Inte min dag idag.

Idag har väl det mesta gått fel. Eller nä, bara den där jävla blatteungen i matkön som gjorde mig jävligt förbannad, det är sånna idioter som gör att folk har fördomar mot invandrare! Hade jag kunnat hade jag seriöst slängt ut honom ur landet :)

Annars har det vart ganska chill, inga direkt jobbiga lektioner. Vi har börjat öva på polonäsen, det var på tiden kan man ju lugnt säga. Jag har nog tappat bort min taktkänsla, för jag kunde verkligen inte stegen! Ändå hade vi tjejer inte speciellt svåra, haha ;) Grease-temat var i alla fall bättre än vad jag trodde, det kan nog bli rätt bra tillslut. Men jag måste kolla Grease först, jag måste vara den enda i världen som INTE sett den?


Tips!

Något jag brukar göra lite då och då är att kika på min egen blogg, alltså helheten. Är det väldigt mycket bilder och lite text, eller är det tvärt om? Är det mycket mobilbilder, eller mycket systembilder? Det tar inte lång tid att kolla, men man får oftast en liten aning om vad man kan skriva mindre/mer av.

För mig del tycker jag att jag har blandat inläggen ganska bra det senaste, kanske lite för mycket bilder och för lite text dom allra senaste inläggen men ingen större fara. Skulle behöva visa något nytt foto/redigeringstips också, det är väldigt tomt om det ;) Annars ser det som sagt ganska bra ut, lagom mycket bilder/text/filmer!


Helt sjukt!

Nu måste jag få klaga lite, på något som egentligen inte har med hästar att göra men i alla fall ;) Sveriges jävla rättssystem! Som dom flesta av er kanske sett så på FB så sprids det lite texter, ett exempel är:
"Skadestånd för mordet på Engla: 75.000 kr. Skadestånd för våldtäkt på 14-årig flicka: 50.000 kr. Skadestånd för Pirate Bay: 46 miljoner kronor. Kopiera detta om du tycker att Svenska rättssystemet är idiotiskt!!!"
Helt sjukt. Hur kan spridning av bilder/filmer osv. vara värre än att DÖDA ett barn?! Vad vet jag, dom som skapade Pirate Bay kanske har gjort sig skyldiga till att betala 46 miljoner, men ska ett barns liv bara vara värt 75.000? Givetvis kan man ju inte sätta ett pris på en människas liv, men ni fattar poängen. Ett mord SKA vara värre än spridning av copyrightskyddat material, and that's it.

Dessutom är det extremt korta straff, vad är maxgränsen i Sverige? Max 18 år enligt Google ;) Men i verkligheten blir det ju VÄLDIGT sällan 18 år, och majoriteten av alla personer släpps ju efter halva tiden! Förra året dödades en kvinna här i Tibro av sin man, men det ansågs inte vara ett mord utan bara grov misshadel och vållande till annans död. Det fick han 5 år för. Han släpps efter 2,5 år. Vad sänder det för signaler till samhället? Det är ju nästan värt att döda någon då, liksom, 2,5 år i Sveriges fängelser är ju fan ingenting. Och vad lite mildare brott får för straff vågar man ju inte ens tänka på.

Om jag nu ska blanda in lite om djur
, det normala straffet för djurplågeri är dagsböter. Böter, inte ens en enda ynka dag i fängelse. Ur Aftonbladet:
"Distriktsveterinären hade aldrig sett något liknande. Fem nötkreatur måste avlivas på plats, sju andra skickades till slakt. Vid inspektionen upptäcktes två ihjälsvultna kalvar, sex uppbundna tjurar som stod skrikande i sin egen avföring och en lösgående ko med tre spädkalvar som inte hade tillgång till vatten." Vad tror ni ägaren fick för straff? Vilkorlig dom och 80 dagsböter. Aaarrgghhh, jag blir förbannad. Vad tycker ni?


Beställt - polonässkor!

Haha, okej, tveksamt om jag kommer kunna gå i dom här men ja, snygga var dom ;)

Flirt SEK 499, Timeless - NELLY.COM

Äntligen - dagens ridpass!

Yesyesyes, idag var det äntligen hyffsat väder för att rida! Ganska kallt, men det är ju bara bra, så man slipper kramsnön. Sancho var pigg redan när jag tog in honom, han bokstavligen sprang in, fast det kanske mer berodde på att han trodde han skulle in för natten ;) Slängde på honom en massa reflexer, och sen gick vi iväg i kylan mot gärdet! Vågade inte sitta upp förens vi var framme, Sancho är inte världsbäst på att bedömma halkrisken, han går gärna där dom allra värsta isfläckarna är.. Puckoponny :)
När vi gick ut på gärdet var det så mörk att jag inte kunde se hur djup snön var - så givetvis gick vi där det var djupast. Det var en bra bit över knäna på mig, haha! Lille Sancho tyckte det var väldigt jobbigt att pulsa runt i snön i alla fall, men lite roligt var det nog också för han hade örona framåt hela tiden ;) Travade mest, han fattade galopp själv en gång men sen märkte han att det blev för jobbigt så då saktade han av, haha. På vägen hem gick han och småtravade hela tiden, överskottsenergi? Hur kul som helst, hoppas jag kan hitta något ställe där det inte är så djup snö så han kan springa av sig lite :)

Bild från en film från förra vintern, då hade det inte kommit så mycket än!

Lite mer vinterbilder ;)

Fick inte riktigt med alla bilder igår, så här kommer några till :D Bilder så det räcker och blir över, haha!


Love this!

Denna låten spelas dygnet runt nu, helt klart bästa låten på lääänge!

Rihanna - S&MWinterpics!

Jag är riktigt glad nu! Har redigerat bilderna från idag (söndag) och jag tror att jag kommit ifrån min foto-svacka som jag haft det senaste. Blev riktigt nöjd med dom flesta bilderna faktiskt, härligt :) Bilden på Sancho's öga är definitivt min nya favoritbild!


Vi ser det snöar..

Här har vi anledningen till att jag inte red idag! Jävla blåst..Vart är hästen?Där är hästen :D

Redan vinter?!

Jag måste ha missat hösten, liksom den bara försvann? Imorse (rättare sagt vid 13.00) vräkte snön ner utanför fönstret, sjukt. Men jag måste säga att vintern är välkommen, för desto snabbare den är över desto snabbare kommer sommaren ;)
Imorgon SKA jag gå upp tidigt, måste fota lite nya bilder!


Härliga sommar!

Visst längtar man tillbaka till värmen när man kollar på sommar-bilder?


Tankar kring trickträning.

I somras var jag fast besluten att trickträning skulle bli mitt och Sancho's nya projekt (det blev ju väldigt poppis då), men det intresset har svalnat nästan helt det senaste. Han lärde sig vacker hov och sen räckte det, haha ;) Jag förstår faktiskt inte varför man ska lära hästen en massa trick, i alla fall inte om den ska bli cirkushäst och det tror jag inte är Sancho's nästa jobb direkt. Man kanske lär känna hästen, men det går ju göra på andra sätt också. Kanske är ett bra sätt att träna en shettis/liten ponny på, om den inte går att rida och man ändå vill göra saker med den. Men om man har en häst man kan rida förstår jag inte varför man väljer trickträning framför ridning? Nu syftar jag på dom som knappt rider utan tricktränar i princip varje dag istället! Så länge man inte klarar av att träna hästen i korrekt form genom trickträning/lösträning så är det faktiskt bättre att rida, tycker jag i alla fall. Att träna lite för skojs skull ibland är väl okej, men ja, kanske inte varje dag? Vad tycker ni?

Sen vet jag inte om jag ens skulle våga lära Sancho ex buga. Tänk om han inte skulle orka ta sig upp, eller om han sätter benen konstigt så han typ bryter benen av sig? Men det är nog bara för att jag är lite överbeskyddande eller nått, haha ;)

En person som jag tycker tränar sin lilla häst väldigt bra är Paulina! Supercoola är dom :DFredaaag!


Rosa & ludd som gäller, hahaha ;D

Ingen skola idag heller, men stod inte ut med att bara sitta inne och mögla så jag tog lite piller och trotsade magen. Hade tänkt rida på gärdet, men Sancho har ju inga skor dvs inga broddar så det gick inte så bra. Vägen vad glashal! Så det blev paddocken, med typ 50cm snö? Skrittade runt lite i alla fall, det var så mycket både jag och Sancho orkade ;)

Sitter hemma hos Malin nu, har föreberett lite inlägg för helgen (tidsinställda inlägg in my heart) så det blir inte helt tomt på inlägg i alla fall :)

A song says it all.You are the light
That's leading me
To the place where I find peace again.

You are the strength, that keeps me walking.
You are the hope, that keeps me trusting.
You are the light to my soul.
You are my purpose...you're everything.Jag fattar inte grejen..?

