det var ledigt hela dagen..? Jaja. Istället gick vi bort en bit till en grusväg, och där tog mamma lite bilder på mig och Mirre. Håller på att lägga in dom, men här får ni ett smakprov :)Red en runda sen, var perfekt att trava/galoppera på grusvägarna. I traven var han riktigt stark, men han nöjde sig så fort han fick galoppera och gick i hyffsat lugnt tempo. Testade att öka/minska galoppen också, och det funkade jättebra, även fast han är pigg är han enkel att få ner i tempo. På vägen hem taktade han ganska mycket, men det är väl bara att acceptera att han är sån ;)

Ev. film senare.

Ska strax ta cykeln och trampa upp till Mirre. Ska rida bort till ridhuset, och förhoppningsvis är det tomt så jag kan hoppa lite. Ska testa hacket idag igen, och se om han fungerar lika bra på det som igår eller ifall kombinationsbettet är bättre - tills vi fått tag i något annat såklart. Mamma hänger med, och hon ska försöka filma litegrann :)

Snyggaste tekniken, eller inte ;) Han är lite slapp när det är lägre höjder, men dom högre hoppar han riktigt fint :)

Fånga in svårfångad häst.

Igår ville Mirre inte komma in från hagen när jag skulle hämta honom. Detta löste vi dock väldigt fort, genom en taktik jag inte testat förut. När jag märkte att han gick ifrån mig drev jag på honom, så han travade runt mig. Efter ett halvt varv ville han sakta av, men då drev jag på honom igen, och efter ytterliggare ett halvt varv travade han snällt in till mig och lät sig fångas. Blev riktigt förvånad över att det funkade faktiskt! Men det var kul att se hur lyhörd han var, vore intressant att testa lite mer seriöst någon gång. Hur brukar ni fånga in svårfångade hästar? Normalt sett hade jag nog väntat ut honom, eller hämtat något att locka med.

Sancho som inte är i närheten av lika lyhörd som Mirre.. Haha lille gulleplutt :)

Dagens ridpass - Mirre.

Efter regn kommer solsken, som man brukar säga. Mirre var otroligt duktig idag! Men sen blev det en annan skitgrej som förstörde.. Tar det ifrån början. Red ut en sväng på hackamoret, och han skötte sig perfekt! Travade och galopperade på ett gärde, han försökte galoppera när jag ville att han skulle trava, men han lyssnade så fort jag sa till honom. Galoppen var urhärlig, han var inte ens stark! Det bara flöt på, och jag ville inte sakta av, haha.

När vi kommit en bit på vägen möter vi en gubbe som frågar något i stil med; "Är du medveten om att du ridit på förbjuden mark?". Jag blev ju helt paff, hade ingen aning om vad han menade. Han sa då att gärdet jag ridit på var sått. Konstigt tänkte jag, det var ju stubbåker..? Men jag ville inte dra igång en diskussion om det så jag bad om ursäkt, sa att jag inte vetat detta och att jag inte skulle rida där igen. Han gav sig inte, utan fortsatte skälla (vilket inte vore så konstigt OM nu gärdet varit sått..). Då påpekade jag att det är många som ridit där, och att jag faktiskt hört att man fick det. Då ville han veta vem som sagt det, men jag tänkte inte direkt hänga ut någon så jag sa bara; "Det behöver inte jag säga. Hejdå!" samtidigt som jag red iväg. Hörde då att han ropade efter mig att det skulle hända någonting ifall jag inte sa ett namn. Trevligt med hot.

Men nu kommer det otroliga.. Jag blev ju osäker på om marken verkligen var sådd, så jag red tillbaka (på asfalten) och kollade. Inte för att jag är expert på hur sådd mark ser ut - men jag vet faktiskt hur en stubbåker ser ut. Frågade några andra personer också, men även dom sa att det var stubbåker. Dessutom kunde jag efter lite efterforskning få reda på att gubben inte ens ägde/hyrde marken! Varför började han skälla på mig då? Jag hade inte gjort något fel, och även om jag skulle gjort det hade det inte varit hans problem. Vilken idiot!

Är jag helt ute och cyklar, eller är det här en stubbåker?


Dagens ridpass - Sancho.

Testade Sanchos nya, fina lindor som jag fick av Micka (TACK :D)! Han var supersöt i lila, nu fattas det bara ett matchande schabrak också.Red ut en väldigt kort sväng, barbacka. Det hade blivit lite tunn is på vägen så vi var nära på att drutta omkull en gång, men vi kom hem levande.

