Dagens ridpass - Sancho.

Efter att det gått halvdant med Mirre kändes det hur härligt som helst att komma upp på Sancho, som bara lunkar fram i sin lilla sengångar-skritt utan protester, haha. Red upp i skogen en liten sväng, det var kolsvart och jag hade bara en liten kass pannlampa som ljuskälla. Men det var mysigt att galoppera fram där i mörkret, Sancho skötte sig exemplariskt, han försökte inte ens rusa iväg. Duktig polle :)

Han fäller inget alls nu.. *host*

Dagens ridpass - Mirre.

Ush, idag gick det inge vidare. Tänkte rida på gärdet, eftersom det var ganska hyffsat underlag där. När vi väl kom fram gick han och studdsade hela tiden, och lyssnade inte alls. Nya bettet gör att han lätt knäpper av, och då går han bara och ångar på.. Så istället för att rida "ordentligt" fick jag jobba med att få honom att gå i normal skritt utan att takta. Så fort han började hålla på ryggade jag, och efter många om och men gick han hyffsat. Jaja, ibland går det sämre, that's life. Får ta nya tag nästa gång :)

Snygg bild från igår, HAHA! Giraffen ;)

Tobaccofärgat läder.

Jag tycker det är grymt snyggt med ljusbrunt/tobaccofärgat läder! I hoppning då såklart, i dressyr ska det vara svart. Det passar till dom flesta vanliga hästfärger, men kanske inte till isabell, tigrerad, riktigt grå eller black. Vad tycker ni om det, snyggt eller inte?


Detta behöver jag träna på NU.

Efter gårdagens ridpass kände jag att jag måste ta tag i en del grejer nu. Avståndsbedömningen, hoppsitsen och kontroll efter hindret. Jag har inte tränat hoppning speciellt mycket, så det är väl inte så konstigt att jag inte riktigt har koll. Men nu när jag rider en snäll häst som kan hoppa får jag försöka träna litegrann. Klockan och små sockerbitshinder får bli mina bästa vänner ett tag framöver ;) Det är ju bra för Mirre också, att ta några småskutt ibland för att träna baken! 

 

Söta lilla Lovis!

Hittade lite gamla sommarbilder på Lovis, som jag helt missat förut. Visst är hon söt?
Dagens ridpass - Mirre + ridbilder!

Nu på kvällen stod det hoppning på schemat! Vi ställde upp en tvåkombination, men det avståndet stämde aldrig så vi körde bara en oxer istället. Vi testade ett nytt bett också, innan hade han hack men nu testade vi nått kombinationsbett. Det var mycket bättre, han slappnade av och hängde sig inte i handen lika mycket.

Idag stämde inget för mig. Avståndsbedömningen och hoppsitsen var som bortblåst.. Suck. I början dummade han sig lite, och sprang på sidan av hindret. Sen när han väl hoppade var jag dålig med att trycka av honom ordentligt, så han la till ett halvt galoppsprång innan hindret så det blev några roliga skutt (och bilder..). I slutet kändes det i alla fall mycket bättre, när han fick hoppa lite på fart (han är inte riktigt igång, så han orkar inte hoppa helt på kraft än) och när jag slutade rida som en nybörjare.
Bjussar på lite bilder, superkassa men vad kan man förvänta sig när det är en icke fotograf + mörkt ridhus?

Väl tillbaka i stallet provade vi hans nya fina Schockemöhle-täcke! :) Han hade fått massa annat snyggt också, bland annat ett mörkblått HV Polo-ridtäcke (som han har på hoppbilderna)Mr Pälsboll.

Idag spenderade jag 45min på att försöka få bort lite päls från lille Sancho. Tyckte inte det blev mycket mindre, men tydligen fick jag bort en hel del..Lära hästen stegra?

Jag tycker det är totalidiotiskt att lära sin häst att stegra, både från marken och från ryggen. Det kan lätt bli en ovana som hästen tar till om den inte vill jobba/gå dit du vill, och sånt är svårt att få bort. Risken är även stor att hästen slår över, och då kan det gå riktigt illa. Vad tycker ni?

Kolla INTE på videon om du är känslig! Det börjar lite innan 1min.

Äldre hästar.

Hittade en jättebra artikel som jag tänkte dela med mig av. Hittad här.När är en häst gammal? Ja, det varierar naturligtvis från häst till häst. Några är gamla vid 17-18 år, medan vissa 25-åringar beter sig som de vore tio. För det mesta kan man fortsätta att sköta och rida/köra hästen som förut, men det finns en del saker att tänka på när man har en senior i stallet.

Tänderna

En gammal häst bör helst "gå till tandläkaren" en gång i halvåret. Har den någon defekt, t ex över- eller underbett, ska den kontrolleras var sjätte månad. Om den har normalt bett, kan det räcka med en gång per år. Det får man råda med tandläkaren om. Senilt glappbett kan uppträda hos mycket gamla hästar. Emaljåsarna på tuggytan är helt nedslitna, tuggytan blir glatt och utan malande effekt. För dessa hästar är det viktigt att tänka på dieten och utfodra med "sörpat" foder. Tandlossning kan också förekomma på äldre hästar. Detta bör man vara uppmärksam på så att löst sittande tänder kan avlägsnas i tid.

Fodret

Ämnesomsättningen ändras när hästen blir äldre, och det finns risk att man underutfodrar. Det är viktigt att man är observant på att hästen får i sig tillräckligt med näring, då de gamla inte tar upp näringen i fodret som en ung häst gör. Känn ofta på hullet (över revbenen) och kontrollera tänderna. Det man främst brukar rekommendera är ett ökat tillskott av fett, antingen i form av foder med extra fett tillsatt, eller genom att hästen får cirka 0.5 dl rapsolja eller annat fleromättat fett per dag. Fettet gör så att näringen lättare tas upp av kroppen. Det finns numera färdiga foderblandningar på marknaden som är avsedda för äldre hästar. De är lättsmälta, fettrika och rika på mineraler och vitaminer.
En äldre häst tappar underhudsfett. Se upp så den inte börjar falla ur, det går snabbt, men det tar lång tid att lägga på hullet igen. Ju äldre hästen är, desto svårare blir det. Salivproduktionen kan också bli sämre, vilket kan vara orsaken till att hästen äter sämre och tunnar av. Då kan man blöta all mat. En bra foderstat är också viktig för att hästen ska fälla sin päls normalt på våren.

Motion

Den gamla hästen rör sig mindre i hagen. Den leker inte som de yngre, därför är motionen viktig. Anpassa träningen efter hästens dagsform. Om den är van att använda huvudet, t ex vid dressyr, behöver den göra det när den är gammal också.
Lederna är ofta stela på den gamle och då kan det vara lämpligt att använda värmande skydd en stund före ridningen och kanske ge den massage för att mjuka upp musklerna.
Man bör också vara uppmärksam på om hästen tycker det är jobbigt med skoningen. Det man vara ansträngande för en gammal, lite stel häst att stå på tre ben med ett i luften under längre tid. Då är det bra att motionera hästen innan, så den är uppvärmd innan hovslagaren börjar sitt arbete.
Halslinjen, ryggen och korset sjunker in på den gamla hästen, d v s överlinjen förlorar sin fasthet. Detta brukar innebära att sadeln inte passar längre. En ny sadel bör provas ut då hästen blir tunnare över ryggen med åren. En gelpad kan också vara till nytta. Lätt, regelbunden motion brukar dock hjälpa till att hålla hästen något så när musklad. Det är en fördel om hästen är inkörd, då promenadkörning är en bra motionsform för gamla hästar.

Skador

Det är naturligtvis lika viktigt - om inte ännu viktigare - att avmaska och vaccinera senioren, eftersom gamla hästar i regel får sämre immunitet mot parasiter och bakterier.
Det är vanligt att benen svullnar och då är det extra viktigt att hästen rör på sig. Om en gammal häst skadar sig, behöver den lång tid för återhämtning. Risken att hästen tappar hull och muskler är stor och vägen tillbaka lång, men även äldre hästar läker naturligtvis, fast det tar längre tid.

Sjukdomar

Cushings syndrom (cancer i hypofysen) är en sjukdom som kan drabba gamla hästar. De mest uppmärksammande symptomen att hästen har drabbats, är att den inte fäller sin vinterpäls, utan har lika tjock päls året om, ofta lockig. Den dricker och kissar mycket, är hängig, mager med hängmage och den blir känslig för fång. En drabbad häst kan aldrig tillfriskna men kan leva i många år med rätt vård och ev. medicinering, vilket avgörs i varje enskilt fall av veterinär. Grundorsaken till symptomen är att ämnesomsättningen inte fungerar som den ska.
Man bör vara uppmärksam på hur den gamla hästen klarar sig i hagen tillsammans med den övriga hästarna. Om hästen förlorar mycket i rang och blir en "hackkyckling", kan det vara idé att ha den i en egen hage, eller tillsammans med en lugn, snäll häst. Lägg också märke till om hästen aldrig lägger sig ned, i rädsla att inte komma upp igen. Då är det dags för den att lämna jordelivet.


Sanchos ålder.

När jag säger hur gammal Sancho är får jag ofta höra "Oj, han ser inte alls ut att vara så gammal!". Jag kan bara hålla med. Visst, han har lite svankrygg, men annars ser han riktigt fin ut. Jag tror hans färg gör mycket av det också, dom gråvita håren som finns hos äldre hästar smälter in i hans färg. Om ni inte skulle vetat om hans ålder, vad skulle ni gissat på?


Presentation av Mirre.

Tycker det är dags att göra en presentation av Mirre nu, so here it comes :) Vet inte så mycket om honom än, men jag fyller väl på lite undan för undan. Namn: Emir, "Mirre".
Ålder: 17år (född 1993)
Kön: Valack
Ras: Svenskt Halvblod
Stam: e. Eminent 585 u. Poesi
Höjd: 161cm

Mirre flyttade till sin nuvarande ägare för lite drygt en månad sedan. Innan det stod han i Örebro (tror jag), och tävlade LA/LA. Jag har inte ridit honom länge alls, så just nu håller jag på att lära känna honom och hitta knapparna. Är uppe hos honom runt 2 dagar i veckan, ibland mer.


Mirre till vänster och hans girlfriend Ally till höger.

Han är snäll att hantera, lite kittlig när man ryktar/lägger på sadeln men han surar inte utan går runt litegrann bara. I stallet där han står finns 3 andra hästar, varav en är hans lilla älskling som han gnäggar efter så fort han inte ser henne ;)


Han är pigg att rida, men inte så jättestark. Ute är han tittig, och han gillar inte broar och grindar. Han har lite svårt att slappna av i dressyren, men när han väl gör det går han riktigt fint. Han är trygg att hoppa med, även om han blir ganska stark. 


Dagens ridpass - Mirre.Snyggingen när vi kommit tillbaka :) Har tagit av ridtäcken, så ingen tror jag red utan ;)

Jag vågade mig upp till ridhuset! Vågade, ja, haha. Jag har inte ridit dit själv innan nämligen ;) Alla verkade vara på Göteborg Horseshow, för jag hade hela ridhuset för mig själv. Lyx!