Ni måste ha sett halsduken för hästar som HV Polo har med i sin vinterkollektion, och jag tror inte jag är den enda som inte fattar varför en HÄST skulle behöva en halsduk? Funderade först om det kanske skulle vara bra om hästen var svettig på bringan/halsen, men den verkar ju inte direkt täcka där? Kommer inte på någon annan vettig anledning faktiskt. Vet ni vad det skulle tänkas vara bra för? :P

Totalt värdelös dag.

Dålig uppdatering idag, men för min del har dagen mest bestått av att ligga framför TV:n och tycka synd om mig själv. Jag tror jag ska bli medicinforskare eller nått, jag ska skapa ett superpiller som tar bort vilken smärta som helst på bara några sekunder! Helst ska den ta bort ångest också, men det kanske är för mycket att begära? Hahaha ;) Har missat ett prov och en redovisning, missar ytterligare ett prov imorgon. Nästa vecka kommer inte bli rolig.. Helt sjukt, man kan inte ens vara hemma 3 dagar utan att katastofen är ett faktum.

Kan inte låta bli att spekulera kring betygen vi får om runt 4 veckor. Det ser nog rätt bra ut, tror faktiskt jag kommer höja mig i 3 ämnen (bild, religion & fysik) men om jag har riktig otur sänker jag mig i kemi. Fast det spelar ingen större roll, jag byter bara ett MVG till ett annat liksom.


Rolig surprice (för mig iaf haha)!

Som ni kanske kommer ihåg skrev ju jag att Sancho's ras var okänd, men fick reda på igår att det inte riktigt stämde ;) Enligt en rasforskare som tittade på honom när han kom till Sverige är han; welsh, connemara, new forest, arab och fullblod! En väldigt häftig mix, och jag var ju inte helt fel ute när jag gissade haha. Ingen ras var direkt förvånande faktiskt, märks definitivt att han har lite av alla raserna i sig! Dock undrar jag var björnen tog vägen ;)

Sancho släpper lös sin inre arab.. hahaha


Fina lilla welsh-connemara-new forest-arab-fullblods-killen :D

Hur gammal i hästår?

Man brukar ju alltid säga att ett människoår är 7 hundår, så jag började fundera på om det fanns hästår. Googlade lite (hur skulle man klara sig utan google?) och fick fram att 1 människoår = 3 hästår. Låter ganska rimligt. Sancho är med andra ord runt 81 hästår, haha! Kanske inte stämmer så jättebra på honom, men på Surprice (9 hästår) och Q (15 hästår) stämmer det betydligt bättre. Surprice är ju väldigt barnslig av sig, och Q, ja han är som en typisk tonåring ;)

81 år? Knappast ;)

Gulligt!

Som ni kanske märkt ÄLSKAR jag Budweiser-reklamerna, jag vill nog t.o.m ha en clydesdale ;) Haha!


Ny TILLFÄLLIG design!

Eftersom jag varit hemma idag, dumma mage, har jag gjort en lite vintrigare tillfällig design. Kan inte göra en ny riktigt än, har ju inga nya vinterbilder på mig och Sancho. Får fjäska lite för mamsen så man kan få lite nice pics ;) Jag gillar den lila mycket mer, men förhoppningsvis behöver jag inte ha den tillfälliga så länge :)


Min polonäsklänning!

Nu när det är en månad kvar till polonäsen kan jag väl visa klänningen, haha! Fin va? :D Ska ha svarta handskar + svarta skor till.


Gör någon glad - skriv en kommentar!

Måste bara ge en applåd till er läsare, ni har blivit väldigt duktiga på att kommentera det senaste! Superkul, uppskattar varenda kommentar ska ni veta! :D Jag är ganska dålig på att kommentera andras bloggar faktiskt, men jag ska bli bättre. För som bloggare blir det mycket roligare att blogga när man får massa gulliga kommentarer, eller hur? Dessutom känner man sig som en liiiite bättre människa när man kommenterat något snällt, för förhoppningsvis har man gjort en annan person glad! Det får nog bli ett av mina nyårslöften. Kommentera fler bloggar, dvs sprida glädje ;)
Lägg in snö på din blogg!Nu har det börjat snöa även på bloggen! Ska försöka knåpa ihop nån vintrigare design snart också, passar inte riktigt med löv längre ;)
Jag tänkte i alla fall visa er hur man lägger in snö på bloggen, busenkelt!

Kopiera den här koden. (enklast att högerklicka i rutan och välja markera allt)


Sen går du in på kodmallar, och lägger in koden efter <head>. Glöm inte att lägga in på arkivsida, kategorisida osv (det gröna i bilden), du gör precis likadant där :)

Diss!

Tänkte dissa en viss grej, inte för att det är fult utan för att det måste vara otroligt opraktiskt. Vita ridjackor! Hur ofta kommer man inte behöva tvätta den? Ska man ta av den varje gång man ryktar? Och tänk om man ramlar av, haha! Som sagt, det verkar väääldigt opraktiskt ;) Eller är det bara jag som lyckas skita ner mina jackor..?

Ridjacka från Horze, 323:-

Snyggast i stallet.

Kände mig verkligen inte rätt klädd för stallet idag, haha! Åkte dit direkt efter att vi vart i stan, orkade inte åka hem och byta kläder. Frös nått så otroligt, jeansleggings är INTE att rekomendera i stallet :( Sancho frös nog också (fast tror nog mer att han var hungrig ;), han sprang bokstavligen in men sen blev han sur när han inte fick tillräckligt mycket äpplen. Kräsen häst?! Tur för honom att det är pepparkakssäsong snart, finns inget han älskar mer än det.

Bild från förra vintern, men han såg ut såhär idag också, inkl. istapparna! Lucky him att han har björnpäls, hihi.

Dagens inköp!

Var inne i stan idag, välbehövt kan jag tala om, hade varken vinterjacka eller vinterskor ;) Hittade väldigt mycket faktiskt, synd att man inte kan köpa allt haha. Detta tog jag med hem i alla fall:

Jackan är inte direkt så blå, haha!

Utvärdering - Hööksgrejerna!

Nu när jag haft grejerna från Hööks ett tag tänkte jag att jag kunde säga lite vad jag tycker om dom!Stövlarna
- en stor besvikelse faktiskt. Fryser redan om fötterna, och det är inte ens minusgrader än! Annars väldigt sköna.

Jackan - helt underbar! Supervarm, har inte frysit en enda sekund med den, och ändå har jag bara haft en tunn långärmad tröja under.

Lindorna - väldigt smidiga, har tvättat dom en gång och såg precis ut som nya efteråt.

Termobyxorna - har jag inte använt mer än en gång, dom är liiite långa och stora men varma i alla fall :)


Chase the tiger.

Jag ska börja spara till ett ridhus nu. Eller en flytt ner till Spanien. Sveriges väder är totalt värdelöst just nu, det går inte rida nånstans! Testade paddocken - stenhårt. Testade gärdet - stenhårt. Testade asfalten - stenhårt ;) HAHA. Så det blev bara skritt fram och tillbaka till gärdet idag, Sancho typ taktade hela vägen tillbaka, pigg eller vad? Jag testade i alla fall "Chase the tiger", satte en plastpåse på ett spö och sen skulle Sancho följa efter den. Kanske låter som en totalt värdelös övning men den var bra faktiskt. Kunde börja lite på buga tack vare den och han fick göra lite stretchövningar också. Han tyckte det var skitkul, han ÄLSKAR ju plastpåsar så det passar honom perfekt ;)


Svar på tal/förtydligande.

Kommentar från Emelie om "Hur leder du din häst?":
"Jag går vid bogen, där har man bäst kontroll om det händer något. Sen ska hästen gå innan en själv inte tvärtom om man ska inte dra iväg hästen. Visst kanske sancho är snäll och så men inte bra att hålla så egentligen :)"

Hade du läst igenom mitt inlägg ordentligt hade du vetat att jag är väl medveten om att sättet jag leder Sancho på inte är det bästa :) "Inte det bästa egentligen, skulle han bli rädd för något bakom sig är det risk att han springer på mig, men det har han inte gjort än peppar peppar!"
Står fortfarande fast vid att att gå vid bogen inte heller är det ultimata, eftersom hästen enligt mig INTE ska gå före en själv. Går man vid bogen kan hästen lätt knuffa till dig med bogen, trampa på dig och blir den rädd för något är det lätt att den kastar sig på dig. Går man vid huvudet (som på den nedersta bilden) har man kontroll, man kan hålla handen nära hästens mun, man är inte i närheten av hästens ben och man står inte ivägen om hästen skulle kasta sig åt sidan eller framåt.

Den mellersta bilden är ju absolut snyggast, eller hur? ;)


Till stallet.

Ska cykla iväg till stallet nu, i blåsten och regnet. Hade hoppats på lite fint väder så jag kunnat fotat idag, men ja, får se hur det blir med det. Har nästan inga bilder från förra hösten heller, haha! Får se vad det blir för träning med Sancho, hade tänkt rida i paddocken men efter att ha kollat den här videon kanske det blir lite "trickträning"/lösjobb? ;)


Hur leder ni era hästar?