Note to self: Rid INTE barbacka på en häst med björnpäls under fällningsperiod.

Dagens ridpass - Mirre.Idag var Mirre inte värd med än en Scan-häst
. Nej, så får man inte säga. Men ush, vad dåligt det gick. Det blåste halv storm ute och jag fick leda honom hela vägen till ridhuset. Han slängde sig, försökte vända, gick på mig. När vi väl var framme gick det ganska bra till en början. Han gick avslappnat i skritten, även om han knäppte av lite ibland, men inte lika mycket som förra gången. Resten - ja det gick åt skogen. Han var sjukt stark, och han lyssnade inget i varken traven eller galoppen. Satt av så fort han släppte lite, ingen idé att fortsätta när jag redan var på dåligt humör. Medans jag väntade på pappa (som snällt agerade lampa på vägen hem) gick jag med honom och körde lite samma sak som jag gjorde med Sancho igår. Då var han jätteduktig!  

Ja, det finns inget mer att säga direkt. Det gick inte alls bra och det här ridpasset glömmer vi.

Coolt träns?

Vet inte riktigt vad jag ska tycka om det här tränset. Unikt är det i alla fall, och ganska coolt. Tror dock inte jag skulle köpa det, priset är ju lite väl högt. Finns här för 2290kr. Snyggt, eller bara konstigt?


Planer framöver.

Om lite drygt två veckor ser det ut som att det blir en liten tävling för min del! En cm-hoppning med Mirre, lite träning så bara. Vet inte riktigt vilken, eller vilka, höjder det blir. 80cm hade jag tänkt mig, men vet inte ifall jag ska ta en 70cm också eller kanske två 80cm? Skulle ju vara kul med 90cm, men jag tror nog det är säkrast om vi börjar lite lugnt, haha! Han klarar det säkert men ja, jag är ju inte riktigt så rutinerad.

Idag ska jag upp till Mirre. Rida lite lösgörande och så bara, för imorgon ska vi hoppa. Vi måste ju börja träna lite inför tävlingen, så vi inte skämmer ut oss totalt ;) Men jag tror inte det blir några problem, det har ju gått riktigt bra dom senaste gångerna vi hoppat. Fast vi har ju aldrig hoppat bana. Esh, det löser sig.

Senaste gången jag tävlade, förra våren. Oj vad längesen! Jag har ju utvecklats i alla fall.. Tur det!


TÄVLING - vinn länkning i menyn.

Okej, nu kör jag bloggens allra första tävling! Avslutas lördagen den 12/3, kl. 00.00. Läs reglerna nedan.

VIKTIGT: Mejlet ska innehålla ditt namn och din blogg/bdb + bilden såklart.
Bilden måste vara fotad av dig, eller ha fotografens tillstånd om du är med på bilden.

Väst till våren.

Nu när våren börjar närma sig (förhoppningsvis..!) så är det ju dags att uppdatera klädgarderoben lite. Jag behöver först och främst en väst, och även ett par ridbyxor. Tyvärr har jag inte hittat några snygga, billiga västar - men "dyra" hittade jag. Kanske kan fjäska lite med pappa? ;)
Vilken tycker ni är snyggast av dessa tre? Jag måste nog säga HV Polo, men Schockemöhle kommer inte alls långt efter..


Svar på tal.

Anynom om: Bloggbedömning - Adina.

Svar: Haha, bra att ni håller koll på mig ;) Men nu var det så att Adina kommenterade ett annat inlägg (+ det inlägget där du antagligen kollade), så hon var faktiskt bland dom första. Detsamma med Linn Forsström. Jag har stenkoll på alla som ska bedömmas, och alla blir bedömda så fort jag kan! :)


Bloggbedömning - Adina

Vill du att din blogg ska bli bedömd av mig? Släng iväg en kommentar, så lägger jag till dig på kö-listan ;)
http://adinis.blogg.se/

Design/bilder: Gullig design med fin bild i headern, och bra att det står lite vad bloggen handlar om! Tycker det saknas någon slags ram runt själva bloggen (här kan hitta det jag menar, haha). Jag skulle byta plats på sökrutan och info-bilden (menyn), eller lägga en kort presentation längst upp i menyn. Info-bilden är cool, haha! Annars är designen lätt att hitta på, och bilderna är fina.