På vägen dit blev han livrädd för en stor "hink", så han försökte vända men efter lite övertalning smög han sig förbi. Väl inne i ridhuset var han lite spänd till en början, men det blev bättre. Gjorde ingen speciell övning, utan mest lite lösgörande arbete bara. Mycket övergångar från halt-trav, bak- och framdelsvändningar, skänkelvikningar på rakt/böjt spår och lite ryggningar. Han lyssnar ju väldigt bra framåt, men förhållningarna är det lite sämre med, haha. Jag märkte att han har lite problem med vänstergaloppen, han vill gärna gå i höger istället. Det gäller att vara lite extra tydlig med hjälperna då alltså. Annars gick han lugnt och fint i galoppen, vi gjorde till och med ett flygande galoppombyte ;) På vägen tillbaka gick han superfint, tyckte han kunde gått lika fint i ridhuset, haha!

Hmm..

Vem länkade mig igår? ;)


Lite update + svar på frågor.

(mobilblogg)
Blir lite dålig uppdatering under dagen men jag tar ikapp det ikväll sen. Vad är dagens planer då? Jo, om nån timme ska jag upp till Mirre, får se om det blir en uteritt eller om jag kanske tar en trip till ridhuset. Efter det åker jag nog upp till Sancho en sväng också, med tanke på att det gick så himla dåligt igår.. Får hoppas på en bättre känsla idag :)

Tänkte svara på två frågor som kommit in det senaste. Jag har inte sportlov nu, det hade jag förra veckan. Så nu har jag 7 veckor kvar tills nästa lov :( En annan frågade vad Sancho är för ras. Vi vet inte 100% säkert, men enligt någon rasexpert som tittade på honom när han precis kommit till Sverige så är han connemara, welsh, new forest, arab och fullblod :)

Riktigt snygga pannband!

Satt och kikade runt på PonnyPrakt, och hittade dessa ursnygga pannband. Häftiga färger, som kan piffa upp en outfit lagom mycket. Det finns dessutom många färger att välja mellan, stort plus! Tänk vad snyggt det skulle vara med Kiwi-färgen till ett limegrönt Scapa-schabrak. Vilken färg skulle du valt? 


Dagens ridpass - Sancho


Idag gick det inte bra. Skrittade/travade en runda på gärdet, men det var ganska hårt så jag red tillbaka till paddocken. Där betedde han sig skumt, lyssnade inget framåt och kickade mot skänkeln?! Tänkte att han kanske var halt eller så, men när jag lät honom trava utan krav blev han normal. Antagligen var han bara riktigt sur -.-'

My bad.

I somras hade jag en period när jag drabbats av NH-hysterin. Alla skulle köpa repgrimma, alla skulle trickträna och alla skulle vara sk. "NH-människor". Inget ont om NH, men hur många var det egentligen som höll på med det på riktigt? ;) Jag vet med största säkerhet att jag inte höll på med NH, utan ledarskapsövningar - som jag tycker alla borde ha koll på, det är ett måste för att hanteringen ska funka. Trickträning kan jag inte säga att jag höll på med heller, eftersom Sancho endast kan två trick, vacker hov och puss. Ni kan ju räkna ut själva att det inte blev speciellt roliga trickträningspass när man bara kunde variera mellan två trick, haha! Ja, det är ju tur att den perioden inte varade speciellt länge ;)Sancho's nästa outfit?


Jag tror Sancho kan passa riktigt bra i lila faktiskt, med tanke på hur snygg han är i sin lila grimma! Vad tror ni, snyggt eller inte? ;)


Dagens ridpass - Sancho.
Nästa häst ut - Sancho. Eftersom det var mörkt hade jag ingen lust att rida ut, så det blev ett pass i paddocken. Det var lite svårt eftersom det i princip bara gick rida på fyrkanten, men det blev som en stor oval så det funkade ändå. Började med att ställa lite, och hitta framåtbjudningen. Han brukar bli ruskigt seg när man rider honom på ridbanor. Knepet brukar vara att låta honom trava fritt på långa tyglar några varv, och det funkade bra idag. Han blev faktiskt pigg tillslut! När vi hittat bjudningen gjorde jag lite halter, för att få honom att reagera snabbt både bakåt och framåt. Först skitt-halt-skritt, och sedan skritt-halt-trav. I början gick det lite segt, men sen blev det riktigt fint. Gjorde även lite skänkelvikningar på böjt spår i både skritt och trav. Är riktigt nöjd över gamlingen idag, han lyssnade bra, hade bjudning och jobbade fint. Han hade kunnat vara liiite lättare i handen, men annars är jag som sagt nöjd :)

Dagens ridpass - Mirre.
Mirre var först ut idag! Han var piggelin, men lyssnade ändå bra. Körde samma sak som förra gången, så fort han började takta gjorde jag halt/ryggade. Han var faktiskt lugn i början, även i traven. Dock var han ganska tittig. Jag har hittills märkt två saker han inte gillar: broar och grindar. Idag gick vi över två broar, och då spände han sig och riktigt smög över ;) I galoppen försökte han dra iväg, men när jag tog tag i honom slutade han rusa och vi fick till en riktigt bra galopp. Sista biten gick han superfint i skritten, lugnt och avslappnad med bra tramp och lätt i handen. Det gäller bara för honom att slappna av, så går resten bra sen :)

Det är lite klurigt med honom - han är så svår att rakrikta ordentligt och han vill gärna gå med bakdelen ute på vägen.. Inte speciellt bra när man möter bilar. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra när han gör så, det hjälper inte att försöka putta in den igen med skänkeln, för då går han bara ut igen 2 sek senare. Men jag kommer nog på en lösning snart, när jag hittat knapparna lite mer.

Längtar till tävlingarna!

Även om jag inte tävlar själv är det riktigt roligt att kolla på och fota tävlingar. Förra sommaren hade jag planerat att åka till massa tävlingar, men det blev aldrig av. Får satsa den här våren/sommaren istället ;)


Upp till stallet.

Nu har jag äntligen kommit hem ifrån skolan, men ska inte vara hemma speciellt länge. Ska först upp till Mirre och rida honom, sen blir det till att byta stall och häst - Sancho ska också få komma ut på en liten tur :) Tur att jag kan cykla mellan båda stallen, annars hade det blivit ganska krånligt.


Blingbling.

Jag tycker det är grymt snyggt med lite blingbling på utrustningen! Fast jag vet inte riktigt om jag gillar det på nosgrimman, ser rätt.. billigt ut. Är tveksam till sadeln också. Vad tycker ni, blir det to much?

Skillnad på Blogg och Google Analytics!

Titta vilken skillnad det är på Blogg.se's egna statistik och Google Analytics!


Över 50 besökare mer på Google Analytics.. Konstigt. Undrar vilken som räknar rätt? Chansar på Blogg.se ;)

Snyggt från Martha Ridewear.

Bland dom snyggaste ridbyxorna jag sett! Tyvärr är dom lite för dyra för min (läs: pappas) plånbok, 1795kr här. Vad tycker du, hiss/diss?


Favorittyglar.

Det finns många olika tyglar - vävribbtyglar, lädertyglar, flätade tyglar, gummityglar m.f. Mina favorittyglar är helt klart vävribbtyglar, allra helst med stoppar. Gummityglar har jag väldigt svårt för, tycker dom är klumpiga och jobbiga att hålla i om dom inte är väldigt tunna. Vilken sorst tygel föredrar du?


En liten fråga.

Nu har jag gjort 3 bloggbedömningar, och vill gärna höra vad ni tycker.
webvoter poll
Är jag för snäll i bloggbedömningen?

Ja
Nej

View results

Hiss - Eskadron Flexisoft.

Dom här benskydden är riktigt bra! De åker inte av som vanliga benskydd kan göra, tack vare att det finns en knapp på den långa flärpen (haha, ja vad det nu kallas) som sitter som berget. De skyddar även runt hela benet, passar bra när man hoppar. Är extra tåliga mot svår terräng och vatten. Kostar runt 535kr, finns här.  


Tutorial - lägg in mönster i PS.


Det går dåligt ibland.

Något som jag är rätt kass på är att visa när det går dåligt. Det kan vara allt ifrån ett ridpass till ett prov, men principen är samma - jag försöker dölja det så gott det går. Här på bloggen har jag blivit bättre på att skriva dom negativa sakerna ifrån ridpass, nu skriver jag faktiskt så som det går. Det tycker jag är viktigt att visa, för det går dåligt för ALLA ibland. Skulle allt gått perfekt hela tiden hade vi inte varit mänskliga ;)

Lagom söt bild på Sancho, hihi

Bloggbedömning - Horzeandriders

Vill du att din blogg ska bli bedömd av mig? Släng iväg en kommentar, så lägger jag till dig på kö-listan ;)
http://horzeandriders.webblogg.se/

Bloggens namn: Bra namn som ger en liten "hint" om vad bloggen handlar om! 

Design/bilder: En enkel design, som skulle kunna vara liiite mer avancerad. Lägg gärna till lite info om er/bloggen i menyn, det gör det enklare för nya läsare att veta vilka ni är. Gillar den ljusblå färgen! Bilderna som läggs ut är fina och charmiga, skulle vara roligt att se fler ifrån vardagen i stallet. Försök att lägga in en bild i nästan varje inlägg :)

Inläggen: Bra uppdatering! Ni stavar bra, skriver grammatiskt rätt och använder smilys lagom mycket. Roliga, varierade inlägg som skulle kunna vara liiiite längre, försök fylla ut texten mer (det har blivit kortare inlägg den senaste tiden, i januari var det lite längre vilket var riktigt bra). Ett exempel, när Fanny skrev om Ponnyakuten hade det varit bra om du kanske skrivit lite mer varför du tyckte förra säsongen var bättre, vilken din favoritdeltagare var/är, kanske lagt till någon bild på Tobbe/deltagarna - ja, fyllt ut lite mer! :) Det vore kul att få mer utförliga inlägg om ridpassen också, sånt uppskattas alltid. Ett annat tips är att ni gör lite kategorier, ex "Dagens ridpass", "Hiss & Diss", "Bilder" osv.  

Temat på bloggen: Bloggen har ett tydligt tema som ni följer väldigt bra, good!  

Sammanfattning/övrigt: En rolig och intressant blogg, bra inlägg - fattas lite med designen. Jag tycker ni ska fokusera på att hitta tillbaka till det utförliga skrivandet ni hade i januari. Bra jobbat tjejer! :D

Pics of the day.
Dagens ridpass.Gullegrisen :)

Mirre har inte ätit upp all sin mat dom senaste dagarna, dock är han pigg och glad annars, så vi tog en väldigt lugn tur. Det kan vara bra om han får röra sig litegrann i alla fall. I början gick han och taktade ganska mycket, men jag gjorde halt så fort han började trippa - och tillslut så slappnade han av och gick lugnt. I slutet gick han riktigt fint, var lätt i handen med bra tempo. Han var inte lika tittig idag, fast en gång blev både jag och han rädda när någon drog igång en såg inne i ett garage. Men han tog bara några steg åt sidan, inget farligt :)

Question.