Tycker det är rätt intressant att se hur många olika sätt folk leder sina hästar på, en del "leder" helt löst medan andra mordhåller i grimman ;) Jag leder Sancho väldigt slappt, och han går bakom mig i princip hela tiden. På ridskolor lär man ju oftast ut att man ska gå vid bogen på hästen, men det tycker jag är väldigt konstigt, drar hästen iväg har man INGEN chans att hålla kvar - hästen är ju nästan framför dig redan innan den sticker. Jag tycker att man ska gå ungefär 10cm framför hästen, så att den går snett bakom en. Där känner i alla fall jag att jag har bäst kontroll. Varför går då Sancho helt bakom mig? Jo, av den enkla anledningen - han är för långsam! ;) Sen trivs han att gå där bakom, haha. Inte det bästa egentligen, skulle han bli rädd för något bakom sig är det risk att han springer på mig, men det har han inte gjort än peppar peppar! Hur leder ni era hästar, och varför?

Det brukar se ut såhär på promenader, HAHA.

Bilder jag är mest nöjd med.

Fick ju en fråga på frågestunden vilka bilder jag var mest nöjd med, så nu har jag suttit här och kollat igenom en massa mappar, och kommit fram till 14 favoriter. Trodde det skulle vara 100% hästbilder, men det var faktiskt bara runt 65% ;) Vilken tycker ni är snyggast?

Tillägg - vinjettering.

När jag skrev om vinjettering var det någon som inte såg skillnaden, så här kommer en ÄNNU tydligare bild.

Här ser man tydligt att vinjetteringen gör att hästen hamnar mer i fokus.


Före/efterbild

Irriterande! Jag hade filmat när jag redigerat den här bilden - och sen funkar inte skiten! Orkar inte redigera om heller, tog ett tag.. Suck.Jag har..
- klonat bort stenar/hus/stängsel.
- lagt till skärpa
- lagt till oskärpa längst ned i bilden
- ökat kontrasten
- lyst upp skuggorna
- vinjetterat


Dagens "ridning"

Haha, man kan inte kalla det för ridning. Cykelturen till stallet var extremt hemsk, motvind, musiken funkade inte och jag var trött. Var ett jävla vrak när jag kom fram. Tur att man har Sancho i sånna lägen, han kom fram ända till staketet så jag slapp leta efter honom i mörkret, och sen var han på ganska bra humör också ;) Slängde på honom lite reflexer och tränset, hoppade upp men vi kom inte längre än ut till vägen. Det blåste halv storm, och stackars Sancho gillade INTE att gå förbi ladorna som är precis där. Så jag orkade faktiskt inte rida, vände om direkt. Men Sancho led nog inte, han fick en lång rykt och sen han fick stå inne och käka litegrann medans jag mockade :)

Haha, vinterpälsen har BÖRJAT komma nu, lär väl bli 100% mer ;)

Svar från frågestunden!JENNY; hur hög är din häst? :)
om det är din?
Svar: Sancho är inte min egen, är bara medryttare. Dock är det bara jag som rider honom, får åka upp dit hur mycket jag vill men minst 4 dagar/vecka, men som sagt, bara medryttare ;) Han är runt 140, är skriven som C-ponny :) Liten plutt!

FRIDA; Hej! Vad roligt med en hästblogg. Har en själv, men vettefasen hur jag ska göra för att få läsare. Något tips? ;)
Svar: Har skrivit ett inlägg om detta, kika här. Finns otroligt många hästbloggar, så om man vill få mycket läsare så får man ta och hitta på något unikt, ex kom ju Dressyrmupparna på "Hot or Not". Annars gäller det att skriva intressant, lättare sagt än gjort, men om du känner att du har en stark åsikt om t.ex travhästar, skriv om det! Skriv om saker du tycker är roligt, intressant och som du kan mycket om. Varierade inlägg, mycket bilder osv. För att locka läsare är det bästa att kommentera andra bloggar, mycket! Inte bara "Fin design" utan kommentera inläggen dom skrivit, ställ frågor och få dom besöka din blogg. Du kan även använda Siimi, det kostar 10kr att använda men det är definitivt värt det. Hoppas du fick lite bra tips, hihi ;D

SOFIA; Hur började du rida? :)
Svar: Jag är osäker faktiskt, haha. Tror att jag prövade på någonstans, och sen ville jag fortsätta rida på ridskolan :) Fast det var när jag var liten, jag tog en paus när jag var runt 6-8år, men började igen när jag var 10-11år. Då var det för att min kompis ville börja på ridskolan, så jag fick hänga på. Tur det, annars hade jag säkerligen inte börjat igen ;)

Jag & mamsen, haha!


HANNA; Varför började du blogga? :)
Kram Hanna<3
Svar: Den första bloggen jag hade startade jag nog mest för att skriva av mig, den finns dock inte längre kvar (togs bort för att jag var för oaktiv), synd för det hade varit kul att kolla tillbaka. Denna bloggen startade jag i samband med att jag skaffade min systemkamera, tänkte att jag var tvungen att visa upp bilderna någonstans, och vart är bättre än en egen blogg? ;) Kram!<3

MAJA; Hur gammal är din häst?
Vilket är ditt favoritband?
Favoritfilm?
Svar: "Min" häst är 26, snart 27. Still going strong :D
Favoritband.. Jag lyssnar inte på så många band, mest artister haha. Men jag har alltid gillat Jimmy Eat World och 30 seconds to Mars. Paramore är sjukt bra också!
Favoritfilm är nog Black Beauty. Sitter och lipar mig genom HELA filmen, haha. Saw-serien är sjukt bra, Harry Potter också. Självklart Twilight-serien ;) Jag gillar lite allt möjligt, hehe.

SOFIA; Vad är hästen för ras? :)
Svar: Det är en olöst gåta, haha. Han är imp. Irland med okänd stam, men jag skulle nog gissa på connemara, kanske blandat med någon nätt ponnyras? Vad tror ni? :) My bad, haha! Han är welsh, connemara, new forest, arab och fullblod :)SAGA; Gör du bloggdesigner? (:
Svar: Jag gör mina bloggdesigner själv, men inte till andra (händer bara i enstaka fall, när jag har tid och i så fall till folk jag känner). Gillar inte pressen när man gör till andra, att man måste bli klar osv ;)

LOVISA; frågar väl dom som är på bilden, kommer inte på några andra :P
- varför bloggar du?
- vad lyssnar du på för musik?
- vad är ditt favoritmärke på hästutrustning?
- vad gillar du mest med sancho?
Svar: - Jag bloggar för att jag gillar att skriva, och för att ingen annan vill lyssna på mitt hästprat ;) Jag har rätt dåligt minne också, så det är bra för mig att kunna gå tillbaka och läsa vad som hände för ex. ett år sedan.
- Jag lyssnar på i princip allt! En riktig allätare. Kan vara allt ifrån rock till klassiskt. Men favoriten är helt klart pop/r&b/"dunk dunk" HAHA. Favoritartisten som spelar dygnet runt nu är Rihanna, hennes nya platta är helt oslagbar :D
- Hm.. Favoritmärke.. Jag gillar väl det mesta, Schockemöhle,  Pikeur, John Whitaker, GlenGordon m.f men favoriten är helt klart ESKADRON!
- Det jag gillar mest med Sancho är att han är så himla personlig. Han är så lätt att läsa av, man ser exakt vad han tänker och tycker. Som ex när han inte får godis, haha ;)

EMMA; (politik) Är du höger eller vänster? :)
Svar; Jisses, vilken svår fråga! Jag är mitt i mellan. Eller inget alls. Jag gillar politik, och är väl ganska "engarerad" och så, men jag gillar faktiskt inget parti som sitter i riksdagen nu. Jag gillar dom i alla fall inte tillräckligt mycket för att kalla mig "moderat", "sosse" eller så. Jag kommer starta ett eget parti sen, haha ;)
Vilka lärare hatar du mest?
Svar: Vanligtvis ska man ju inte skriva ut vilka lärare man ogillar, för man ska aldrig skriva något man inte kan stå för senare och ta konsekvenserna för det. Men eftersom denna läraren inte är min lärare och jag ogillar denne väldigt, väldigt mycket (och kan stå för detta!), ser jag ingen anledning till att inte skriva ut det. Börjar på "P" och slutar på "etra". För er som inte vet vem detta är kan jag berätta att hon totalt mosat mitt intresse för svenska, innan 7:an kunde jag skriva berättelser och läsa böcker till det oändliga, men när vi fick henne som lärare blev svenskan extremt jobbig, tråkig och rent ut sagt förjävlig. Allt skulle överanalyseras, inget var disskuterbart och hennes omdömen är väldigt konstiga. Tack och lov har vi inte henne längre! Finns fler lärare jag inte gillar, men tänker inte skriva ut dom här. Får vänta med det tills vi slutat 9:an ;)
Är DU helst överdrivet smal eller tjock?
Svar: Normal, haha. Men om jag ska välja skulle det nog bli överdrivet smal, INTE för att så smalt är snyggt utan endast för att jag tror jag hade haft lättare att gå upp än att gå ner. Jag älskar att äta/småäta, så jag skulle nog gå upp rätt fort då ;) Annars är jag faktiskt nöjd med min kroppsform nu, varken för smal eller tjock :)
Tycker Rihanna har väldigt snygg kroppsform, skulle inte tacka nej till det!