Inläggen: Inläggen är alltid välskrivna. Välstavade, skrivna grammatiskt rätt osv. Stort plus att du alltid har med minst en bild i varje inlägg! Uppdateringen skulle kunna vara bättre, även om det är svårt att hinna med kan man försöka skriva åtminstone ett om dagen. Fler inlägg från kategorierna "Tänkvärt", "Tips och trix" och "Redigeringstips" skulle önskas. Du får ner dina åsikter bra, ex. inlägget "Prestationer hit och dit", fler sånna! Dagens ridpass-inläggen är alltid otroligt intressanta, det märks att du är duktig, och jag blir alltid inspirerad.     

Temat på bloggen: Bloggen känns lite "spretig", men det är ju ändå DIN vardag, så det är inget fel med det.     

Sammanfattning/övrigt: Något som du för övrigt ska ha stor eloge för är att du kommenterar andras bloggar med genomtänka och bra kommentarer! Sammanfattningsvis behövs bara lite finslipning på designen, och bättre uppdatering med lite fler inlägg som kan göra fler personer intresserade.

Ledarskapsträning - Sancho.

Idag slängde jag på repgrimman, och lånade Annes långa grimskaft med sån där flärp på i änden. Började med att gå en sväng på vägen, checka av ifall han kom ihåg att han skulle stanna när jag stannade, backa om jag backade osv. Han fattade inte i början men sen mindes han och stannade bra. Backa gick lite sämre. Han fattar inte att han ska backa när jag backar, och det hjälper ju inte direkt när jag inte vet hur jag ska lösa situationen. Så jag släppte det och väntar tills jag tagit reda på hur jag ska göra, jag vill ju inte göra fel. Jag blev positivt överraskad när han mindes att han skulle backa när jag skakade lite på grimskaftet, det gjorde han nästan bättre nu än någonsin!

Sen gick vi tillbaka och tränade lite i paddocken. Då tränade vi lite på att skicka ut på volt, och främst att han skulle sakta av när jag sa till. Jag fick anpassa mig lite till honom, eftersom han lärt sig andra röstkommandon än vad jag brukar använda. Säger jag "ptroo" så springer han bara vidare, men säger jag "duuuuktig" så saktar han av ;) Till slut kom jag på att han saktar av om jag säger "whoooa", och sen använder jag ett gladare "bra" som beröm. Han var riktigt pigg faktiskt, skickade jag ut honom på volten ville han trava hela tiden.

När jag vill att han ska gå från skritt till trav så brukar jag ta ett litet snabbt halvskutt (svårt att förklara) framåt, och då vill han busa - lägger örona bakåt och tar ett skutt framåt. Sötis!

Ovisad bild på lille sötisen! Med en massa päls på golvet.. haha


Just det, jag har fått låna en DVD med Toleransövningar av Anne, får se när jag har tid att kolla på den men jag lovar att utvärdera den sen!


Duktig Linnéa!

Sancho har ju sin egna lilla privata hage (stallplanen..), han rymmer dit även om vi släpper honom med dom andra hästarna i den riktiga hagen. Jaja, detta leder ju till att stallplanen ser ut som en gödselstack. Skit ÖVERALLT. Jag tog tag i det förra veckan, och försökte mocka bort det mesta. Det blev två skottkärror fulla, haha! Men det såg juu lite bättre ut efteråt i alla fall, right?


Personlig blogg.

Vi bloggare delar med oss otroligt mycket av våra liv, även om just hästbloggar inte tar upp så mycket privata saker, utan mer om hästarna. Jag tycker ändå det är en viktig del när man har en blogg, att man bjuder lite på sig själv och visar sin personlighet. Delar med sig av sina åsikter, med/motgångar osv. Som läsare ska man nästan kunna "lära känna" personen bakom bloggen, eller hästen i bloggen kanske? Jag tror ni känner Sancho bättre än mig, haha!

Jag fastnar lättare för en blogg när man får lära känna personen/ekipaget, så att man kan intressera sig och "bry sig" på något sätt. Det blir lite som en kompis, även om man inte känner personen egentligen. Tycker ni det är viktigt att bloggen är personlig?


Min älskade dator är tillbaka!

Nu kan jag äntligen blogga som vanligt! Datorn är fixad, och ett stort plus är att alla bilder/program är kvar. Utom Photoshop, men det kan jag leva utan (ett tag i alla fall, hehe).

Pluggade tyska nästan hela eftermiddagen igår, men idag ska jag göra något roligare - stallet! Får se vad jag hittar på med Sancho idag, det regnar och blåser ute så jag kanske bara kör lite ledarskapsövningar i paddocken? Det var ett tag sen. Han kan behöva lite hjärn-gympa, haha :)

Hö-monster

Smält, snö, smält!