Omröstningen Vad är din relation till ridsporten? är en tjänst från fnul.se där du enkelt kan skapa din egen omröstning!


Ta vara på tiden ni har.

Efter två dödsfall förra året konstaterade jag att man verkligen ska ta vara på tiden man har med sina nära och kära. 'Varför åkte jag inte dit oftare' och 'varför sa jag inte hejdå ordentligt till honom/henne sista gången vi sågs' var två av de tankar jag hade efter dödsbeskedet. Därför har jag en liten "tvångstanke" gällande Sancho. Jag åker aldrig ifrån stallet utan att ha haft en fin stund, och jag säger alltid jag älskar dig precis innan jag åker. För man vet aldrig - det kan vara sista gången vi ses. Jag vill kunna känna att vi avslutade allt på ett bra sätt. Ja, jag är nog lite nojjig ;)  


Boots.

Dessa hade jag inte tackat nej till! Cavallo Simple Horse Boot, som fungerar som ett par skor för hästen. Sancho som är barfota på alla fyra skulle kunna ha dessa om vi rider på grus, då ömmar han nämligen lite (inte annars). Dock är de ju lite väl dyra för mig i alla fall, dessa från Hööks kostar 1395kr.


Bloggbedömning - Natiie

Vill du att din blogg ska bli bedömd av mig? Släng iväg en kommentar, så lägger jag till dig på kö-listan ;) Hehe!


natiie.blogg.se

Bloggens namn: Ett gulligt namn som känns personligt. Lätt att lägga på minnet!

Design/bilder: Stilren, fin design som är lätt att guida sig runt på. Gillar att du har en liten presentation om dig själv och bloggen i menyn! Intressanta bilder, stort plus att det är bilder i varje inlägg, det gör att bloggen blir roligare att läsa. Dock tycker jag att du ska bestämma dig för en storlek på bilderna, när alla är olika stora ger det ett lite rörigt intryck. Lite mer färgbilder skulle inte heller skada :)

Inläggen: Lagom uppdatering. Diggar dom engelska rubrikerna. Tänk på stor bokstav i början av meningar, det ger ett seriösare intryck och blir enklare att läsa. Du stavar bra, skriver grammatiskt rätt och använder smilys lagom mycket. Tycker dina inlägg är bra, men satsa gärna på liiite mer variation. Om jag vore du hade jag skrivier fler tycka-till-inlägg, det kan vara allt ifrån vad du tycker om olika TV-program (som jag ser att du gjort, thumbs up!) till olika grejer inom musik/hästsport/vardag. Fler inlägg ifrån kategorierna "poesi och citat" och "inspiration" skulle uppskattas, sånt är kul. Mode/kläder kanske vore något också? Bra att du har tydliga kategorier!

Temat på bloggen: Bloggen har några teman, vilket är bra. Försök få med alla teman (inlägg från alla kategorier) så blir det ännu bättre!

Sammanfattning/övrigt: En väldigt fin blogg, som bara behöver lite mer variaton i inläggen - annars väldigt bra! :D

Dagens ridpass.

Det blev en mysig uteritt idag. I början blev det mycket skritt på långa tyglar, men sen blev underlaget bättre och vi kunde trava och galoppera. Det är inte förens nu jag inser hur liten Sancho's galopp är, nu när jag har en större häst att jämföra med, haha! Kändes väldigt mesigt när vi kom där i liten B-ponnygalopp. På vägen tillbaka red vi på ett gärde, där han alltid drar iväg. Idag var inget undantag. Wroooom sa det och han for iväg! Han är ju för söt, som försöker leka galopphäst hela tiden. Han hade varit kung på galoppbanorna ;)

Ge inte upp!

Jag kommer ihåg när jag för 2,5 år sedan satt och kände som att jag aldrig kom framåt inom ridningen. Jag red på ridskola en gång i veckan, i en grupp med 12 personer - och ni kan ju gissa hur mycket uppmärksamhet man fick av ridläraren.. Jag ville så gärna ha egen häst, och jag tjatade på mamma, men som ni kanske förstår fick jag bara nej till svar. Tur var väl det, jag hade aldrig klarat av en egen häst då! Då började jag istället leta efter en häst att rida några dagar i veckan i alla fall, men inte heller det funkade så bra. Jag la ut en annons, men fick bara oseriösa svar. Mamma och pappa kollade med hästfolk dom kände, men ingen sökte medryttare just då. Det kändes bara så hopplöst.

Men nu sitter jag här, och har inte bara en utan TVå underbara hästar att rida. Det jag vill säga till alla er ridskoleryttare  är - ge inte upp! Ibland känns det som att allt bara står still, det händer inget nytt och man vill ha en häst NU. Börja kika runt efter en medryttarhäst, men hittar du ingen just då så är det inte hela världen. Din tid kommer! Det kanske tar något år, men när det väl händer så kan jag lova att det var värt att vänta. Istället för att sitta och deppa ihop - se till att lära dig så mycket som möjligt så att du är väl förberedd för din framtida häst ;)


Bloggbedömning!

Okej, nu kör vi! Skriv en kommentar om du vill att din blogg ska bli bedömd. Glöm inte bloggadressen, haha ;) Den som kommenterar först får sin blogg bedömd först, osv, så det blir rättvist. Bedömningen läggs ut i ett inlägg här på min blogg.


Lägg in youtube-klipp.

Fick en frågan om hur man lägger in youtube-klipp, so here it comes :)


Putsa träns.

Igår tog jag tag i något jag skjutit upp länge - putsningen av Sanchos träns. I somras var jag väldigt duktig med det, putsade flera gånger i veckan (!) men i takt med att det blev kallare så putsade jag allt mer sällan. Nu var det ett bra tag sen och allt var riktigt skitigt. Kan säga att det var redigt kallt om fingrarna, men resultatet blev ju bra ;) Hur ofta putsar ni eran utrustning?
Dagens ridpass + stallmöte.


Idag var Sancho väldigt.. snygg. Han hade rosa schabrak + gjord, reflextäcke och grimma med tyglar. Slappt, oh yes ;) Vi skrittade en liten runda bara, men det var ganska mysigt. Dock mötte vi en "älg", eller vad Sancho trodde var en älg. Det var nämligen Mirre, haha! Jag trodde seriöst Sancho skulle få en hjärtattack, hela kroppen skakade och hjärtat bankade i samma takt som en kolibris. Han sprang inte iväg i alla fall, duktig polle :)Stallmötet gick bra, fick träffa alla hästägare och sen bestämde jag med Mirres ägare vilka dagar jag skulle ta för två veckor fram. Denna veckan blir det full rulle, har 1 häst-fri dag. Men det är riktigt, riktigt kul, för man vill ju vara i stallet så mycket som möjligt! :D

HAHA!


Mer utrustningsmedveten.

Tänk hur mycket som kan förändras förbättras på ett år. Ett av dessa förbättringar är kunskapen om att matcha utrustningen, och medvetenheten om hur tusan man ser ut. Kolla bara på detta skräckexempel:
Foto: Emelie Dahlgren


Kom ihåg, jag SKÄMS för den här bilden. Modigt av mig att lägga ut den, haha! Jag har luggen framme under hjälmen, utsläppt hår, en tröja som inte ens är ridtröja och RAGGSOCKAR + massa annat. Jisses. Sancho såg ut som en pälsboll under magen och jag hade inte klippt hovskägget. Vi ser ju... väldigt seriösa ut. Not.

Och här är den senaste bilden på oss. Klar förbättring, right? Vi ser ju lite prydligare ut i alla fall ;)

Eftermiddagens planer.

Nu har jag haft min sista ordentliga sovmorgon på länge. Känns helt sjukt att lovet redan flygit förbi, jag har fått alldeles för lite gjort. Men lov är ju faktiskt till för att sova bort, hehe ;)

Ska strax byta om från morgonrock till ridkläder, och åka upp till Sancho. Tror jag rider i paddocken idag, han behöver mjukas upp litegrann. Efter det drar jag direkt till stallmöte i Mirres stall, för att få träffa dom människorna i det stallet. Haha, lite nervöst, jag tycker faktiskt det är ganska jobbigt att träffa nytt folk. Men det ska nog gå bra, har redan träffat några av dom så helt nytt blir det inte :)


Bloggbedömning?

Det verkar som att många uppskattade mina bloggtips, och det gav mig en liten idé. Hur vore det om jag skulle köra en liten bloggbedömningsgrej? Jag är inte direkt mycket för att totalsåga andra, därför lär det väl bli lite snälla bedömningar men ändå med tips på vad som kan förbättras + saker som redan är bra! Jag skulle kolla på innehållet (såklart), hur väl ni följer ett visst tema, designen, om inläggen är välskrivna, och annat som jag kanske lägger märke till. Som sagt, ingen sågning, bara lite tips! Skulle det vara intressant? :)


Betala för att vara medryttare?

Jag är lite osäker på det här med att betala för att vara medryttare på en häst. Här på landet (haha) så är det inte vanligt att hästägare tar betalt, men det är ju desto vanligare runt stora städer. Det är ju lite större konkurrens i storstäderna (fler folk - mindre hästar), samtidigt som det kostar mer att ha en häst uppstallad där. Många hästägare skaffar ju en medryttare för att de själva inte riktigt har råd med alla kostnader, och låter medryttaren betala för att rida 1-2 dagar i veckan. Samtidigt som jag förstår hästägaren tycker jag det är ganska fel, i alla fall om det är så få dagar i veckan och om det bara är vanlig motionsridning. Har man inte råd riktigt råd med sin häst, då tycker jag det är bättre att man skaffar en halvfodervärd istället för medryttare. När man är medryttare gör man ju någon en tjänst, man tar hand om hästen när ägaren inte har tid, det ska man inte behöva betala för. Halvfoder, ja då delar man ju på kostnader och ansvar, och det tycker jag är ett bättre alternativ om man är ute efter att få pengar.

När jag inte hade någon medryttarhäst för 1,5 år sedan hade jag säkert kunnat betala för att få rida någon häst. Hade det varit samma situation idag hade jag nog resonerat likadant. Man gör väl nästan vad som helst för att få rida, right? ;) Men jag tycker det är fel av hästägaren, det är lite utnyttjar-varning på det. Fast detta är ju rent allmänt, finns säkert andra fall där jag tyckt helt annorlunda. Skulle ni kunna betala för att vara medryttare på en häst? Varför/varför inte?


Vår-outfit.

Jag vill att det ska bli varmt NU, så att man slipper att ha femtielva lager kläder på sig när man rider. Tänk när man kan rida i en tum långärmad bara? Åååh, smält snön :(


Bloggberoende.