Vad föredrar du, muslim eller kristen?
Svar: INGET! Ush. Jag är inte emot folk som är religösa, det är bara det att jag själv inte skulle kunna tänka mig det. Folk lägger sina liv i "Guds händer", sitter och ber istället för att lyfta på arslet och göra något åt situationen själv. Givetvis finns det positiva saker med det också, personen som tror på Gud känner sig ju aldrig ensam, och det är ju en trygghet. Kommer inte på nått mer positivt faktiskt? Dessutom säger dom emot vetenskapen, Gud skapade INTE jorden på 7 dagar osv. Det är ren fakta, det har inte hänt. Haha, rätt ska vara rätt ;)
Men om jag tvingas välja skulle det bli att vara kristen. Vi lever i ett kristet samhälle = blir enklare att vara kristen än muslim. Islam gillar jag nog snäppet mindre också, gillar inte deras kvinnosyn och dom har inte hunnit modernisera sig som kristna gjort. Man får inte heller kritisera islam eller tolka den "som man vill", vilket gör att folk blir inskränkta utan att tänka om tron är bra eller inte.
Vart vill du helst resa?
Svar: Jag vill inte resa alls.. Eller jo, om jag får åka bil. Min absolut största rädsla är att flyga, jag får hjärtklappning av att bara tänka på det. Jag har antagligen klaustrofobi (=rädd för att vara instängd). Jag klarar inte av att sitta instängd. Alltså, om jag ex. åker tåg så känner jag känslan av att vara instängd, jag kan inte gå av tåget direkt om jag skulle vilja det. Ännu värre med flyg, eftersom det är totalt omöjligt att stanna. Kan även få panikkänslor om jag sitter i ett rum där jag vet att jag inte kan gå ut, ex om det är någon föreläsning eller på bio. Jag är nog ganska bra på att hantera panikkänslorna ändå, för jag tror inte det märks om jag åker bil/kollar på bio. Men flyg är omöjligt, blir jag någonsin tvungen att flyga tänker jag ta lugnande + sömntabletter!
Oj, vad långt det blev om det, haha! Tillbaka till fråga.. OM jag skulle kunna resa vart som helst hade jag åkt till Slovenien/Österrike, är så himla vackert och härligt där!
Bilderna nedifrån är från Slovenien, har varit på båda ställena och det är sjukt vackert!

Vad tycker du är roligast att shoppa?
Svar: Allt! Hade jag haft pengar hade jag säkerligen varit en shopaholic, jag hade kunnat byta kläder flera gånger om dagen och Sancho hade haft en miljon schabrak + matchande lindor. Men nu har ju inte jag pengar i överflöd, så för det mesta blir det kläder, skor och ibland hästgrejer ;) Roligast av det är nog hästgrejer, hehe. Har faktiskt fler stalljackor än vanliga jackor..!
Skulle du kunna tänka dig att gå en linje som har med foto att göra?
Svar: Nej. Tycker det är väldigt kul att fota, MEN det är inget yrke för mig. Det är en väldig konkurrans, och det är svårt att få en stadig inkomst med det om man inte blir jävligt känd. Så det får vara en hobby för mig :)
Vem hatar du mest i desperate housewifes?
Svar: Oj.. Just nu är det nog Pauls irriterande fru, Beth tror jag hon heter. Ush.
Är du för eller emot plastikoperationer?
Svar: Det tycker jag är helt upp till varje person, vill folk operera sig så visst, låt dom göra det. Jag vet faktiskt inte om jag skulle kunna göra en plastikoperation. Om jag varit med i en olycka/eldsvåda hade jag gjort det, men skulle nog inte vilja göra fettsugning/operera näsan eller nått sånt.
Skulle du kunna tänka dig att pierca dig i tungan?
Svar: Nja, jag tror faktiskt inte det. Tycker det är snyggt och så, men det är ju väldigt ohygieniskt och antagligen gör det extremt ont!

IDA; Vad har du för kamera?
Vilka av dina bilder är du mest nöjd med?
:)
Svar: En Canon EOS 450d, har skrivit ett inlägg om min kamerautrustning här :)
Vilka svåra frågor ni stället, haha ;) Jag tror jag svarar på den sista frågan i ett separat inlägg, blir imorgon!


FILM - Uttala Sancho's namn.

Vet inte hur många gånger folk uttalar Sancho's namn fel, har hört allt ifrån Sanso till SanTcho. Så nu har jag gjort en väldigt pinsam film där jag uttalar hans namn, haha! Förstår inte att jag vågar lägga ut den.. :P

Det uttalas alltså San-tjo, tjo som i typ tjolahopp, tja eller tjej. Och inget T-ljud ;)


Allt går emot mig.

Försöker ladda upp en bild här på bloggen - funkar inte.
Försöker ladda upp en video på YouTube - funkar inte.
Dessa jävla tekniska grejer säger jag bara..! Försöker igen imorgon, måste sova nu.


Öppet Hus!

Jag känner mig ganska säker på gymnasievalet nu faktiskt. Tror jag. Fågelvik, gymnasiet här i Tibro, gjorde faktiskt inge vidare bra intryck på mig. Ingen information, och jag som är kass på att komma på bra frågor att ställa, inte bra. På IT-gymnasiet var dom superbra med informationen, fick massvis med information av både lärare och elever, och så hade dom en informationsgrej med SYOn på den skolan. Just nu ligger IB före Ekonomi/Samhäll, men jag och Emma ska dit på prova på dag, får se om jag känner likadant sen.

Sorry.

Världens sämsta uppdatering idag, i know. Men ja, jag har prioriterat lite annat, skolarbete tex. Satt uppe till 01.45 inatt, det är inget jag kan rekomendera ifall ni vill vara levande nästa dag ;) Har varit helt borta, somnade på lunchrasten och har mest suttit och stirrat på lektionerna. Well, i blame myself. Dagens schema - skolarbete och öppet hus på gymnasiet här i Tibro. Blir roligare inlägg ikväll/imorgon, promise. Tror jag ska svara på frågestunden imorgon, passa på att ställa fler frågor ;D

Vote!

Sancho har gått vidare i en tävling, skulle vara kul om ni gick in och röstade på honom, nr 2 :D
Och om ni skulle tycka han är en väääldigt dålig kanditat tycker jag ni röstar på nr 6, Adina & Funi! ;)
http://catago.blogg.se/2010/november/lasartavling-etapp-tva.html


Promenad.


Snygging! Eller inte.. haha

Idag har nog mode-gudarna fått spader däruppe, kan inte säga att varken jag och Sancho var okej klädda när vi gick på promenad, ni såg ju hans extremt snygga utrustning i förra inlägget ;) Det var i alla fall smidigt att sätta pannlampan på honom, han kollar ju faktiskt på vägen hela tiden, duktiga lilla polle. Men det var lite synd om honom faktiskt, jag kunde inte kolla på honom utan att få en skrattattack, han var extremt ful. Stackarn, kan inte vara lätt när jag slänger på honom lite allt möjligt ;)

Man tager vad man haver..

Vad gör man om man inte har ett riktigt reflextäcke, utan bara ett reflexridtäcke, och man vill gå ut och gå med hästen i kolsvart mörker?
Svar; Man får vara lite uppfinningsrik ;)
Kardborren som sitter framme vid bringan ska ju egentligen sitta vid manken, haha.


Men vad gör man om man själv har för litet huvud för pannlampan?
Svar; Man låter hästen visa vägen, bokstavligen. Och ja, han fick gå så hela promenaden. Supersmart :D


Sanchos stallkompisar!

Nämner ju lite andra hästar än Sancho i bloggen ibland (inte så ofta, haha), men tänkte att ni kanske ville veta vilka andra hästar som står i stallet :)


Tänk om det funnits en kamera där istället..

Visst blir man lite sur när man kollar på filmer, och önskar det vart någon där och tagit kort istället för att filma? Här är några stillbilder från två ridpass där jag verkligen velat ha stillbilder istället för film.. ;)

Den passade!

Klänningen passade näst intill perfekt, härligt! Den var lite längre än vad jag trodde, och den såg ju lite annorlunda ut på mig än på modellens pinnsmala kropp ;) Men den får duga. Nu måste jag bara hitta skor och sånt. Visar bild på klänningen förr eller senare, vill inte lägga ut den riiiiktigt än, hihi.
Dom andra kläderna var också snygga, men det märktes varför dom var så billiga. Inget fel eller så, men på ett linne fanns det inte några sömmar alls? Haha, cp. Men man kan ju inte förvänta sig världens bästa kvalité :) Jag är nöjd i alla fall!
Nu ska jag plugga. Japp, klockan 22.33. Provet är imorgon. Jag är mästare på att dra ut på allt till sista sekunden, hehe.