Visst vill man ha barmark när man ser dom här bilderna? Längtar tills Sancho inte ser ut som en levande hårboll längre, så man kan ta lite fina porträttbilder.


Tankar kring starka bett.

Jag har faktiskt inte så mycket åsikter om bett egentligen, med vissa undantag såklart. Alla hästar passar med olika bett, så man får helt enkelt som ryttare avgöra vilket bett hästen trivs bäst med. Sancho gillar inte bett som sitter i munnen över huvudtaget, så därför är ponnyhackamore ett självklart val. Oavsett hur milt bett man än väljer så trivs han ändå bäst på hacket.

Mirre har vi inte hittat ett bra bett till än. Hos förra ägaren gick han med pessoa, som tack och lov nuvarande ägaren inte gillar (inte jag heller). Han är ändå så pass stark, att ett milt bett inte passar just honom. Han funkade ganska bra på ponnyhacket, men i hoppningen blir han ännu starkare så där är det faktiskt för milt. Jag vet att det handlar mycket om grundarbetet, men där funkar det ju så han skulle behöva ett hopp-bett. Hacket var som sagt för milt, han bara tågade på vilket inte är speciellt säkert, han kan ju gå omkull i en sväng eller komma helt fel på hindret och krascha. Senast testade vi ett kombinationsbett, men det var nästan sämre. Han knäpper av och struntar i bettet totalt. Ni kanske har några tips på vad som skulle passa? :)

Nu kom jag ifrån ämnet helt, haha. Jag ville i alla fall komma fram till att olika hästar kräver olika bett, alla kan inte gå på supermilda hela tiden. Givetvis vill man ju sträva efter att ha så milt som möjligt, men blir hästen pigg vid ex. hoppning kan det behövas ett starkare bett just då. Och det ser jag inget fel i, sålänge ryttaren använder det rätt.

Och bara för att man har ett "snällt" bett är det ändå i de flesta fall ryttaren som bestämmer hur snällt bettet är..

Tio snabba.

Skimmel - Brun häst
Dressyr - Hoppning
Lindor - Skydd
Oxer - Räcke
Ridhus - Paddock (på sommaren)
Vår - Höst
Lat häst - Pigg häst
Oskodd - Skodd
Pullarnosgrimma - Remontnosgrimma
Kort svans - Lång svans

Vad hade du valt?

Uppdaterar så gott jag kan!

Godmorgon! Nu sitter jag antagligen i skolan och pluggar för fullt, hehe. Vi börjar dagen med Andra Världskriget, som jag tycker är en av de få intressanta sakerna i skolan. Jaja. Har förberett lite olika inlägg nu under dagen, är lite krångligt att blogga utan dator men som tur är så har jag internet i mobilen.
Idag blir det inte att åka upp till stallet alls, har ett stort tyskaprov imorgon.. Suck, 9an är inte att leka med ;) Har ni mycket i skolan nu?

Kemi är jag glad över att slippa sen på gymnasiet..


DVDer från Hööks.

Någon av er som beställt hem dessa DVDer från Hööks? Tycker dom låter väldigt bra faktiskt! Det är alltid enklare att se en video med instruktioner än om man skulle läsa på nätet. Skulle vara intessant att kika, skulle ev. få låna en av Sanchos ägare om jag fattade rätt, haha. Får utvärdera sen, så ni vet. 295kr från Hööks alltså.

Dagens ridpass - Sancho.

Fasen vad rädd jag blev idag! Vi hade kommit en liten bit när både jag och Sancho hör något vid bäcken. Han stannade och kollade, och jag blev lite fundersam eftersom jag såg något som rörde på sig. Helt plötsligt hoppar det fram en räv! Jag blev skiträdd och övervägde att vända tillbaka, men då fick Sancho take charge och han knallade förbi i rask takt. Tur att någon av oss är modig, haha!
När vi väl kommit till skogen blåste det halv storm, men vi fortsatte. Det blåste värre efter en stund, tills jag trodde att träden skulle brytas på mitten. Så jag vände och stressade fort ur skogen, bara väntade på att vi skulle få ett träd i skallen.. Men vi överlevde ;)

Flera personer på en blogg.