Jag tror faktiskt jag kan kalla mig själv bloggberoende, eller bloggskadad rättare sagt ;) Jag tänker på ett eller annat sätt på bloggen HELA tiden. Det första jag gör på morgonen är att logga in här, och det sista jag gör på kvällen är att logga in här. Jag väljer oftast dagens outfit till Sancho så det ska de bra ut på bloggen och jag börjar fundera ut hur jag ska skriva "dagens ridpass" redan innan jag suttit av hästen. Har jag inte bloggat ordentligt en dag får jag dåligt samvete. Man kan säga att det verkligen blivit en del av min vardag. Men jag gillar det, för det är riktigt roligt! Jag får så gulliga kommentarer, som gör min dag lite extra bra. Plus att jag får skriva, vilket är något jag älskar. Skulle jag tvingas sluta blogga hade det kännts tomt. Undrar om det här är hälsosamt? ;) HAHA


Bästa tipset för fler besökare/kommentarer.

Efter att ha haft blogg i drygt 2 år har jag kommit fram till det absolut bästa sättet att få fler besökare. Kommentera andras bloggar! Följ många bloggar som har samma inriktning som dig, och ta dig tid att läsa inläggen samt kommentera saker som är relevanta. Att lämna "fin blogg"-kommentarer i var och varannan blogg hör inte till relevanta saker, som ni kanske förstår. Skriver någon ett inlägg om till exempel sina åsikter om ridtravare - ge din åsikt i en kommentar! Skriv något intressant, så är det stor chans att personen besöker din blogg. Får jag en intressant kommentar från någon, så går jag alltid in på dennes blogg och kikar.

Kommenterar man samma persons blogg ofta, är det också stor chans att personen börjar hänga med i dina inlägg (om det nu inte är en stor blogg med många läsare, då kanske man inte riktigt har tiden att följa alla sina läsares bloggar, haha).

Bra uppdatering är ju ganska självklart för att få fler besökare. Att hålla sig till ett/flera teman är också bra. Mina teman är ju hästar, foto och bloggtips. Jag skriver sällan om min vardag, sällan om skolan osv. Det hör inte hit ;)Vill man ha fler kommentarer är det bästa att ge konkreta frågor i inlägg. Gör du ett hiss/diss inlägg, fråga vad läsarna tycker! Eller som när jag skrev om rädslor, så frågade jag om ni hade några rädslor, eller om ni vad nervösa kring hästarna i någon viss situation. Det blir mycket lättare för läsarna att skriva kommentarer, så är det i alla fall för mig. Jag har svårt att skriva en kommentar när jag inte har fått en fråga, haha! Hihi, kör en liten fråga nu också. Var det här några användbara tips? ;)

Dagens ridpass + efterlängtade bilder!


Det blev en mysig solskenstur runt på vägarna, varken långt eller kort. Ville inte rida iväg alltför långt, utan det blev mer en lära-känna-varandra-tur! Mirre var pigg och studdsig, i början gick han och taktade konstant men sen lugnade han sig. Jag tror han börjar takta när han tycker det blir tråkigt, för när jag gjorde lite skänkelvikningar och flyttade bakdelen/framdelen så fokuserade han på det och lugnade ner sig. Blev lite galopp också, och i då är han nästan identiskt med Sancho faktiskt - stark men ändå lydig. Skönt för då vet jag att jag får stopp på honom ;) Han var ganska vaken, inte direkt tittig men han ville ändå hålla koll på vad som hände. Han kollade lite extra på några får, och när vi gick över broar så spände han sig. Men tyckte ändå det gick väldigt bra!

Och här kommer dom efterlängtade bilderna! Han är inte speciellt fotogenisk om man säger så, HAHA! Men jag lyckades få tre normala bilder på honom ;) Visst är han söt?Vadå snäll häst? Haha!


Dags för stallet.

Nu ska jag alldeles strax åka till stallet, till den andra hästen (haha, ni SKA få ett namn snart). Och vet ni vad? Idag ska jag vara duktig, och rida med säkerhetsväst. För att vara på den säkra sidan liksom ;) Ska försöka ta en bild på han också, så ni får se hur fin han är!

Dagens ridning 2.

Nu har jag varit uppe hos den andra hästen igen! Anledningen till att jag inte berättat mer tidigare är ju ganska självklar egentligen, det inte varit något bestämt och jag vill ju inte säga saker och sen blir det inget liksom :) Tror jag vågar berätta lite mer nu. Det är en valack, 17 år, 161cm hög. Gått LA/LA. Superfin verkligen, snäll men väldigt pigg.

Idag körde vi min favoritövning, "klockan"! Man lägger fyra bommar i en cirkel, en på varje kvartsslag. Sen rider man i antingen trav/galopp, men galopp tycker jag ger mest. Det är perfekt för man tränar på att rida i en jämn galopp, samtidigt som man tränar avståndsbedömning (som jag behöver träna mycket på).

I trav/galopp gick det väldigt bra, blev endast några feltramp i galoppen. Sen avancerade vi lite, och la upp två småhinder på ca 40cm på två av kvartsslagen. Då blev det lite klurigare för min del, haha! I början gick det inge vidare, jag tog inte tag i honom när han sprang iväg och vågade inte riktigt rida. Men när jag satte mig ner och tryckte av honom ordentligt gick det mycket bättre, dock sprang han iväg lite efter hindrena. Det satt i alla fall mycket bättre i slutet, och det är ju trots allt andra gången jag rider honom så allt kan ju inte vara perfekt :)

Vi red även över lite vanliga upphöjda bommar på rakt spår. Började med att skritta över, han ville gärna börja trava mitt i alltihopa vilket såklart ledde till att han tappade balansen och klonkade i bommarna. Andra gången höll jag i honom mer, och då gick det bra. I traven gick det super, hittade takten och balansen direkt. 

Jobbade lite i slutet med att han skulle slappna av bara, utan att börja takta eller trava för minsta lilla. Han vill gärna gå med huvudet uppe bland stjärnorna och en normal skritt är svårt att få till, haha. Han blev avslappnad emellanåt, men helt perfekt var det ju inte. Det känns verkligen som en lagom stor utmaning för min del, det finns mycket som kan förbättras men samtidigt är det absolut inte omöjligt. Härligt!

Så, what happends next? Imorgon ska jag rida honom själv. Nervöst, ja. Jag har ingen koll på vart hans grejer är, lyckat va? ;) Men det ska nog lösa sig. Det är väldigt snälla människor, så det här känns väldigt bra :)

Rädslor.

Jag är väldigt sällan nervös/rädd på hästryggen, eller i stallet över huvud taget. Men det är en grej som gör mig aningen nervös. När jag var mindre skulle jag rida en väldigt pigg häst på ridskolan för första gången. Den var inte överdrivet pigg, men totalt död i munnen och ville verkligen inte lyssna. För att göra en lång historia kort så fick jag inte stopp på den i galoppen, jag fick styra in den i väggen vilket ledde till att jag ramlade av. Detta sitter kvar än idag. Rider jag en ny häst, eller en häst som är jävligt pigg och svår att få stopp på, så blir jag alltid lite nervös precis innan jag ska fatta galopp. Det blir ett skutt i magen liksom, haha! Men jag tycker det är konstigt att det sitter kvar även fast den där händelsen var så pass längesen.. Skumt. Är ni rädda/nervösa någon gång med hästarna?

Men på Sancho känner jag mig alltid trygg :*

Dagens ridning.

Jag överlevde den inte allt för härliga promenaden ;) Iskallt var det. Käkade frukost i stallet också, men jag vet inte om det var jag eller Sancho som uppskattade den mest. Tydligen tyckte han att pappas hemmagjorda bröd var riktigt gott, för helt plötsligt var halva mackan borta..!


Det här var det gladaste Sancho kunde få till idag ;)


Eftersom jag inte ville gå 2km i obekväma ridstövlar/ridbyxor, tog jag faktiskt jeans och uggs idag. Det var skönt att slippa frysa om fötterna för en gångs skull, Hööks-stövlarna är ju totalt världelösa.

Ridturen då. Red samma runda som igår, och även idag blev det mer galopp än vad jag önskat. Vi skulle verkligen behöva en galoppbana nu, så han kunde få springa av sig lite. Han var dessutom stel som en pinne, huvudet var uppe bland stjärnorna och form var inte ens att tänka på. Nöjde mig när han släppte efter lite, sen fick det bli långa tyglar.

I'm very lucky.

Man brukar ju säga att hästmänniskor är ganska speciella (dvs. dryga, taskiga, snobbiga), och det har säkert alla, inklusive jag, varit med om. Men jag har även träffat genomsnälla hästmänniskor, och två av dessa är Anne och Sara. Jag har verkligen tur som får ta hand om en häst med så snälla ägare. Ni skulle bara veta hur mycket jag lärt mig av dom under de 1,5 åren jag haft hand om Sancho. Jag har fått otroligt många tips, fått följa med på träningar, alltid fått svar på frågor hur dumma dom än varit + massa annat som jag säkert glömt. Men framför allt är jag otroligt tacksam för att jag fått möjligheten att ta hand om världens gulligaste ponny. Den här tiden hade inte kunnat bli bättre, och jag hoppas jag kommer få spendera mycket mer tid i det lilla gula stallet i Rankås.

Insåg precis att det här låter som ett avskedsbrev eller nått, haha! Det är det absolut inte, ville bara säga tack :D


26 juni 2009, en speciell dag.

Hurtigt.

Nu ska jag ta en 2km promenad till stallet. Har ingen skjuss och jag ramlar bara med cykeln så ja, då får man gå. Men det ska nog bli rätt gött, det är väldigt fint väder ute :) Ikväll blir det (förhoppningsvis) stall igen, fast till den andra hästen. Får se om jag kan ge lite mer info efter det, chansar på att ni är lite nyfikna nu? ;)

Hiss!

Stilrent och snyggt, don't you think? Det till höger är ett Otto Schumacher. Liknar det som Totilas har :) Hiss/diss?


Är det en hund jag har?

Ja, man börjar ju undra alltså. Förut var vi nästan hemma ifrån ridturen, och helt plötsligt kör han ner mulen i marken och börjar sniffa. Han lät verkligen som en jakthund, jag skojar inte! Med mulen fortfarande i marken började han gå runt och efter kanske 2 minuter av spårande började han slicka på marken. Eeeh, ja.. normalt ;)

Det hände även en konstig sak när jag stod och sopade stallgången. Jag hade övre halvan av stalldörren öppen, och Sancho hade smitit ur hagen (som vanligt) så han stod och höll mig sällskap. Helt plötsligt hör jag ett underligt ljud, så jag vänder mig om och ser Sancho göra.. ja jag vetitusan vad han gjorde. Se själva! Höj ljudet så hör ni det konstiga ljudet också, haha. 

  

Det roliga är att han inte stod och tuggade på något, han stod bara och slickade sig runt munnen? Cp-ponny :)

Dagens ridning.

Det blev en väldigt härlig ridtur, inte lika lång som jag planerat men jag hade ingen lust att rida i en mörk skog helt själv. Han var lite stel, men han lossnade sen i slutet. Uppe i skogen var det precis lagom med snö, så det blev mycket trav och galopp. Lite mer galopp än vad jag önskat. Jag lät honom nämligen sträcka ut lite, och sen blev bromssträckan ganska lång ;) Haha, söten. Han blev lite svettig till och med, det var inte igår direkt. På vägen tillbaka blev han rädd för något så han stod och krånglade en stund, slängde sig också så jag hamnade på sniskan haha! Tur att man har bra balans ibland ;)

Gullegrisen som står och håller mig sällskap medans jag mockar!