Föresten, kul att så många frågat frågor, jag trodde inte jag skulle få några. Men jag tycker allt ni kan fråga lite till, så klicka här och fråga på! Inga frågor är för dumma ^^


FILM - Q löshoppar!

Ni får ursäkta den dåliga kvalitén, iPhone är inte världens bästa filmkamera liksom ;)


Hoppas, hoppas, hoppas..

Sitter här hemma med magont, var värre imorse men nu känns det helt okej. Är alla fall nervös nu, mina kläder jag beställde kommer nämligen idag! Hoppas verkligen att polonäsklänningen passar, vet inte vad jag gör annars. Kan inte byta storlek om den är för liten, för om jag tog en storlek större skulle den bli alldeles för stor. Ni får hålla tummarna :)

Före/efterbild - Ellen&Ella

Tänkte att det kanske vore bra om jag visade någon annan redigering än bara hästar, haha ;) Här kommer en på Ellen & Ella, blev väldigt nöjd med bilden/redigeringen!Jag har;
- ökat färgernas intensitet
- ökat kontrasten
- lagt på skärpa
- lyst upp skuggorna
- vinjetterat
- tagit bort brus

Jag saknar mitt hår!

*snyft* Jag ångrar sjukt mycket att jag klippte av mitt hår. Vet inte hur jag ska fixa det längre, det är jobbigt att platta håret varje dag och det är fult när jag har det uppsatt. Önskar jag hade råd med löshår, haha. Nu ska det i alla fall få växa, tills det är minst lika långt!


Tävlingar.


http://norrlandsryttaren.blogg.se/2010/november/bloggtavling.html
http://www.ride-with-style.se
http://lovicious.blogg.se/2010/november/novembertavlingen.html

Önskas i julklapp - navelpiercing!

Åååh, jag är GLAD! Har precis fått klartecken från min kära mor att jag får pierca naveln! :D Sålänge som hon slipper betala eller engagera sig så var det okej, haha. Så nu står en navelpiercing högst upp på önskelistan! Hoppas.. ;D

FILM - Vacker hov!

Den senaste tiden har Sancho blivit mycket, mycket duktigare på vacker hov. Han lyfter faktiskt riktigt högt nu, om man jämför med hur det såg ut för en månad sen :) Filmade en liten snutt idag, so here it comes!


Jag beundrar jockeys!


Dagens outfit! ;)

Fick nån konstig idé förut, om att jag minsann skulle träna på hästryggen idag! Så jag red en liten runda, och när vi kom till gärdet kortade jag stidlädrena extreeemt mycket och lekte jockey, haha. Travade mest, sjukt jobbigt var det! Och vilken kass balans jag hade! I galoppen tog Sancho typ ett galoppsteg några ytterst få cm åt sidan, och jag var nära på att ramla av, hehe. Förstår inte hur jockeys lyckas hålla sig kvar. Kanske får rida så lite oftare, verkar som att jag behöver lite mer balansträning ;)


Jag lever!

Jag överlevde redovisningen, utan att svimma eller gråta :D Sen gick det nog rätt bra utöver det också, kollade inte så värst mycket i papperena och jag sa inte fel. Känner att det blir lättare och lättare ju mer vi redovisar, så om några gånger kanske jag bara är lite nervös!
Nu ska jag ta och åka till stallet, blir en uteritt idag :)

Bästa reklamerna!

Älskar Budweiser-reklamerna, men jag vet inte ens vad dom gör reklam för?! ;) Söta är dom i alla fall, inte sant?


FRÅGESTUND!Känner att det är dags för bloggens första frågestund, det har kommit rätt mycket nya läsare så nu har ni chansen att fråga precis vad ni vill! ;) Kom ihåg, inga frågor är för dumma, och dom behöver inte vara häst/foto-relaterade, det kan vara allt ifrån frågor om vad Sancho äter till mina politiska åsikter haha.
Avslutar den när jag känner att jag fått tillräckligt mycket frågor!

Nervös..!

Jag ogillar svenska väldigt mycket just nu. Extremt mycket. Sitter här och försöker få ihop nånting som ska likna en muntlig redovisning om Jonas Gardell, men jag är alldeles för nervös. Det är hemskt, hatar att prata inför en grupp. Jag har liksom ingen kontakt med hjärnan, jag bara svamlar och efteråt kommer jag inte ens ihåg vad jag sagt. Drömde till och med en mardröm om det inatt, haha! Men det ska nog gå bra :) Brukar ni också bli nervösa när ni ska prata inför grupp?

Dagens ridning.

Blev skrittarbete i paddocken idag igen. Kan säga att jag kommer ha världens träningsverk i benen imorgon, Sancho var extreeeemt seg! Berodde väl på underlaget antar jag, det var bara sörja typ. Så det gick väl inte alltför bra, det går inte få honom att jobba när han bara böjer på nacken och lämnar benen 8 meter efter sig ;)
Hiss - Hansboschabrak!


Snygga, stilrena och billiga! Tummen upp! Önskar mig det vita med blå/röd kant i julklapp, Sancho skulle passa super i det, hehe ;)

Stor häst vs ponny?

Jag är rätt kluven i den här frågan, haha. Fast jag tror nog jag gillar stor häst mer. För ett år sen hade jag lätt sagt ponny, jag uppfattade dom som mer charmiga & personliga. Men sen jag träffat Suprice, Q och Fleur (står i samma stall som Sancho för dom som inte vet) har jag förstått att stora hästar kan vara minst lika charmiga, personliga (och jävliga) ;) Suprice är som en stor hund, måste alltid ha uppmärksamhet, och ska helst sitta i knät på en.. Haha. Q är lite jävlig, men ack så gosig när det passar honom. Fleur är typiskt mammig! Tjurig, beskyddande men mysig när hon är på bra humör ;D Så jag tror nog jag gillar stor häst mer, charmiga och stooort steg!
Synd att man inte kan lägga på 30cm på Sancho, så han blir runt 170cm, då hade han vart den perfekta hästen!
Fast annars är han ju så perfekt som han kan bli ;)

Pessoabett.


Inlägget är EJ riktat till ekipaget på bilden.

Tänkte dela med mig av mina tankar och åsikter om pessoabettet. Denna eviga disskussion, haha ;) Ni har säkert hört en del, men skriver lite fakta om det ändå.

"Pessoabettet ger inte hävstångsverkan som många påstår, då pessoabettet är ett hissbett. För att få ut en hävstångsverkan måste bettet ha något som stoppar förhållningen från ryttarens hand, exempelvis en kedja.
Vid en förhållning med ett delat pessoabett trycks bettet ihop och ger den omtalade nötknäppareffekten mot hästens gomtak, samtidigt som bettet trycks uppåt mot hästens tänder. När detta sker kan hästen få skador på gomtak, tänder och inte minst mungipor, förutom trycket och friktionen är nypskador väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Pessoabettet ger även gageffekt, trycker i nacken, när detta sker vill hästen sänka sitt huvud för att undvika obehaget i nacken, men samtidigt vill hästen höja sitt huvud för att undkomma smärtan som uppstår i munnen.
Bettet ger dubbla signaler och skapar frustration hos hästen!

Många tycker att pessoabettet är ett snällt bett då det saknar "hemskheter" som kedjor och liknande som pelhambett och kimblewick/jaktkandar har, men det är snarare tvärtom! Tack vare kedjan hindras ryttaren från att dra för mycket, det gör inte ett pessoabett, där
kan ryttaren dra hur mycket som helst.

Många tror att deras häst fungerar jättebra på pessoabett för att hästen inte protesterar(!), det beror på de dubbla signalerna, hästen kan inte säga ifrån! Istället vänjer sig hästarna vid att vika in näsan, släppa kontakten med bettet så att de upplevs som mjuka i munnen, bli framtunga och springa så "vackert" på tygeln som många orutinerade säger, de som inte riktigt förstått det hela med hur hästen arbetar när den går i form. Hästar som rids på pessoabett har oftast bakbenen fortfarande kvar hemma i stallet som man brukar säga. Man brukar även kunna märka av en förändring i gångarterna, de blir mer "trippigare" i steget. Många hästar springer även och gapar med pessoabettet, många väljer då att dra åt nosgrimman lite extra och därmed dölja problemet istället för att lösa det!

Vid ridning vill man kunna ge hästen en snabb belöning när den gör rätt, som att släppa lite på innertygeln och ge hästen en eftergift. Med ett pessoabett går inte det, eftersom bettet är överrörligt. För att kunna ge eftergift måste man därför släppa ut tyglarna helt och hållet och då tappar man allt
."