Hur många bloggare kan man egentligen vara på EN blogg? Det finns väldigt många som är två personer, i alla fall inom hästbloggarna, och det har ju sina fördelar. Det blir ju dubbelt så många inlägg än om man bara skulle vara en person. Men det är ju också krångligare, man måste ju prata ihop sig så att man exempelvis inte skriver om samma sak samtidigt. Sen kan man ju inte bestämma själv, skulle en vilja ändra designen måste man prata ihop sig så båda tycker det blir bra.

Nu finns det även bloggar som är tre, jag har till och med sett en som är FEM personer! Det tycker jag är alldeles för mycket. Hur ska man som läsare kunna "lära känna" alla fem, det blir alldeles för krångligt. Det kan inte vara lätt för dom bloggarna heller, då måste man ju komma överens med fyra personer till. Nej, max två personer per blogg. Vad tycker ni?

Sanchos vardagsgrimmor!

Sancho har 4 grimmor som används, han har säkert någon mer men. Ingen av dom är speciellt ren för tillfället, grisen har smutsat ner alla trots att han inte ens har grimma i hagen. Min favorit av dessa är den lila :) Även om ingen är något att hurra för direkt, haha. Vilken är din favorit?
Dagens ridpass - Mirre.

Jisses, vad stark han var idag! Fast det blir han ju alltid så fort han ser ett hinder, haha. Hoppade ett rättuppstående och en oxer, typ på en stor volt. Märks riktigt tydligt att jag hittar avståndet bättre nu, blev bara ett dumt hopp en gång. Dessutom börjar jag hänga med bättre i språnget. Framsteg! Första gången jag red, och hoppade, honom så gick det katastrofalt dåligt. Vi kom fel hela tiden, blev ingen rytm eller någonting.

I slutet höjde vi upp oxern till drygt 90cm, härligt att hoppa liiite högre än vanligt. Mirre är så himla trygg att hoppa med trots att han blir så pass het, han nitar ju inte direkt, så även fast hindrena känns höga för mig så är det bara kul.  

Förra gången vi hoppade :)


Kvällens planer.

Jobbigt att inte ha någon dator! Sjukt egentligen, här sitter jag och klagar över att inte ha någon dator medans folk svälter i världen. Sjukt.

Ska iväg på stallmöte uppe i Mirres stall snart. Tror vi skulle upp till ridhuset sen också, får se om jag kanske kan ta med och filma. Frågan är bara hur jag ska kunna lägga in den utan dator men ;)

Söta lilla älskling!

Dagens galna ridpass - Sancho.

Nu har jag precis kommit hem från stallet! Det blev som sagt en uteritt med Micka, och hennes söta "lilla" häst Milda. Vi red en rätt lång bit in i skogen, och sen vände vi tillbaka på samma väg. I början var Sancho inte överdrivet pigg. Han brukar ju vara helt crazy när man rider flera stycken, han är vääääldigt tävlingsinriktad. Men sen när vi skulle galoppera upp för en backe så tröttnade han på att ligga efter, så han drog förbi innanför Milda - dvs ute i djupsnön. Efter det gick han och halvskuttade/taktade hela tiden, drog iväg lite i galoppen. När vi vänt tillbaka och skulle trava litegrann stack han iväg i en galopp jag aldrig upplevt förut.. Jävlar vad han tog i! Sen gick han och taktade hela vägen hem, och var jättenöjd över att han fick gå först ;) Han gick snabbare än Milda som är 170+, pigg?

Tror han såg ut såhär.. Haha!
Svettig gubbe efter ridturen :)

Vårens färg?

Stor chans att min och Sanchos nästa outfit blir lila, med tanke på hur mycket lila det kommit nu till våren ;) Lila - snyggt eller inte?Next: Uteritt med Micka!

Nu har jag hetsätit en frukost (förstår inte varför jag alltid glömmer att äta och måste slänga i mig något i sista sekund..) och ska snart ta cykeln upp till Sancho. Idag står det uteritt med Micka på schemat! Sancho kommer vara superpigg, det kan jag garantera. Han tror han måste tävla med den andra hästen hela tiden ;)

Micka och hennes söta häst Milda!

Svar på frågor!

.
Svar: Kul att du gillade den! :D Haha, ja, faktiskt. Fast man kan nog inte kalla det hage. Vi släpper ut honom i riktiga hagen med dom andra hästarna, men han rymmer bara tillbaka till sin lilla hage = stallplanen. Så han går mellan stallet, uteboxarna, paddocken och riktiga hagen.