FILM - Hur jag redigerade Valentine's bilden!

Fick ett önskemål om att visa hur jag redigerade Valentine's bilden på Sancho (den röda med hjärtan/mönster). Det skulle bli alldeles för svårt att visa i bilder, därför gjorde jag en film. Lättare sagt än gjort. Jag tror jag satt och kämpade med den här jävla filmen i över två timmar. Efter en massa strul och många svärord så lyckades jag i alla fall ;)  Enjoy!

Missade dock en bit med mönstret. Jag tar ett mönster (typ en bild från google), lägger in i ett nytt lager och ändrar så den täcker hela bilden. Sen ändrar jag opaciteten så den bara syns ytterst lite. Efter det raderar jag det som är över hästen.


Next: stallet!Efter två hästfria dagar ska jag strax göra mig iordning och åka till Sancho. Känner mig sugen på en långtur, får se om underlaget tillåter det :)


Hoppningen.

Jag har sagt det förut, men jisses vad jag saknar att hoppa! Blir så himla avundsjuk när jag ser att andra kommit hem från hoppträningar, eller berättar om den senaste tävlingen. Därför var det ju väldigt roligt att jag fick hoppa några skutt i måndags, men den än så länge hemliga hästen (som kanske inte blir så hemlig snart, hihi). I början var jag lite ringrostig, planerade vägen dåligt och avstånden stämde inte. Men sista språnget kändes riktigt bra, en oxer på 60cm kanske. Det var med ett stort leende jag somnade den kvällen! :)

Jag längtar enormt mycket tills jag någon gång kan träna ordentligt. Vet inte när det blir, det kan ju bli om en månad eller om ett år - I have no idea. Men som man säger, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.
Jag & fina Casper för snart ett år sedan.

Diss!

Jag måste faktiskt dissa dessa stövlar. Gillar absolut inte färgen, och den där lille cirkel-krussidullen var ju rent ut sagt gräslig. Ush! Vad tycker ni, hiss/diss?


Tips till er med starka hästar.


Tutorial - spegeltext.


Kloka ord.

Kikade på Ponnyakuten del 6 igår och fastnade lite för vad Olivia sa:
 
"Tipsen från dom som rider western är ju självklart bra att ta åt sig, man får ju ta åt sig av alla tips och sen får man ju tänka lite 'vad kan jag använda till min häst?', eller så får man lägga dom i huvudet för man kanske kan använda dom till någon annan häst sen."

Har inget att tillägga, she said it all! :) Här har ni Olivias blogg föresten.


Före/efterbild Linn & Braven.

Jag är nog inne i en redigeringsperiod, haha! Hoppas ni inte tycker det är alltför jobbigt ;)

Denna gången blev det en bild på superfina Linn & Brave Heart! Inte jag som fotat, det kanske ni förstår haha. Blev väldigt nöjd med den här bilden, ganska stor skillnad också! Vad tycker ni ? :D
Edit: Såg att det blev väldigt mycket kontrast, min dataskärm lurar mig.. Suck.


Jag har;
- klonat bort staket/onödigt
- lagt till mer mark underst på bilden (beskär den så det blir vitt underst, sen klonar jag över det vita med mark)
- gjort bakrunden suddigare
- lagt på skärpa på ekipaget
- ökat kontrasten
- mixtrat med färgerna/ljuset


Rida med säkerhetsväst?

Jag rider faktiskt aldrig med säkerhetsväst. När jag red på ridskolan gjorde jag det i hoppningen/när det var en jobbig häst, men ända sedan jag slutade har jag inte ens haft på mig en. Det känns ganska "onödigt" på Sancho, och jag har faktiskt aldrig ridit med väst på honom. Inte ens på tävlingen, då glömde jag haha. Dock tycker jag egentligen att jag borde göra det, för man vet ju aldrig vad som kan hända.

Anledning till att jag inte rider med väst på honom är nog för att han aldrig gör något. Under 1,5 år har jag endast varit nära på att GLIDA av, hade jag inte lyckats hålla mig kvar hade jag landat på fötterna. Han är gudasnäll, oavsett situation (fast man ska ju aldrig säga aldrig). Skulle jag rida en lite busigare/yngre häst hade jag säkert använt det. Det tycker jag man ska göra. Unghästar kan ju reagera på precis vad som helst. Rider ni med säkerhetsväst? Varför/varför inte?


Drömoutfit.


Den här hopp-outfiten hoppas jag att jag kommer äga någon gång under min livstid. Tänk detta på en skimmel liksom! Gorgeous. Är dock liiite osäker på schabraket, men resten, speciellt stövlarna är jag helt in love with. Måste prova dom nästa gång jag ser dom för att se om dom är lika snygga på benen som på bild. Hiss/diss?


NY DESIGN!

Äntligen en vårig design! Nu ska det bara bli vår ute också.. ;) Vad tycker ni, hiss/diss? Jag gillar den i alla fall väldigt, väldigt mycket. Lite trist att det inte är några nya bilder, men det är ju vinterlandskap ute fortfarande.


Håller på med ny design!

Fick lite inspiration till att göra en ny design, så nu sitter jag här och photoshopar för fullt! Är väldigt, väldigt nöjd hittills, tror det här kan bli en ny favorit.

Här har ni ett litet smakprov! Men för att det ska bli lite spännande har jag pixlat den lite ;)

Ridbyxor.

Känner att det är dags att köpa nya ridbyxor snart. Jag har inte speciellt många, och dom jag har är ganska gamla. Köpte väl dom senaste.. ja i alla fall för ett år sedan, och dom börjar bli rätt slitna. Kikade lite på Hööks eftersom dom hade 15% på ridbyxor (fram tills den 27/2), och fastnade lite för dessa 3 par. Får se om det blir något köp eller inte :)


Före/efterbild Surprise

Gjorde en till redigering på Surprise igår, eller snarare tre - jag kan nämligen inte bestämma mig för vilken av dom redigerade jag tycker är snyggast ;) Den första gillar jag för att den ser så höstig ut, men den 2a (svartvit) har ändå mer känsla. Den sista tycker jag också om för att den ser höstig ut, men vet inte om jag gillar att den är så beskärd.  Vilken tycker du?Godmorgon!

Idag har jag en hästfri dag, lite skönt efter att ha varit i stallet 4 dagar i rad nu. Även om det är jävligt kul är det gött att kunna vara helt ledig EN hel dag nu på sportlovet ;)

Får se vad som händer idag, skulle träffa Ellen senare, annars är det rätt öppet för andra händelser. Funderar på att börja med en ny design, har tröttnat på den jag har nu. Vill ha en vårigare, så kanske våren kommer lite fortare? ;)

Såhär kanske..? HAHAHA den var ju grön i alla fall ;)

Dagens ridning 2.

Ja, idag har jag faktiskt ridit två gånger. Jag kan inte säga något utförligt än, för jag själv vet faktiskt inte så mycket. Jag har i alla fall varit och "provat" en häst, som ev. behövde ridas några dagar i veckan. Mina armar är som spagetti nu efteråt, haha! Den var ganska mycket större än Sancho, och redigt stark. Men annars var den väldigt trevlig. Kul att få hoppa lite också :) Ägarna verkade också väldigt bra att ha och göra med, så det känns bra. Får se vart det leder.

Detta betyder absolut inte att jag ska sluta rida Sancho, det skulle jag aldrig göra (jag väljer ju till och med gymnasium anpassat efter honom..). Jag får helt enkelt hinna med två hästar om det skulle bli aktuellt :)
Sancho är och kommer alltid vara min älskling ♥


Dagens iskalla ridning.

Jag lovar - jag har aldrig fryst så mycket under ett ridpass som jag gjorde idag! Det blåste iskallt, det var verkligen hemskt. Fick dra över jackluvan ÖVER hjälmen, och mina ispinnar till fingrar fick jag stoppa innanför jackan lite då och då (det var precis lika härligt som det låter..). På vägen mötte vi rådjur, och Sancho blev ju självklart spänd och vägrade gå ett tag. Sen fick jag honom att gå framåt, men han var fortfarande spänd resten av turen. Jag hade nog fasen likagärna kunnat skippa denna turen, hemsk var den verkligen. Snälla, snälla låt våren komma NU :(

Happy Valentine's Day!


Före/efterbild SurpriseJag har..
.. klonat bort staket
.. lagt på skärpa
.. ökat kontrasten
.. vinjetterat


Skvallerbloggar jag följer.

Nu menar jag HÄSTskvallerbloggar ;)


http://www.ponnysanning.blogspot.com/


http://rsskvaller.blogspot.com/ FAVORIT


http://ponnyskvallers.blogg.se/


http://tioxmer.blogg.se/ FAVORIT!


http://ssteget.blogg.se

Våra hästar är smarta..!

Kolla bara, dom tricktränar helt på egen hand. Här ser vi Surprise i en alldeles utmärkt bergsget :)


Svar på tal?

Det har ju varit lite diskussion på diverse bloggar/skvallerbloggar, om man ska ge svar på tal eller inte. Tänkte dela med mig av mina åsikter. Jag själv har gett svar på tal i inlägg en del gånger, när jag känt att det varit "nödvändigt". Jag ser det som en möjlighet till att förklara sig, inte skälla ut personen eller ge ett spydigt svar. Skulle någon säga att Sancho är ful när han har så mycket päls (det har hänt, ja), så hade jag skrivit ett svar på tal i ett inlägg, där jag vänligt förklarat att han är 27år och att man vanligtvis inte klipper äldre hästar eftersom de ofta har problem med att hålla värmen, och att han inte rids speciellt hårt. Det här var ju en kommentar som berörde många, jag vill ju att folk ska veta anledningen till att vi inte klipper Sancho, därför skulle jag lägga ut det i ett inlägg. Skulle det däremot vara en obetydlig sak, exempelvis varför jag har rosa schabrak (haha dåligt exempel), så hade jag inte skrivit det i ett inlägg utan gett svaret direkt till den personen.
Det jag tycker man INTE ska göra när man ger sval på tal i ett inlägg är att publicera efternamn/mejl, kanske inte ens blogg. Det är dålig stil. Dessutom tycker jag inte att man ska svara elakt, är det någon som sagt något riktigt dumt får man tänka att man ska vara bättre än den personen. Fast man ska ju inte ta hur mycket skit som helst ;) Hur ser ni på det här med svar på tal?


Ang. skyltar.

Visste ni att man inte kan sätta upp "ridning-förbjuden-skyltar" hur som helst? Vi har nämligen en väg i närheten av oss som leder till skogen, där ägaren satt upp en ridning-förbjuden-bild. Eftersom det är en bra väg att rida på om man inte vill rida asfaltsvägen till skogen, så har jag kollat upp det här med sånna skyltar. Detta hittade jag:
"Skyltar får inte sättas upp av privatperson på vägar, oavsett om de äger marken vägen ligger på eller inte. Då är skyltuppsättningen olaglig och kommunen är skyldig att plocka ner skyltarna i fråga."  Sen blev jag lite osäker när jag läste detta:
"Rider du på samma plats flera gånger måste du ha markägarens tillstånd att rida. Du får heller inte rida över tomter, eftersom de som bor i naturnära hus ska kunna känna sig ostörda. Hur stort område som ska räknas som tomt beror på omständigheterna. Det är risken att störa som bestämmer hur nära huset du kan rida."