Jag är rent allmänt inte emot speciellt mycket i hästsporten, förutom det uppenbara som ex rollkür och misshandel m.m, men annars tycker jag faktiskt att man känner själv vad som passar sin häst. Vill man rida med pelham, fine gör det om du känner att det är bäst för din häst. Vill du rida med lindor istället för benskydd, så kan du ju självklart göra det. Sålänge du inte skadar hästen så är det upp till dig. I alla fall, pessoabettet är bland dom få saker jag INTE tycker man kan avgöra själv, för det funkar inte för någon. Det leder aldrig till något bra. Förstår inte alls hur folk kan rida på detta. "Min häst blir lugnare..", "Den funkar inte på något annat..", "Jag känner min häst bättre än dig..", "Sålänge man har mjuk hand fungerar det..", "Min häst protesterar inte.." osv. Så himla dåliga ursäkter. Det spelar ingen roll hur bra ryttare du är, för du kan aldrig ha mjuk hand med pessoa. Och din häst kan inte protestera, den har inget annat val än att vara "lydig" och "snäll".

Jag har själv ridit med detta, på ridskolan så jag hade ju inget annat säga till om, jag skulle aldrig satt ett pessoa i munnen på en häst. Hästen blev precis så som det står i texten, den vek in nosen, släppte kontakten med tyglarna och blev framtung. Den blev också "död i munnen", den tog inte förhållningar över huvud taget, vilket också är vanligt med pessoa. Den tröttnar på att få dubbla signaler, att den helt enkelt skiter i att lyssna efter ett tag. Det kan också vara svårt att byta till ett mildare bett efter en lång tid med pessoa, eftersom hästen vant sig vid att strunta i bettet.

Om du rider med pessoa visar det bara på hur okunnig du är. Och om du nu inte tror på det som folk säger om det, är det värt att chansa? Du kan faktiskt ha fel, och då har din häst lidit under tiden du ridit med det. Och det finns bättre alternativ, blir din häst stark när du rider ut/hoppar, testa pelham. Funkar inte det, fortsätt testa andra bett! Du kommer garanterat hitta något som är bättre än pessoa..
Vad tycker du om pessoabettet?

Im in love!

Jag vill börja gymnasiet NU, orka vänta flera månader. Det verkar hur bra som helst på IT-gymnasiet, och jag ser bara en nackdel med IB-linjen och det är att jag inte får läsa tyska ;) Inte världens big deal liksom, kommer antagligen inte behöva det i arbetslivet sen ändå så. Nu ska jag fasen satsa, intagnigspoängen är runt 250 (och det kommer jag få, nemas problemas) men jag måste jobba lite på engelskan, eftersom all undervisning är på engelska. Jag kan engelska, men jag vågar inte riktigt prata det än. Så det blir till att läsa massa engelska böcker, kolla på komplicerade engelska filmer och försöka prata så mycket som möjligt. För jag SKA klara det!

Åååh, haha!


Påväg in till Skövde!

Sitter i bilen nu påväg in till Skövde och IT-gymnasiet, blir till att kolla på IB-linjen där :) Får göra mig beredd på att prata engelska, haha.
Resten av dagen blir det plugg, tråkigt men ja, vill man leva gött senare får man kämpa nu som Davy säger.

Dagens ridning.


Söt liten gris :)

Nu smältet snön, Sveriges kassa väder asså.. Jag vill ha 50cm snö, runt -10 och härlig sol NU. Drog mig ut i regnet i alla fall, och Sancho var riktigt löjlig. Han blev rädd för nån traktor, och fnös konstant. Fjant! Tog oss förbi där i alla fall, sen vände vi hemåt igen. Red en stund i paddocken, det var blött och geggigt så det blev bara lite skrittarbete, men han var så himla duktig! I slutet behövde jag knappt ta i tyglarna, härligt.

Regnade inte lite heller! Vaaart kan sadeln ha suttit? ;)

Stooooooor DISS!


Asså.. Haha, behöver jag ens säga något? Jag skulle absolut aldrig under några omständigheter rida med detta. Visst, all utrustning behöver inte vara världens snyggaste, men det finns en gräns! ;)

Inte den vigaste personen direkt.

Har en otrolig träningsvärk, nacke (!), axlar, armar, ben, ja you name it. Lite konstigt när jag "bara" gjort kullerbyttor och försökt lära mig hjula/stå på händer på idrotten. Extremt ansträngande fakiskt, haha! Jag var faktiskt bättre på allt det där än vad jag trodde, från att inte kunna göra en kullerbytta utan att bryta nacken till att näääästan kunna stå på händer - det är en stor utveckling på två lektioner ;) Hjulningen går lite sämre, hehe. Jag sträcker mig bara. Jag gillar inte mina gener jag fått från mamma - stelhet.


Ridskolor.

Är det bara jag som har fått för mig att majoriteten av alla ridskolor är ganska dåliga..? (Säger inte att det är så, finns många bra också) Jag har ju bara gått på en ridskola, så jag kan ju inte veta hur det är på andra ridskolor, men det finns ju massvis med skräckhistorier om ex hästar som rids fast dom är halta, som knappt får gå ute i hagen, rids 5-6 lektioner/DAG osv. Detta är ju rent ut sagt förjävligt. Ridskolor ska ju föregå med gott exempel till sina elever, för det är klart att man som elev tar efter vad ridskolan gör. Det är synd att så pass många ridskolor inte håller måttet, eftersom detta med ridskolor är en väldigt bra "grundidé", jättebra för dom som inte har turen att ha egen häst.

Men sen finns det ju BRA ridskolor, där det är glada och friska hästar, och där man lär sig bra hästhållning/ridning! Sånna borde det finnas fler av ;) Jag kanske får starta ridskola..? Haha! Vad tycker ni om ridskolor rent allmänt? Vad har ni för erfarenheter, bra/dåliga?

Jag & Merlin, som jag var skötare på i 3 år på ridskolan här i Tibro :)

Ta bort brus :)


Galopp i snön!Jag älskar snön! Struntar i om det är jobbigt att cykla, att det är kallt och att man måste ha en miljon kläder på sig, för en ridtur i snön är så himla härligt. Igår blev det sent i stallet, så det var redan mörkt när vi väl kom ut. Sancho tyckte nog det var rätt kul, för han var ganska pigg. Red på gärdet, och det märktes att han fick lyfta lite mer på fossingarna för han fick mycket rundare galopp. I vanliga fall så har han ett steg som en liten B-ponny, haha ;)

Näääästan färdigpluggat!

Nu har jag äntligen pluggat klart för kvällen, ska ta och repetera lite imorgon bitti. Måste säga att atomfysik är rätt intressant, blir ju lite lättare att plugga då så hoppas jag får bra på provet! Brukar ni göra något speciellt när ni pluggar? Jag kan inte plugga utan att äta något under tiden, jag måste liksom hitta på något underhållande medan jag gör något tråkigt dvs plugga. Annars orkar jag inte hålla på i mer än 10min ;) Popcorn, clementiner och sånna där kinder maxi var dagens plugg-snack, gott men jag är då himla mätt nu, haha!

Haha, så söt!


Skolan!

Sitter i datasalen nu och ska försöka skriva om Indien men ja, går inte så bra ;) Min grupp är inte direkt så fokuserad om man säger så.
Tänkte bara skriva lite nu, eftersom jag slutar skolan vid 15.45 idag och åker direkt till stallet sen. Blir roligare inlägg imorgon! Ex om hur man tar bort brus, och min åsikt om ridskolor. Hade gött tills dess :D

Två olika versioner.Lite skillnad, men tro det eller ej så är det samma bild, haha! Den till vänster är mest lik orginalet, den högra har jag redigerat så den blivit mer lik soluppgång/solnedgång. Missade att redigera bort den lilla gropen på den högra också, men orkar inte fixa det nu ;P Vilken version gillar du mest?

Om copyrightlagen.Vad är upphovsrätt/copyright?
Copyright/upphovsrättslagen är en lag som skyddar ALLT du skapar. Tar du en bild med en kamera har du copyright på den bilden, skapar du en bild i photoshop har du copyright på den bilden, målar du en tavla har du copyright på den tavlan, skriver du en text har du copyright på den texten, allt du skapar äger DU.
Om du tar en bild ifrån någon annan och sprider vidare så bryter du emot lagen, däremot är det tillåtet att spara en bild på din dator och bara ha den där och inte visa den för andra, men så fort du lägger ut den på internet så bryter du emot upphovsrättslagen.

Den här lagen är det många som inte vet så mycket om verkar det som, eftersom det kopieras bilder överallt på internet. Jag är inte heller oskyldig, har tagit många bilder, men efter att ha läst vad påföljderna blir har jag slutat helt. I värsta fall kan fotografen/författaren/målaren anmäla dig, och då kan du få betala skadestånd, priset brukar vara 4000kr för VARJE bild du tagit. Är du inte straffmyndig är det dina föräldrar som åker på straffet. Inte direkt värt det va? Dessutom är det väldigt respektlöst mot personen som fotat/skrivit/målat, denna person kanske har kämpat för att få till ex ett perfekt foto, varit ute i flera timmar för att fota i exakt rätt ögonblick och sedan spenderat ännu fler timmar för att redigera den.