Svar: Haha, det var en bra fråga! Sätta på benskydden/sadla/tränsa lyckades jag inte med. Men annars var det rätt enkelt, förutom när jag skulle kratsa hovarna. Höll kameran i ena handen, och hovkratsen i den andra. Sen fick jag lyfta upp hans ben med den kamerafria handen, och stödja hoven på mitt ben samtidigt som jag kratsade. Tur att man har snäll häst? Haha!
Mina Paint-skills är verkligen något att skryta med.. hehe

FILM - Gör iordning Sancho

Här kommer en liten film från igår, när jag gör iordning Sancho inför ridturen! Ni får bl.a se hur mycket han fäller, hur smidigt jag kryper under hans mage (HAHA) och hur snällt han står och väntar medans jag öppnar paddocken ;)

Ber om ursäkt för den otroligt irriterande texten som är den första minuten, men den försvinner sen! :)


Stövlar.

Jag var ju Skara Hästsport för typ 6 veckor sedan, och hittade ett par snygga (och billiga) stövlar från De Niro. Tyvärr fanns dom inte hemma i min storlek, så typiskt. Vill ha dom NU, haha! Men får vänta några veckor till, leveranstiden var tydligen upp till 8 veckor. Jaja, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge ;)

"Skara Hästsport har i samarbete med några få butiker och De Niro tagit fram en ny Italiensk ridstövel i dubbelsytt kalvskinn, hög utsida, infälld dragkedja, extremt mjuk och välsydd."
Bilden är inte helt rättvis, mycket snyggare i verkligheten.

Ny skvallerblogg!

Gillar du skvaller lika mycket som jag gör? Då tror jag du kan gilla den nya häst-skvallerbloggen PonnyGossip! En annan skvallerblogg som börjat bli riktigt bra är Ponnysanning. Brukar du läsa några skvallerbloggar?Dagens ridpass - Sancho.

Tog en sväng i skogen med Sancho. På vägen hem var han otroligt pigg, gick och taktade ända tills han fick springa, haha. "Förvånande" nog stack han i galoppen, släppte efter lite på tyglarna och wroooom så bar det iväg.. Knäppis! Energin verkar aldrig ta slut ;)

FILM - Markarbete med Mirre

Sådär, nu har jag mutat brorsan så jag får låna hans dator i helgen. En dyr historia, 40kr i halvtimmen.. Fast ja, han kan väl få 80kr för hela helgen snarare.

Här kommer filmen! Det ser mycket lugnare ut på filmen än vad det kändes, så det kanske helt enkelt är så att jag inte är van vid att det går så "fort"? Som ni kan se kommer vi i fel galopp någon gång, något språng blev lite långt och ibland lutar jag mig lite väl mycket tillbaka i ett försök att stoppa upp honom (fel by me). I skritten knäpper han lätt av, något tips på hur jag ska göra? Jag försöker rida på honom lite, men då börjar han bara takta istället.
All konstruktiv kritik är välkommen :)


Fasen :(

Nu har min dator kraschat.. Lyckat, verkligen. Tur att jag hunnit få över de flesta bilder till hårddisken i alla fall. Men, nu är Photoshop borta, och jag har ingen annan dator. Ska försöka muta brorsan så jag får sitta vid hans lite då och då, haha :)

Dagens ridpass - Mirre

Jag RIKTIGT stolt över min pappa. Han är egentligen livrädd för hästar, men idag var han superduktig och hjälpsam. Han höll Mirre medans jag tog av honom täcket, han ställde fram hinder, han filmade, han åkte bakom oss med bilen så jag kunde se vägen, han hjälpte till att fylla höpåsar, och så sopade han stallgången :D Det var lite gulligt också, han stod och gav alla hästar små hötussar för att dom skulle bli glada, haha! Han vågade till och med hälsa på den suraste hästen i stallet, trots mina varningar ;)
Ja, ridpasset då. Det gick både bra och mindre bra. Jag ställde fram ett litet kryss bara, för att jag skulle träna lite på att hitta avståndet samt få kontroll på honom. Det gick galant, det blev något lite väl långt språng men det var inget katastofalt. Han var ganska stark, men jag kom på mig själv med att sitta hålla i honom hela tiden, så när jag slappnade av så gick han mer avslappnat. Känns som att jag hittat lite knappar nu!
Det som gick sämst var väl galoppen. Han fattade fel galopp rätt mycket, men man kan ju alltid låtsas att vi tränar förvänd galopp... Hehe, skämt åsido. Vi får jobba på så löser det sig nog! :)
Pappa filmade, men Youtube krånglade så ni får videon imorgon.