Det innebär alltså att vi antagligen inte kan rida på hela vägen, trots att skylten inte är
giltig :( Huset ligger nämligen precis intill vägen, och jag är nästan helt säker på att det skulle vara för nära enligt allemansrätten. Typiskt.

Dagens ridning.


Rosa rosa rosa ;)

Sancho verkar ha hört min önskan om att han skulle bocka/sticka lite mer. Tog en liten sväng i skogen, och han var nästan lika pigg som igår. I första galoppen lyssnade han bra, även om han nästan galopperade på stället innan han bröt av *haha*. Men sen när jag fattade galopp igen drog han ner huvudet precis i fattningen och gjorde något slags skutt framåt, väldigt sött ;) Han drog inte iväg då i alla fall.
Jag brukar trava av honom på lite halvslappa tyglar i slutet, och han brukar sällan göra något "dumt" annat än att öka traven. Idag var han inte lika snäll. Helt från ingenstans drar han iväg och jag hade ingen chans att få stopp på honom, haha! Kan säga att araben kom fram där, svansen stod rakt ut och huvudet var uppe bland stjärnorna. Han fick även ett sånt där gulligt B-ponnysteg ;)

Såhär såg han nog ut.. HAHA

Just a question.

Irriterande att fnul.se mixar runt alternativen så dom hamnar i o-ordning -.-' Jaja, ni förstår ju ändå haha!

Irriterande att fnul.se mixar runt alternativen så 18år hamnar först -.-'

Omröstningen Hur gammal är du? är en tjänst från fnul.se där du enkelt kan skapa snabba enkäter!


Hiss!

Jag brukar inte kolla på träns speciellt ofta, eftersom Sancho ändå inte kan ha något snyggt (hackamore you know). Men jag råkade hitta det här tränset, och jag är helt kär! Gillar färgen, och dom vita sömmarna. Det är stilrent, pannbandet är ju lite tråkigt men om man skulle byta ut det till ett Swarovski hade det ju blivit awesome!
Finns här för 495kr.I huvudet på Sancho.


Klona bort staket/annat störande.


Dagens ridning med massa bilder.Dagens outfit - rödvit :)

Sancho var helknäpp idag! Han var galet pigg, slängde sig för spöken och kickade mot skänkeln?! Att han kickade var ju rätt ovanligt, det har han faktiskt bara gjort en gång med mig innan. Överskottsenergi blandat med tjurighet kanske? ;) I traven försökte han dra iväg hela tiden, och när jag höll emot så körde han ner huvudet och bara tågade på. Ja.. vad ska man säga? Kul att han inte bara är snäll hela tiden. Han får gärna kicka/bocka/sticka lite mer så jag får en utmaning, hahaha!

Tog faktiskt med kameran ut på ridturen idag, så här kommer lite bilder!

Vi hittade en söt shettis! :D

Som Sancho tyckte var superintressant ;)

Piiiics!

A sunny day.

Nu ska jag strax upp till stallet, är inte min dag egentligen men man måste ju passa på när det är så himla fint väder ute?! Det hade man inte kunnat tro efter snöstormen igår ;)

Inte ett enda moln i sikte :D

Snart är det även sportlov för mig.

Nu har vi här i Tibro fått sportlov, äntligen! Men jag kan inte riktigt pusta ut än. För här sitter jag, en fredagkväll, och skriver ett projektarbete om judendomen/förintelse. Mitt fel att jag inte jobbat tidigare, men ändå. Jag har tills tolvslaget på mig att mejla skiten till läraren, och frågan är om jag kommer hinna.. Haha, jag hinner definitivt inte om jag sitter och bloggar ;)

Det jag ville säga var i alla fall att nu när det är sportlov har ni en massa roliga inlägg att se fram emot. Jag ska försöka knåpa ihop en massa redigeringstips, även fototips, mycket nytagna bilder och så ska jag sätta mig ned och skriva några riktiga åsiktsinlägg om diverse grejer. Dessutom hoppas jag att det blir mycket tid i stallet, så några roliga inlägg om Sanchos hyss kommer ni väl också få ta del av, haha. Sounds good, right? :D


Ny häst i stallet..?

Idag fick jag en riktig överaskning när jag kom till stallet. Jag hittade nämligen en liten vit ponny i hagen! Den såg ganska bekant ut.. Vem kan den vara lik tro?Haha, stackars lilla Sancho! Jag kände nästan inte igen honom.
Innan folk kommer och säger att det är synd om honom på riktigt för att han får stå ute i sånt här väder: Han har päls som en islandshäst och var varken blöt eller kall under själva snölagret. Dessutom HAR han lite vindskydd ute i hagen, men det ser ut som om han inte använde det..? ;)

Som ni kanske förstår så red jag inte idag, det hade inneburit en köldskadad ryttare och en mindre glad häst. Han fick stå inne och käka medans jag fixade med annat. Sen fick dom gå in tidigt, dom bokstavligen rusade in. Haha!Problem med youtube-klipp?

Många bloggare har haft problem med att lägga in youtube-klipp på sin blogg det senaste. Detta är för att youtube gjort om sina koder på något mysko sätt, vet inte riktigt. Men jag vet i alla fall hur man löser det. När ni ska kopiera koden måste ni se till att kryssa i rutan där det står "använd gammal inbäddningskod". Simple as that, haha :)


Pluggmusik.

Efter att ha suttit x antal timmar igårkväll/natt så har det blivit en hel del musiklyssnande. Jag antar att det inte bara är jag som har en viss typ av pluggmusik. I vanliga fall lyssnar jag aldrig på pianomusik, men det är faktiskt utmärkt att plugga till. Ingen text som tar fokus från arbetet, bara lugn, flytande musik som är behaglig men som samtidigt inte tar allt för mycket plats. Min favoritmusiker är Ludovico Einaudi, hans musik är verkligen helt magisk. Vad lyssnar ni på när ni pluggar?


Rain.


Nationella + dagens ridning.

Nationella imorse, uppsats i svenska, gick skit rent ut sagt. Vi fick fyra extremt dåliga ämnen att välja mellan, och jag spenderade 2h av 3h till att fundera ut vad tusan jag skulle skriva. Jag satt mest och käkade godis. Tog en godisbit, stirrade på pappret, tog en klunk saft, fipplade med pennan, tog en kaka, kollade på klockan. Great job! Det svåraste var att det inte fanns någon slags koppling till att kunna skriva en novell/berättelse, utan det var med krönika/brev/debattartikel, och det har jag ingen aning om hur man skriver. Det slutade med att jag fick ihop en wannabe-krönika med rubriken "Flammande kärlek", som handlade om ifall man skulle förlåta sin kille om han slog en plus en massa babbel om vad äkta kärlek var. Eh, jag var helt fel ute men det är ju inget jag kan göra något åt nu.

Dagens ridning kan inte ens kallas ridning, snarare åktur. Det har kommit 1dm snö här under dagen, och det fortsätter snöa nu på eftermiddagen/kvällen också, så jag hade inte direkt lust att ge mig ut på någon långtur i mörker och snöstorm. Det blev Sanchos tråkiga runda, jag satt och skakade för att det var så kallt medans han pinnade på i en fart jag inte direkt förväntat mig. Jag har en känsla av att han ville hem lika mycket som jag ;)

Blöt liten ponny som ville komma in, haha :)


Sancho som människa.

Hur Sancho skulle vara om han var människa är väldigt, väldigt enkelt att gissa. Han skulle vara den där sura gamla farbrorn som går runt och muttrar saker för sig själv hela tiden, lite av en enstöring. Han skulle inte heller vilja erkänna att han kommit upp i åldern, utan vill gärna showa och anstränga sig mer än vad han klarar av ;) Okej, det där kanske var hans lite mer extrema sidor. Han skulle vara snäll egentligen, när man lärt känna honom, för det tar en liten stund innan han slappnar av och visar sitt rätta jag. Han kanske är lite blyg? Men när man väl vunnit över honom på sin sida så är han rätt nyfiken och hänger med på det mesta. Ja, så skulle nog Sancho vara om han var människa.


Fleur.


Eskadron spring/summer 2011.

Nu har Eskadron visat upp sin vår/sommarkollektion för året. Jag måste säga att jag tycker dom tidigare har varit snäppet snyggare, men denna är sjävklart också väldigt snygg. Skulle absolut kunna tänka mig att köpa ett mörklila schabrak till Sancho, tror han skulle passa perfekt i det! Vad tycker ni, hiss eller diss?Döda stämningen i en bild.

Dom flesta bilder kan bli snygga i svartvitt, men det är en sorts bilder som är BIG NO att ta bort färger på, nämligen bilder i solnedgång. Har man en vacker bild, som är ganska rödtonad, så blir det superfult i dom flesta fall om man gör den svartvit. Man dödar stämningen, helt klart. Därför tycker i alla fall jag att det är lite klurigt att göra om sommarbilder till svartvit, eftersom dom bilderna oftast har ganska mycket rött i sig. Mycket enklare med vinterbilder - som man kan mixtra med hur som helst! Tycker dessutom att det är ganska svårt att få till snygga bilder på fuxar i svartvitt, men det bror på ljuset/färgerna.

Skräckexempel..


Vinterbild som går att redigera hur som helst - svartvit, sepia, lilatonad, ja you name it. Bara fantasin sätter gränser!


Black & white.

Haha, jag tror minsann att jag är inne i en svartvit period just nu! Men vinterbilder i svartvitt blir ju så snygga, right?


Mina redigeringsmissar.

Ni vet när man har redigerat en bild, lagt ut den på bloggen, och sedan upptäcker man att man gjort en redigeringstabbe? Haha, kanske inte, men här kommer några av mina missar..


Missat att sudda ut kloningen ordentligt.


Jag har gjort bakrunden suddig, men jag suddade ut "repet" som egentligen borde vara skarpt.


Jag har tagit bort alla stolpar i bakrunden, utom EN.


Haha, ja här ser ni ju missen ganska tydligt ;)

She's huge.

Sancho är ju ganska lagom höjd för mig (jag är 164cm & han är 140cm), men det hade ju inte skadat om han varit nåågra centimeter högre ;)

Kan ju passa på att dela med mig av lite onödig fakta. Den högsta hästen jag ridit är Milda, som är över 170cm om jag minns rätt. Det är faktiskt enda gången jag blivit höjdrädd uppe på hästryggen, haha! Är man van vid en smäcker liten ponny så kan jag säga att 170 känns som Mount Everest.. Den minsta hästen jag ridit är Elvira, som är en liten minishettis på runt 80cm kanske? Dock tycker jag inte det räknas eftersom jag var liten då, därför räknar jag lilla B-ponnyn Cheeky som minsta. Henne red jag för kanske två år sedan, när jag var lika lång som nu, och det kändes extremt konstigt. Jag satt bokstavligt talat med knäna framför sadeln, och jag hade kramp i benen av att hon hade så kort trav! Det var verkligen i allra minsta laget, och det såg nog allt annat än vackert ut ;)


Dagens ridpass.