Tänk på att bilder från Google INTE får tas, Google är en sökmotor och det är inte fotograferna/författarna som väljer att lägga sina bilder/texter där.
Det är inte hellet okej att ta bilder bara för att det inte står att det är copyright, för det är copyright oavsett om personen skrivit copyright eller inte. Jag har valt att skriva "sheisnea.blogg.se" eller "Linnéa Kosir" på mina bilder, eftersom folk gärna tar bilden om jag inte gör det. Det är synd att det ska behöva vara så.

Om du inte har möjlighet att fota finns det många gratishemsidor, där det står klart och tydligt att du får använda bilderna, FreeFoto är en bra sida (dock måste du länka till dom ifall du tar en bild, var noga med att läsa igenom deras krav, annars kan dom anmäla dig!).

Duktigt Linnéa!

Hur pepp blir man på att cykla till skolan när det är snöstorm ute? Haha.. Vanligtvis brukar jag gå till skolan istället för att cykla när det är snö, jag är inte speciellt duktig på att undvika att ramla, men imorse hade jag inget val för jag hade försovit mig. Började ju väldigt bra, såg knappt någonting och i en korsning var jag nära på att bli påkörd av en bil som inte kunde bromsa. Sen när det var 20 meter kvar till skolan krockade jag nästan med en idiotisk gubbe som cyklade mitt i vägen, fick tvärnita och vips så låg jag i snön. Första gången jag ramlar med cykeln, haha! Klarade mig på vägen hem i alla fall ;)

Snökaoset förra året, uuuussh

Vinjettering, varför och hur man gör!

Vinjettering innebär att man gör bildens hörn/kanter en aning mörkare, för att ge mer fokus åt motivet. Här nedanför är ett exempel, med och utan vinjettering, och som ni ser så blir det en bättre effekt på bilden med vinjettering. Det blir mer fokus på Sancho, och det tar även fram färgerna tycker jag :)
Hur gör man då? Det är superenkelt! Öppna bilden i Photoshop.

Före/efterbildHar inte gjort allför mycket ändringar på denna, men ibland behöver man ju inte redigera så mycket! Jag har;
- tagt bort färgen.
- ökat kontrasterna
- lagt till lite skärpa
- tagit bort brus
- vinjetterat (gjort bildens kanter mörkare)


Svar - varför inte natur?


Vet att det blir lite tjatigt att lägga upp svar på kommentarer, men det är lättast att svara till anonyma på det sättet :)

Natur har faktiskt aldrig varit ett alternativ för mig, det har jag räknat bort ända sedan jag hörde vad det var. För det första så är jag inte ett dugg intresserad av matte, och förstår inte speciellt av det mycket heller. Ett rent under att jag har VG! Och för att ni ska förstå hur illa det är, så kan jag tala om att jag har varit nära på att börja gråta flera gånger på mattelektioner för att jag blir så frustrerad över att jag inte kan ett tal ;) Illa! Sen är dom andra ämnena inte riktigt min grej heller, jag är mer en so/språk-person. Dessutom vill jag inte bli fysiker, artikekt eller något annat typiskt natur-yrke, utan jag är mer inriktad på samhäll, som advokat, journalist osv. Jag tror jag kan komma mycket längre på att välja något jag tycker är roligt, och minst lika bra som natur ;D
Tack för din kommentar!

Prat med SYO:n.

Efter att ha suttit i drygt en halvtimme med SYO:n och pratat om gymnasievalet i eftermiddags är jag om möjligt ÄNNU mer osäker.. Jag lovar, det kommer sluta med att jag singlar slant eller nånting. Fast egentligen är inte det svåraste att veta vilken linje, utan vad jag vill jobba med. Fast det spelar egentligen inte så stor roll vad jag jobbar med. Jag vill tjäna pengar, and that's it ;) Just nu är jag inne på advokat, kommunikatör av något slag eller att jobba med reklam. Får fundera vidare..

Dagens ridpass.

Okej, jag ska inte säga något illa om vädret/underlaget idag, även om jag vill ;) Blev en superkort barbackatur med repgrimma/halsring, och det gick över förväntan! Kunde styra liiite med halsringen, det har jag inte kunnat förut :) Invigde även termobyxorna idag, kände mig som en michelingubbe men varmt var det!

Syns inte så tydligt, men har i alla fall repgrimma+vanliga tyglar, och ett grimskaft som halsring!

Beauty.
Tips?

Är det nått speciellt ni vill läsa om? :D


Pics of the day.

Drog med en motvillig Sancho ut på gärdet för att ta lite bilder!


Dagens ridpass.

Vilket härligt väder det vart idag! Sol och lagom kallt, perfekt. Nu är det bara snön som fattas ;) Längtar faktiskt, för det blir lättare att rida då, det är antingen stenhård eller världens lera överallt nu. Slängde på Sancho en massa reflexer och gav oss ut i skogen, jägarna brukade visst inte jaga på söndagar. Men är det inte det ena så är det det andra.. Älgar. Skulle precis rida in till mini-skogen, men som tur var ringde Anne och sa att det stod två älgar där inne! Så vi skippade det och fortsatte på vägen istället. Sancho kände nog lukten av älg, och min nervositet smittade nog av sig, för han var jävligt spänd. Förstår inte varför jag blir nervös för lite älgar, det har jag aldrig vart förut. Kan det vara Anne och Sara som smittat mig? Haha! Resten av ridturen var lugn i alla fall. Red med novabettet och han lyssnade jättebra på förhållningarna även i galoppen :)


Tur att hår växer..Gjorde ju världens tabbe i mars, klippte av Sanchos fina svans alldeles för mycket. Skäms för att lägga ut bilder på hur den såg ut, för som ni ser så såg den förjävlig ut. Ni skulle bara veta paniken jag kände när jag såg hur kort den blivit, funderade på att köpa löshår till honom. Stackars Sancho säger jag bara, haha. Tack och lov så har den växt ut hyffsat mycket, sakta men säkert. Kommer aldrig mer klippa hans svans! ;)  

Allahelgona.
Redigeringstips - lys upp skuggorna!

Ni skulle bara veta vilka problem jag hade med mina bilder i vintras, hästarna blev så mörka i jämförelse med bakrunden. Men, nu för ett tag sen kom jag på hur jag skulle göra, så jag tänkte visa er hur :) Funkar givetvis på andra bilder än vinterbilder (som ni ser på exempelbilderna längst ned).


Q, en liten ängel.

Gjorde ju om Q till en fin liten djävul för ett tag sen, men eftersom han blivit snällare är det väl dags att jag gör om honom till ängel ;) Visst blev han söt?


Nytt i menyn!Har lagt in två länkar i menyn, klicka där så kan ni läsa lite om mig och Sancho :) La även in frågelådan ifrån bloggsvar, ställ en fråga där så blir jag glad!

The last rose.
Nu har jag mycket att göra.

Städa. Plugga. Städa lite mer. Åh, vilken rolig fredagkväll jag kommer ha.. ;)
Blir bättre update imorgon, då har jag heeeela dagen på mig att sitta vid datan, haha.

Dagens ridpass.

Jag saknar skogen! Det är så himla tråkigt att rida samma asfaltsväg dag ut och dag in. Förra hösten hade jag inte det här "problemet", för då var Sancho halt. Trodde inte det skulle bli så jobbigt med älgjakten, men ja, jag hade fel. Idag red vi i alla fall i lite "skog", en liten trädsamling där jägarna inte får skjuta. Sancho var spänd som en fiolsträng, inte så konstigt eftersom vi mötte både rådjur och rävar på vägen dit. Men både han och jag tyckte nog det var skönt med lite skog och en härlig stig i alla fall :)

Såhär snygg var han idag! Lilla pälsbollen, haha.

Upp innan tuppen..

Förstår ni hur trött jag är? Jag och Ellen kom upp klockan 5.00 imorse, och cyklade typ en mil till Örlen. Vi är inte ett dugg kloka, i know. Tanken var att vi skulle få lite snygga bilder på soluppgången vid stranden, men vädret ville inte sammarbeta - det var molnigt. Suck. Det blev lite bilder ändå, blev ju inte som vi tänkt oss men :)


Im in love!


Morgondagens planer!

Imorgon blir det ingen sovmorgon för mig kan jag tala om. Klockan är ställd på 05.00! Det är nämligen så att Ellen ville ha bilder på henne nere vid vattnet i soluppgången, så vi ska sova över nu och cykla iväg till Örlen imorgon bitti. Haha, hoppas verkligen att vi ens orkar gå upp, det vore väldigt duktig av oss i sånna fall!

Ska bli kul att fota soluppgång för en gångs skull, har bara fotat solnedgångar hittills ;)

Lite vuxenpoäng!

Hade tänkt gå upp runt 9 imorse och baka, men så blev det inte riktigt. Kunde verkligen inte gå upp innan 11, helt hopplös är jag. Jaja, blev lite bakning i alla fall - vanligt vitt bröd. Tog ett bra tag, lite missar sådär, men det blev gott tillslut ;)


Svar till Anonym.