Dagens ridpass - Sancho.

Körde lite lösgörande i paddocken. Det behövdes, han var verkligen stel som en pinne. Nu blir ju inte han supermjuk, eftersom han är så pass gammal, men lite mjuk kan han bli i alla fall. Gjorde lite vanliga grejer, och sen märkte jag att han tog galoppskänkeln extremt dåligt. Kan nog ha att göra med att han var så pass stel. Han tjurade lite i början, körde ner huvudet precis i fattningen men sen skärpte han sig så det blev bättre. Kan inte säga att han blev helt lösgjord, men lite mjukare blev han.

Snyggt set från HL.


Stallet next.

Ska strax till stallet. Har inte riktigt bestämt mig om jag ska ta Sancho eller Mirre först, bror på om jag ska upp till ridhuset med Mirre. Det är ridskole-lektioner fram till 20:30 så jag vet inte riktigt om jag är pigg på att rida så sent, men då skulle jag kunna göra någon nyttig övning istället för att rida ut en liten sväng på en halvgalen häst ;) Tror nog jag tar ridhuset!
Update: Världens bästa pappa hänger med dit, bara för att lägga fram bommar och ev. ett litet hinder (om det inte är massa andra där). Han kunde till och med filma! :D

Föresten, har ni hört den här grymma låten från Melodifestivalen? Hela familjen här hemma kommer rösta som galningar på lördag när hon tävlat i andra chansen, hehe. Har ni någon favorit från Melodifestivalen?


Matchning i vardagen.

Är det bara jag som för det mesta är noggrann med att utrustningen ska matcha och att både häst & ryttare ska se hyffsat snygga ut? I vardagen då alltså. Jag slänger ofta på ett par vita lindor på Sancho för att vi ska se lite snygga ut, även om vi bara ska ut i skogen. Eftersom jag varken tävlar eller tränar tycker jag faktiskt vi får lyxa till det lite i vardagen ibland ;) Jag älskar att mixa och matcha med olika schabrak, lindor, benskydd, sadlar/träns. Hade jag varit rik hade jag haft en hel hög med matchande outfits, hehe. Brukar du matcha i vardagen?


Boktips!

För något år sedan köpte jag en bok, "Dressyr med Kyra". Läste ut den och tyckte den var superbra. Har börjat läsa om den nu, och förvånas än en gång över hur bra den är. Även om en del av övningarna hon tar upp är lite väl komplicerade för mig, så är den otroligt lärorik. Verkligen värd 164kr, finns bl.a här. Någon av er som läst den? 


Varför satsar inte ridskolor mer?

Rent generellt tycker jag att ridskolor satsar för lite på att eleverna ska lära sig så mycket som möjligt och trivas rent allmänt. Nu kan jag bara utgå från ridskolan jag red på, men jag antar att den inte är den enda som har en lite "slapp" attityd. Så länge man fick in pengar så spelade inte det andra roll, i princip. Men det skulle kunna bli så mycket bättre, om man bara satsade lite! Varför inte ha t.ex en longerings/tömkörnings-kurs för de elever som vill? Eller som privatryttarna här i Tibro, ha fysträning utanför stallmiljön? Annordna någon rykttävling, vad som helst. Bara så att det händer något.

Man skulle kunna satsa mer på lektionerna också. På ridskolan här var lektionerna för det mesta välplanerade och bra, men varför inte fråga eleverna vad dom vill bli bättre på? Man skulle kunna lägga upp mål med varje elev, och på så sätt planera lektionerna utefter det - allt för att eleverna ska utvecklas så mycket som möjligt.

Sen tycker jag faktiskt det är lite för mycket ridning och för lite hantering ifrån marken/teori. Jag kan förstå att det inte riktigt lockar om man bara vill hobbyrida och inte är ute efter att så småningom skaffa egen häst, men då skulle man kunna ha en gemensam teorilektion någon dag i veckan, som det är valfritt att komma på. Där skulle man kunna visa mer hur det är att ha egen häst, ex. hur man lastar, visar upp hästen för hand, lägger bandage osv.

Hade ridskolan här i Tibro satsat lite mer hade jag säkert varit kvar - men utan engagemang så blir det tyvärr inte värt pengarna eller tiden..

Något jag skulle behöva..

.. är denna stalloverall från Hööks! Sancho fäller värre än någonsin just nu, så varenda millimeter av mina stallkläder är fulla med päls.. Den är väl kanske inte speciellt snygg, förutom färgen, men den skulle vara väldigt praktiskt. 599kr här.