Idag blev det ett skrittpass i paddocken. Det har snöat under natten, och det har blivit slask/is på vägarna igen.. Suck. Paddocken hade okej underlag, men trav var inte att tänka på. Red med novabettet idag igen, och nu var han inte alls lika tjaffsig och hård i munnen. Jobbade inte direkt med något speciellt, gjorde lite allt möjligt men jag fokuserade ganska mycket på att ha jämt stöd i båda tyglarna och att ha stöd på yttertygeln på volten, plus att jag skulle trampa ned hälarna ordentligt, även blicken. Alltså blev det mycket jobb med MIG, kände att det var nödvändigt. Något annat som behövs just nu är en tränare.. Jag märker att jag gör så mycket småfel, jag måste ha någon som då och då kan påminna mig om ex. sitsen. Det blir ju lätt att man slappar lite när man rider själv, det gör i alla fall jag. Just nu vet jag inte hur jag ska lösa det, jag har varken tränare, paddock/ridhus eller häst som är igång men det löser sig nog. Jag har ju trots allt hela livet på mig att förbättras, även om jag helst skulle vilja ha en förändring nu.


Nationella proven.

1 avklarat, och 10 kvar eller nått? Dagens prov, läsförståelse i svenska, var väl inte alltför svårt. Jag totaltmissade en VG-uppgift, men annars så tror jag det gick bra. Det blir värre på torsdag när vi ska sitta och skriva uppsats i 3 timmar. Eller muntligt matteprov! Det kommer bli det värsta.

Vi hade även något styrketest på idrotten idag. Skulle egentligen inte varit med för jag mår inte helt okej. Men det var bara att gå hem och hämta gympakläder, och göra sitt bästa. Well, jag behöver nog inte ens säga att det gick skit :) Men seriöst, jag är ingen styrkemänniska. Jag är ingen träningsmänniska överhuvudtaget. Jag trivs på hästryggen där det mer handlar om känsla.


Top 3 snyggaste hästarna i bloggvärlden.

Här kommer enligt mig dom 3 snyggaste hästarna i bloggvärlden, utan inbördes ordning. Vilken är din favorit? :)


Mahjong - Sofia Genne - teamsl.blogg.se


Quidam de Ceasar - Kristina Warg - kristinawarg.blogg.se


Zazou - Mikaela Zimdahl - tavlingsryttaren.se

Diss!

Trodde inte att jag skulle kunna hitta fulare stövlar än dom vanliga Tretornen, men tydligen hade jag fel. Kolla bara på dom här, Tretorn Falsterbo GTX! Ser inte det snygga i konstigt färgade kryss-snören ända ner till foten..? Nä, dom får en fet diss från mig.


Smält, is, smält!

Jag fick en glad överraskning när jag kom till stallet i söndags, nämligen att man börjar se lite grönt på marken!


Dessvärre ser det fortfarande ut såhär på stallplanen :( Observera att allt är IS!

Önska mig lycka till!

Just nu sitter jag och alla sveriges 9:or och skriver nationella prov i svenska. Läsförståelse, är grymt nervös men det ska nog gå bra! :) Ni får hålla tummarna, hehe.

Filmtips!

När jag tipsade om hästfilmer för ett tag sedan glömde jag ju en som är jättebra! "Flicka" handlar om Katie, en tonårstjej som bor tillsammans med sin familj i natursköna Wyoming. Skolan intresserar henne inte, men hon dagdrömmer om att ta över gården. Hennes pappa har helt andra planer för henne, han vill att hon ska börja på college. När Katie en dag hittar en vild mustang som hon döper till Flicka tämjer hon den och gör den till sin egen i hopp om att övertyga sin pappa om att hon är kapabel att en dag överta gården. Men han anser att en mustang inte hör hemma på en ranch..

Det är en lite snyftarfilm, men såklart väldigt bra. Den är filmad så otroligt vackert, och den gör mig sugen på att åka till USA och bo på en ranch.. Haha! Här kan ni se trailern.


Min vardagsoutfit i stallet just nu.

Åh, vilka duktiga modeller jag och Surprise är ;)


Jacka: Hööks
Ridbyxor: Skara Hästsport?
Stövlar: Hööks


Höjden av lathet?

Igår stod jag i stallet och försökte klura ut hur tusan jag skulle få in Sancho, eftersom dom andra hästarna stod ivägen och ogärna vill flytta på sig.. Well, det löste Sancho själv. Kröp smidigt (läs: väldigt klumpigt) mellan stakettrådarna och klampade glatt in i stallet. Haha, vad säger man? Smart ponny som löser problemen helt själv eller bara en jävlig ponny som inte kan stanna i hagen? ;) Jag klagar inte i alla fall, jag slapp ju hämta honom.. Haha!

Tur för honom att han är så förbaskat söt, annars hade han hamnat i mycket problem ;)

Eran önskan är min lag!

Nu har ni sagt vad ni tycker - och jag tackar & bockar för detta :D


Blev lite förvånad att mer om foto/fler bilder fick så pass många röster, men det är bara kul (och enkelt för mig att fixa, haha). Fler hiss/diss är på ingång också, och endel utrustningsinlägg. Mer uppdatering fixar jag om jag kan, men jag är säker på att ni förstår om jag inte uppdaterar mer än 5 inlägg/dag :)

Hiss!

Det här Glen Gordon-tränset är supersnyggt, på rätt häst. Jag är tveksam på om Sancho skulle passa i det, men som sagt på rätt häst är det to die for, i hoppning i alla fall ;)


Mikaela Zimdahls häst Zazou passar verkligen i det tränset :)

Dagens ridning.

Äntligen har isen smält bort litegrann, så idag kom vi ut på en liten ridtur i alla fall. Red med novabettet, och han var väldigt stum i munnen. Jag vet inte om det var för att hela han var stel eller om det var pga bettet, men jag chansar på det första eftersom han faktiskt funkat på det bettet förut. Och det är ju inte speciellt konstigt att han är stel, äldre hästar blir ju stela väldigt snabbt och jag har ju inte ridit honom på några dagar nu.

Jag red på en lång grusväg fram och tillbaka. Bort ifrån stallet var han seg och ville gärna lägga sig i handen, men det blev lite bättre efter lite tempoväxlingar. På hemvägen var han otroligt pigg, gick och taktade i skritten och ville öka hela tiden. Det är ganska irriterande att han är så pass seg när man rider bort ifrån stallet, och jag vet inte riktigt hur jag ska göra heller. Jag vill ju inte sitta och "banka" på honom hela tiden (och det gör jag inte heller). Antagligen har han tröttnat på att bara skritta = han vill hem igen, så jag chansar på att det blir bättre nu när det går att trava/galoppera på åtminstone några vägar. Då brukar han piggna till :)

Vi tog en liten galopp också, och jag tyckte han lyssnade väldigt bra. Han vill gärna gå i en ganska ökad galopp, jag antar att han inte riktigt orkar gå i en kort galopp just nu, men idag gick han ganska kort i alla fall. Vi får försöka ta en liten kort galopp varje ridpass och öka sträckan succesivt så han orkar mer.


Outfits till Sancho.

Nu när jag har en helrosa och en vit outfit till Sancho är det dags att börja klura på vad nästa färg ska bli. Dom färgerna/schabraken här nedanför är ju helt underbara, så helst skulle jag ju vilja ha alla, men det går ju inte att få alla på samma gång ;) Glen Gordon i lila vet jag tyvärr inte vart man kan hitta, men lila skulle vara väldigt sött på Sancho. Mörkblå är ju inte speciell "sticka-ut-färg" men det är ändå snyggt och lättmatchat. Det ljusblåa Lamicell är ju helt amazing, och den färgen passar Sancho perfekt i! Samma sak med Scockemöhle-shabraket, en färg som verkligen passar honom.

Skillnaden mellan skena & sticka.

Jag vet att många ryttare använder ordet "skena" med helt fel betydelse. Många säger "min häst skenade med mig idag", när hästen i själva verket bara stuckit eller dratt iväg. När en häst skenar, då är den så rädd att den är helt blockerad och inte tänker på något annat än att fly. Det är väldigt obehagligt eftersom man inte kan nå hästen riktigt, den är som sagt blockerad i skallen. Är det riktigt illa kan hästen vara så panikslagen att den inte ens ser omgivningen, utan bara rusar rakt fram oavsett vad som är framför den (ex träd, hus). Det är ju självklart olika från häst till häst, men oftast skenar inte hästar speciellt ofta, i alla fall inte så allvarligt. Sancho har t.ex aldrig skenat med mig, bara dragit iväg ordentligt. När hästen sticker, eller drar iväg, då är den bara dum, och struntar i ryttaren. Den kan även vara rädd men det är ingen panikkänsla inblandad och den är fortfarande mer eller mindre kontaktbar. Så bara för att hästen ökar farten så betyder det inte att den skenar :)


Helt sjukt.

Såg detta i Aftonbladet för en stund sen.

"Pr-jippo blev djurets död.
Flygturen gjorde åsnan Anapka världsberömd.
Men det blev också hennes död.
I går meddelade Anapkas nuvarande ägare att åsnan avlidit i en hjärtattack, skriver flera medier. Veterinärer är övertygade om att det var flygturen i juli, ursprungligen ett pr-jippo, som förstörde Anapkas hjärta. Skrikande barn och pekande turister flockades runt åsnan när den lyfte från stranden i Golubitskaja i södra Ryssland. Men när Anapka skulle landa blev nedslaget hårt. Sedan dess har hon vårdats för stress. Ägarna har sluppit åtal för djurplågeri, eftersom Anapkas skador inte var fysiska." Källa.

Jag vet inte ens vad jag ska säga, så sjukt är det. Hur kan man skicka upp en åsna med nån jävla ballong? Det är ju ett djur, inte någon jädra varelse! Personerna som gjorde det kan inte ha något samvete, eller hjärta..

Mitt bloggnamn.

Namnet "sheisnea" kom jag på innan jag startade bloggen, dvs. för över 2 år sedan. Jag tror det var när jag skulle göra en ny mejl. Jag ville ha något coolt på engelska, med mitt namn/smeknamn med i. Så det blev, "She is Nea" - "hon är Nea". Efter att ha använt det på lite sidor överallt så var det ganska självklart att det skulle bli min bloggs namn sen när jag skaffade blogg. Nu för tiden vet jag inte riktigt om jag tycker det är speciellt coolt (haha) men jag gillar det, det är ju unikt i alla fall. Vad tycker ni om namnet på min blogg? :)


Ur Sancho's synvinkel..


Vad kan bli bättre med min blogg?