Jodå, gifta mig får jag! Men det blir ju bara borgligt, alltså ingen cermoni i kyrkan. Fast man kan ju ha någon annan slags cermoni också, det vill nog jag ha :) Tack för kommentaren!

Rubrik.

Kom precis hem nu, har vart och kollat när Sara (Sanchos ägare för dom som inte vet) och Q tränade. Det är så himla lärorikt att sitta och lyssna, hennes tränare är riktigt bra. Jag memorerar allt han säger och hoppas jag kommer ihåg något ;) Det är lite tråkigt att jag inte tränar något alls nu, i och för sig så var det ju inte riktig träning på ridskolan, man fick inte så mycket kunskap därifrån, men ändå. Är så himla glad för att jag får hänga med och kolla när Sara tränar, jag lär mig som sagt väldigt mycket.

Fina Q :)

Hehe.

Man vet att man lyssnat på för mycket hästprat när man tänker att "cykeln inte svarar framåt".


Före/efterbild - FleurJag har..
- roterat och beskärt bilden
- klonat bort hästen i bakrunden
- ökat kontrasten
- ljusat upp skuggorna
- lagt på skärpa
- mixtrat med färgerna

Fick hem ett brev.

Gick ju ur kyrkan i maj, och nu ett halvår senare fick jag hem bekräftelsen från kyrkan. Lite roligt att det första dom skriver är en massa saker jag INTE får göra nu, som konfa, bröllop, begravning osv, precis som om det skulle få mig att ändra mig ;) Och sen fick jag en fin gul lapp också, vet inte om dom från kyrkan lagt den i brevlådan eller om det bara var ett väldigt konstigt sammanträffande?


Finns det något härligare än..

.. att stå och lyssna på ljudet av hästar som äter? Det är så lugnande, i alla fall för mig. Igår satt jag med Sancho ute i hagen i säkert 30min, och bara lyssnade medan han stod och tuggade. Mysigt, det är sånna saker man har tid att göra nu när man har lov :)


Dagens ridning.

Ush, vad sur jag blir på regnet och hösten! Alla gärden är förstörda, bara massa gegga, och skogen går inte rida i pga. älgjakt. Hade tänkt rida på gärdet, så jag tog på oss en reflexer, men fick rida tillbaka till paddocken eftersom det inte gick att rida på en lerplätt. Måste sett väääldigt tokigt ut när vi red runt i paddocken med massa reflexer ;) Sancho var inte på humör, så jag red inte så länge, ingen idé att bråka med honom. Gick in när han släppte efter lite i alla fall.


Lagom glad man blir på hästen ibland..

Snoddar ÖVERALLT, hela golvet. Sancho tyckte visst att jag behövde något att göra.


Bushäst.

I måndags hittade man en glad och nöjd Sancho i containern i full färd med att käka upp hela balen, haha ;)


Hästbloggar jag följer.


Självklart! Skriver dom jag tycker är värda att nämna :) (Kör inte i någon speciell ordning!)

- Catago, inriktning dressyr/hoppning, välskrivna och varierade inlägg.

- Kristina Warg, inriktning hoppning, ser verkligen upp till henne, rider väldigt bra och jag är helt förundrad över hur hon får vardagen med gymnasiet+fyra hästar+tävlingar att gå ihop!

- Dressyrmupparna, inriktning dressyr. Väldigt lärorika inlägg, snygga hästar och duktiga ryttare.

- Flying Changes, inriktning utbildning/dressyr/hoppning. Min favoritblogg bland hästbloggarna, välskrivna och varierade inlägg, lärorikt och snygga bilder, ja precis som en blogg ska vara!

- Reitsport, inriktning utrustning & allmänt om ridsporten. En superbra blogg som tyvärr inte är så aktiv längre, men jag brukar kika i arkivet, finns mycket lärorikt om allt gällande utrustning, foder och allmäna tips.

- Sara Karlsson, inriktning hoppning/utrustning. Fastnade för hennes snygga outfits, skriver intressant om sin vardag.

- Rosanna Zimdahl, inriktning hoppning. Började följa denna ganska nyligen, men har hittills varit intressant läsning om tävlingar och annat.

- Annielonnfors, inrikting.. vet faktiskt inte, åsikter kanske? Följer mest henne för hennes roliga dissar ;)

- Rid & Res, inriktning allmänt om ridsport. Skriver om ridresor från hela världen, svarar på mycket läsarfrågor och intressanta inlägg om sin vardag.

- Horse Balance, skriver intressanta och lärorika inlägg om NH. Hon är verkligen duktig, inte som dom flesta andra sk. NH-utövare som slår sina hästar för att dom ska göra saker typ..

Stop Motion Animation.

Efter att ha sett den här filmen..


..var jag bara tvungen att testa själv! Blev en väldigt kort och dålig, men lite coolt blev det allt ;) Får göra någon roligare någon annan dag, kanske imorgon?
Här är min i alla fall;

Beställt!


Allt detta för runt 850kr, sjukt billigt?! Kommer om 1-2 veckor, är ju beställt från USA så är inte så konstigt att det tar så lång tid :) Om det funkar bra så kommer jag lätt beställa därifrån igen, vääääldigt mycket snygga kläder! Tyvärr tänker jag inte säga vart jag köpt det ÄN, inte så roligt om fler skulle beställa polonäsklänning där ;)

Hämtade vinterstövlarna från Hööks förut också, dom var jättemysiga, dock ganska svåra att få på/av. Tur att man har skohorn! Får ta en bild på dom i stallet imorgon.

Stor HISS - Köpa grejer online!

Har beställt ganska mycket grejer på nätet det senaste, ridkläderna/stövlarna från Hööks och idag så beställde jag även hem polonäsklänning och lite andra kläder. Det är så himla smidigt! Bara klick, klick och sen får man hämta det på posten, slippa prova grejerna i trånga provhytter osv. Love it :)
Ska visa kläderna jag köpte idag lite senare, men jag ska hämta mina ridstövlar på posten och sen ska jag på hockey så det får bli lite senare. Ha det gött!

Älskar denna!


Jag följer alldeles för många bloggar..Fotosugen!

Mitt fotointresse har legat lite på hyllan det senaste, det brukar bli så på hösten för min del. Men nu dom senaste dagarna har jag blivit inspirerad igen, så idag ska jag ta med mig min älskade kamera ut på fotopromenad! Får hoppas det blir några bra bilder :)

Kommer ihåg i vintras när jag fick mina nya objektiv, jag stod ute i hagen i -25 grader i 3 timmar och bara fotade. Förstår inte hur jag orkade, eller hade tid. Men lyckat blev det, jag fick massa snygga bilder på pollarna!
Här är några favoriter :)


När det inte blir som man tänkt sig.
Slå av helljuset!

Ridturen idag blev katastrofal tack vare alla jävla bilister som inte har nått vett i skallen. Tänkte rida i en liten skog i närheten där man inte får jaga, men skippade det eftersom det var kolsvart och det brukar finnas älgar där (dom lyckas alltid hitta ställen dom inte blir skjutna på..). Red på vägen istället, var lite ljusare men ändå väldigt mörkt. Det körde förbi väldigt mycket bilar, och majoriteten stängde inte av helljuset förens dom nästan kört förbi oss! Det var inte så att dom inte såg oss, Sancho hade reflexer på alla benen + reflexländtäcke som syns framifrån, och jag hade reflexväst. Hur tänker dom?! Det är ju inte bara bilister man möter som blir bländade, hästar/ryttare blir minst lika bländade. Sancho tyckte det var läskigt i alla fall, försökte vända, kastade sig och höll på, stackarn. Så jag vände hem nästan direkt, vill inte riskera att han slänger sig i nått dike och bryter benen liksom..

Såhär tycker Sancho om dumma bilister.. HAHA


Längtar till julafton nu!

Det finns två positiva saker med vintern - julafton och min födelsedag. I år ska jag i alla fall tvinga mig själv till att vara ute i god tid med julklapparna, brukar sluta med att jag får stressa som en galning dagen innan annars. Har kommit på en julklapp, ska ge 5 till, varav en till Sancho (såklart). Den julklappen jag kommit på är faktiskt så smart att jag vill ge den redan nu, det är därför jag längtar. Glädje är att ge, inte att få, eller hur är det man säger? ;) Till Sancho tror jag det blir en pepparkaksburk, haha.

Mr Fluff! Han kanske kan få en större repgrimma, i vintras växte han en ur den han har nu tack vare pälsen ;)  

Ödmjukhet.

Detta är det många i hästvärlden som saknar. Finns så många som bara kör sitt eget race, och struntar i tips/råd man får. Tror att dom kan allt och vet bäst. Hur ska man då ta sig vidare och utvecklas? Det finns ingen som är fullärd, man kan alltid lära sig något nytt och det är ju värt att lyssna på andra människor. Sen får man inte glömma att man måste tänka efter själv också, säger någon till dig att du ex. ska rida ut baklänges så kanske du kan konstatera att det inte är en bra idé ;)

Men i paddocken går det alldeles utmärkt att rida baklänges, HAHA!

You're beautiful.


RSS 2.0