Älskar den stickade tröjan som hon har på bilden till höger! Men den finns väl inte på Hööks antar jag?

Dåligt Blogg.se..

Tydligen har jättemånga Blogg.se-bloggar legat nere större delen av dagen, även min. Menmen, förutom att min besöksstatistik var nere i bott så är väl ingen större skada skedd :) Märkte du felet?


Bloggbedömning - Tove Kjaerran.

Vill du att din blogg ska bli bedömd av mig? Släng iväg en kommentar, så lägger jag till dig på kö-listan ;)
http://tovekjaerran.blogg.se/

Design/bilder: En supersnygg design, och bilderna är otroligt vackra. Det kanske vore nått om du la in en liten presentation av dig/bloggen i menyn? Annars finns det inget att förbättra! 

Inläggen: Inläggen är välskrivna och personliga. Skriv gärna liiite längre så det fylls ut bland alla fina bilder ;) Du ger mycket tips och inspiration vilket alltid är roligt! Bra uppdatering.    

Temat på bloggen: Bloggen har ju ett tydligt tema - foto. Detta följs bra!    

Sammanfattning/övrigt: En blogg vars bilder gör mig helt mållös! Mysig, personlig och genomtänkt - me like :D

Haha, det är ganska svårt att bedömma en blogg utan fel.. Därför blev det lite kort denna gången.

B Vertico.

Horze har börjat sälja en ny kollektion, från B Vertico. Tyckte den stickade tröjan såg riktigt mysig ut, passar perfekt nu i vår, med västen kanske? Annars såg nästan herr-kläderna snyggare ut, haha. Faller det dig i smaken? ;DBloggbedömning - Ajka Redzic.

Vill du att din blogg ska bli bedömd av mig? Släng iväg en kommentar, så lägger jag till dig på kö-listan ;)
http://ajkaredzic.blogg.se/

Design/bilder: En fin header! Bra med info i menyn. För övrigt är det ganska rörigt, det är många olika textstilar och ibland är inläggstexten till vänster, ibland till höger. Jag skulle försöka få så att all text är samma textstil, färg och antingen till vänster eller höger :) De bilder du lägger in är fina, försök att ha med en bild i ungefär varje inlägg.

Inläggen: Bra uppdatering! Du stavar bra och skriver grammatiskt rätt, använder lagom mycket smilys. Tycker du har en bra variation på inläggen, och dom är intressanta. Känns som att det är lite onödigt många kategorier, kanske dags att rensa bort några?  

Temat på bloggen: Den verkar inte ha någon direkt inriktning, men det behöver inte alltid vara det! Tycker ändå du fått till bra ämnen :)   

Sammanfattning/övrigt: En trevlig blogg med bra inlägg, dock behöver designen fixas till. Good job :D

Hästfri dag!

Jag beundrar er som har hand om två hästar VARJE dag. Jag har inte ens Sancho och Mirre alla dagar i veckan, men efter att ha haft två lediga dagar på 10 dagar så är jag trött. Märks att jag inte är van, haha! Men det är en av dom stora fördelarna med att vara medryttare, man är ledig ibland i alla fall. Även om det är kul i stallet behövs lite hästfri tid då och då ;) Får ni vara häst-lediga ibland, eller är ni ute i stallet varje dag?

 


Strö.

Både Sancho och Mirre har spån i sina boxar, vilket jag tycker är bra. Lätt att mocka i alla fall, haha. Annars har jag inte så stor erfarenhet av andra strömaterial, förutom halm då som jag tycker är totalt värdelöst. Det är jobbigt att mocka, och man lyckas alltid få med sig halva boxen i skottkärran.. Vad har din häst för strö?


Testa Photoshop!

Visste ni att man kan ladda ner Photoshop gratis (och lagligt)? Tyvärr är det bara 30 dagar, men det går att fuska lite så man har det hela tiden ;)

Här kan du ladda ner det Ps jag har, Photoshop Elements 9.0. Det är lite pyssel att ladda ner det, man måste bli medlem först (kostar inget). När man väl laddat ner det, och det gått 30 dagar kan du fuska lite så du får det hela tiden. Stäng inte ner Ps, eller datorn. Sålänge du inte stänger ner det kan du ha det hur länge som helst. Inte speciellt miljösmart, om man inte kan stänga ner i viloläge då ;)


RSS 2.0