Jag bloggar ju faktiskt delvis för eran skull, så ni ska ju självklart kunna ge mig lite konstruktiv kritik så att bloggen blir roligare att läsa. Yes - ni får säga precis som ni tycker! Har jag för dålig uppdatering? Kanske vill du ha mer åsiktsinlägg, eller kanske mer inlägg om mig? Uppskattar verkligen om ni svarar antingen i omröstningen eller i en kommentar! :)

Omröstningen Vad kan bli bättre med min blogg? är en tjänst från fnul.se där du enkelt kan skapa omröstningar!


Lilla pälsboll.

Okej. Nu är jag fullkomligt seriös. Är inte isen borta inom en vecka tar jag mitt pick & pack och flyttar till Saharaöknen så långt bort från is och snö som möjligt. Ramlade med cykeln, ramlade när jag gick med cykeln, ramlade när jag gick utan cykeln. Great! Sancho var också nära på att drutta omkull (och det var på stallplanen!). Vi kommer inte ens ut till dom isfria vägarna. Nu har jag klagat klart, hehe :)

Sancho fick en omgång med ryktstenen idag också. Jag stod säkert i 30 min, men ändå slutade det aldrig lossna päls? Och nu har han ju inte ens börjat fälla på riktigt än! Men det märks att det är pågång, för jag tror att han gått ner lite i vikt. Det gör han alltid när han fäller, även fast han får mycket mat. Men i år skulle vi ev. hjälpa honom lite på traven och klippa bort en del av den tjocka pälsen. Jag hoppas i varje fall att han inte går ner lika mycket som förra våren. Stackarn såg inte vacker ut då kan jag tala om..

Som ni kan se så var han väldigt tunn.. :(

Strax till stallet.

Nu så har jag kommit hem efter en seg dag i skolan, fredagar är ju segast, right? Man bara går och väntar på att få HELG. Strax ska jag ta och cykla iväg till stallet, om jag har lite tur så är det medvind. Det är ju rätt fint väder ute i alla fall :)
Torsdag.

Det är dagar som denna som jag bara vill somna och vakna upp när det är sommarlov. Jag är extremt trött på min skola (läs: en del lärare) och vill börja gymnasiet NU. Bara.. 5 månader kvar. Yaay.

Idag fick det bli lite pyssel med Sancho eftersom det blåste halv storm ute, plus att det var isgata. Längtar till våren så att man slipper alla dom här dumma förhindrena som gör att man inte kan rida ordentligt.. Pyssel var i alla fall välbehövligt, han har börjat fälla ordentligt nu så det fick bli en omgång med ryktstenen. Klippte hovskägget så gott det gick också, är ju lite svårt när det är så mycket nu på vintern :)
Dag 15 - Något jag och min häst har gjort som jag är stolt över.

Det är lite svårt att säga något som vi gjort som jag är stolt över, för vi har ju inte gjort speciellt mycket egentligen. "Jag är jättestolt över den fräsiga galoppen vi får till i skogen". Nä, skämt åsido. Jag är nog lite stolt över att vi tog oss runt 20cm på tävlingen i våras. Inte för det var speciellt svårt då, haha. Det var väldigt roligt i alla fall, eftersom det märktes att Sancho tyckte det var så kul! Han är ju pensionerad tävlingshäst så han kanske saknar tävlingarna lite? ;)

Oj vad fort det går.. Haha!


Något annat jag är stolt över, som inte är något vi gjort direkt men. Jag är stolt över att vi har en bra relation. Nu säger jag ju absolut inte att vi har världens bästa relation, men vi har ju kommit en liten bit på vägen. Det märks mer och mer att vi förstår varandra bättre nu. Ibland räcker det liksom med bara en blick för att han ska förstå vad jag menar, ibland bara en tanke. Det är svårt att förklara, men det är i alla fall något jag är stolt över :)Visste du att..

..jag aldrig kommit hem från en Clear Round utan rosett? Jag kan inte säga att jag tävlat speciellt många gånger, men några rosetter har det allt blivit! Den hästen jag fått mest med är såklart Merlin, 8 st har vi. Med Sancho har jag en, hihi.
Lite stolt över mig själv!

Gissa vem som lyckats hålla sin nyårslöfte en hel månad? Jo, JAG! Jag har sprungit 2-3 gånger i veckan, och det har ju gett lite resultat i alla fall. När jag började tyckte jag det var hyffsat jobbigt att springa 1 km (kom ihåg - jag var HELT otränad), sen kunde jag springa 2km, och igår sprang jag faktiskt 3km! Utan att stanna någon gång då alltså, haha.

Har det påverkat ridningen någonting? Det skulle man kunna säga. Nu rider ju inte jag sådär jätteseriöst för tillfället, men jag märker att jag är på bättre humör. Alltså blir jag inte lika sur ifall det skulle gå kasst ett ridpass, och det är ju bra!

Bild härifrån.

Svar på tal.


Svar: Nej, det tycker jag inte. Jag antar att du syftade på inlägget med failbilder, men det är något jag och många andra gjort innan Dressyrmupparna ens fanns. Man kan ju inte räkna med att bara för att dom lägger ut failbilder så ska inte jag/andra bloggare kunna lägga ut det? Alla tar vi roliga misslyckade bilder ibland, och det tycker jag man ska kunna få dela med sig av ;) Dom har inte direkt ensamrätt på failbilder, right?
Det vore enklare om du skrivit vilka inlägg du syftade på, så kanske jag kan svara lite mer exakt. Hoppas du blev nöjd med svaret! :)

Failbilder Sancho.

Lite överbyggd bak kanske? Checka in frambenen, hahaha!

Mina dåliga vanor.

Alla har vi dåliga vanor vi gör när vi rider. Man är ju aldrig fullärd, så något kan alltid förbättras. Men det här är några av mina dåliga vanor jag försöker jobba bort nu.

- Jag rider i princip alltid med halvöppen hand. Man ska ju inte hålla krampaktigt i tygeln, men man kan inte hålla som jag gör heller.
- Vänstertygeln glappar väldigt ofta, jag rider mycket med högerhanden, varför vet jag inte. Detta har jag blivit bättre på, men jag måste fortfarande påminna mig själv om att ha lika mycket stöd i båda tyglarna.
 - Jag kollar nedåt på hästens hals när jag rider dressyr.

Jag märker att sen jag slutat rida för instruktör har mina ovanor blivit värre. Glappandet med vänstertygeln har uppkommit ganska nyligen, dom andra två har jag alltid haft mer eller mindre hela tiden. Eftersom jag inte har möjlighet till att träna för någon just nu, så får jag väl helt enkelt börja bli mer medveten om saker jag måste ändra. Dvs, sluta "skogsrida" och ta tag i problemen! ;) Jag tror i alla fall att jag kan bli av med dessa ovanor på egen hand, så kanske dom är borta senast till sommaren? Det får bli ett mål.

Här ser vi ett exempel på att jag kollar ner på halsen.


Min vackra.


Dag 14 - Varför får ridning mig att må bra.

Ännu ett jobbigt ämne att besvara. Det är svårt att säga exakt varför det får mig att må bra, jag vet bara ATT det får mig att må bra. Samspelet med hästen är ju något specielt, tillslut blir det ju precis som att vara med en kompis. Jag har alltid roligt med Sancho, oavsett hur ledsen jag varit innan. Ett lysande exempel på det var ju när mormor dog, jag åkte till Sancho den eftermiddagen och hur jävla kasst jag än mådde innan så lyckades han ändå få mig att glömma det för en liten, liten stund och få mig att le. Det kan nog vara hans bästa egenskap, han är otroligt duktig på att veta när man mår dåligt. Då blir han alltid lite extra gullig :')

Dessutom är stallet en så lugn plats, i alla fall stallet där Sancho står. Där behöver man inte göra sig till, man behöver inte se bra ut, ja man kan vara sig själv helt enkelt. Ridningen och hästarna är även ett utmärkt sätt att koppla bort tankarna på allt annat för en stund, eftersom man måste vara fokuserad på hästen och det som händer runt omkring en. Ja, det är nog det som får mig att må bra av ridningen :)


Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver min häst.- Är expert på att spela sur, för han är sällan sur på riktigt ;)
- Beter sig inte som en 27åring, snarare som en 15-20åring.
- Är världens största godisgris - jag skojar inte!
- Älskar att springa FORT! Araben och fullblodet i honom som väcks till liv? Haha!
- Är världens snällaste i all hanteringen, har aldrig gjort något dumt under den tiden jag haft honom.

Hälsa på hästen.


Näthat.

Dom flesta av oss som bloggar, även andra på nätet, har väl någon gång kommit i kontakt med taskiga kommentarer/näthat. Det har varit lite diskussioner om det på TV vet jag, jag har dock inte sett något men jag tänkte dela med mig av lite åsikter om detta.

Jag själv har haft väldigt tur, för det är sällan jag får taskiga kommentarer här på bloggen. Men, dom få gånger det faktiskt ramlar in en kommentar som är allt annat än snäll - ja då känns det ju inte bra. Jag skulle aldrig kunna ha en storblogg, eftersom det medför fler taskiga kommentarer och det klarar inte jag av psykiskt, i alla fall inte i nuläget. Mitt självförtroende är allt annat än på topp, även om det blivit bättre den senaste tiden. Jag beundrar verkligen alla ni som står ut med taskiga kommentarer dagligen.  

Tillbaka till ämnet. Till er som skriver taskiga kommentarer, vad får ni ut av det? Blir ni lyckligare? Gladare? Jag tror inte det. Skulle det inte kännas bättre inombords, om du skrev en snäll kommentar istället? Att veta att man gjort en annan person glad, det är en bra känsla. Det kan göra dig gladare, för du vet att du gjort något bra. Testa det någon dag, jag lovar att man känner sig som en bättre person! :) Dessutom, står ni för era åsikter? Om du skriver anonymt på nätet att någon ex. är ful, skulle du våga säga det face to face? Jag tror inte det heller. Det är så lätt att kasta ur sig något dumt när man sitter skyddad bakom en skärm helt anonymt, men tänk efter innan ni skickar iväg kommentaren. Ni är smartare än så, det vet jag. Ni vet att det är jävligt illa att trycka ner en person, ni vet att det tillhör vanligt hyffs att säga något snällt, ge konstruktiv kritik eller bara hålla käften. Det är så enkelt - har du inget vettigt att säga, säg inget!

Vi som får taskiga kommentarer då. Vi måste tänka efter, vill jag lyssna på en person som är så feg att den inte ens vågar säga sina åsikter face to face? Den personen har antagligen inte mycket vett i skallen - så varför bry sig om en taskig kommentar som det inte ligger någon sanning bakom? Skriver någon att du är ful, varför bry dig? Du vet att ingen i din närhet älskar dig mindre för att du är "ful", så det spelar ingen roll om EN person råkar tycka att du ser dålig ut. Och antagligen är personen avundsjuk för att du ser bättre ut än den ;) Brukar du få negativa/taskiga kommentarer? Hur reagerar du då?


Fina Fleur.

I söndags var Fleur på bra foto-humör ute i hagen, så jag fick lite fina bilder på henne! :) Visst är hon söt?
RSS 2.0