Dagens ridpass.



Idag blev det bara en lugn skrittur. Igår blev det lite mer ansträngande än det var tänkt, Sancho var pigg som tusan och sprang mer än vad jag ville, haha. 
Föresten har jag kommit på en otroligt jobbig sak med honom. Han vägrar gå i kanten av vägen! Han tror att han är kung och vill helst gå i mitten, om det kommer en bil eller inte bryr han sig inte om. Knäpp häst ;)

I'm back!

Nu har jag äntligen internet igen - halleluja! Man känner sig väldigt begränsad utan datorn, men som tur är har jag ju åtminstone min älskade lilla iPhone, haha.

Vad har hänt sen sist då? Inte speciellt mycket faktiskt. Sancho mår bättre nu, och han är inte lika rädd för sin tillfälliga hagkompis. Han springer fortfarande undan när den kommer för nära, men idag sprang dom lite tillsammans och sen ställde dom sig och betade hyffsat nära varandra :) Nu till helgen kommer Suprise hem, så då blir det en häst han känner i alla fall. Även om den bushästen bara står och biter Sancho i rumpan, haha! 



Nu har jag en del att göra resten av kvällen.. Suck ;) Får ni kommentarer på flera dagar gamla inlägg vet ni varför.

Jag lever.

Jag är trött på datorproblem nu, att det alltid ska vara nått som inte funkar.. Nu har internet lagt av, därav den dåliga uppdateringen. Det är förhoppningsvis fixat till imorgon, och då blir det massa inlägg. Typiskt att jag skulle komma på idéer precis när jag inte kan blogga? ;) Jaja, är tillbaka imorgon!

Busig ponnyskrutt..

Idag fick jag känna på hur en envis och bångstyrig Sancho är. Vi testade en ny väg uppe i skogen, som kanske inte var den bästa men alltid bra med lite variation. En bit bort från stigen vi gick på går ett motionsspår, och självklart var det massa människor ute i det härliga vädret. Grejen var då att Sancho trodde en klunga mörkklädda personer var en älg.. Han är livrädd för älgar, så han frös fast i marken, blåste upp sig och efter en stund svängde han runt och försökte springa iväg. Fine, jag förstår att han var rädd, så jag pratade lite lungnade med honom och vände runt honom åt rätt håll igen. Efter 5 min var han inte längre rädd, men han skulle INTE gå åt det hållet jag ville. Han småstegrade, svängde runt, sprang iväg och var allmänt dum. Men skam den som ger sig! Tillslut fick jag honom att gå framåt, halleluja ;) Resten av turen var han arabig, skulle promt gå med huvudet uppe bland stjärnorna, svansen rakt ut och snabbt skulle det gå också. Jaja, han var glad och nöjd när vi kom hem i alla fall, haha.

Det blir ett bildlöst inlägg eftersom internet lagt av. Lägger ut massa bilder imorgon om jag kan!

Dagens ridpass.

Idag blev det en sväng upp runt vid ridskolan och tillbaka. Var längesen jag red där, föredrar skogen än dom torra, hårda grusvägarna som är på denna rundan. Vi kunde trava och galoppera lite i alla fall, Sancho var pigg men lyssnade bra. Förutom när jag ville att han skulle stå helt still, då dummade han sig och höll på lite. Jag borde nog träna halter med honom, haha! 

Jag vet inte om jag inbillar med eller inte, men jag tycker han blivit positivare sen jag slutade kräva form av honom. Nu kan han knappt stå still när jag ska sitta upp för att han vill gå iväg direkt, sötisen. Det känns bra att han tycker det är roligare nu, det är det som är viktigast. Jag hade ju kunnat inse det tidigare, men det är lätt att vara efterklok. Varför jag slutar kräva form är för att hans kropp inte klarar av det, det går inte att blunda för att han faktiskt är 27 år gammal. Han ska få njuta av livet det sista nu, bara rejsa i skogen och ha det kul :)


Nya ridstövlar!

Äntligen fick jag med mig ett par ridstövlar hem! Det blev De Niro-stövlarna, dom som jag ville ha ifrån början. Min storlek fanns inne, alltså hade dom missat att ringa oss.. Dålig stil. Menmen, nu har jag fått dom i alla fall.

Invigde dom nu på kvällen, och jag har bara ett ord att säga: AJ. Har skoskav nu, haha! Dessutom domnade fötterna bort ibland, så jag fick släppa stigbyglarna för att få igång cirkulationen. Men dom töjer sig ju när jag använt dom ett tag, så det är bara att bita ihop ;)

Bilden gör dom inte riktigt rättvisa, men ni ser ju lite hur dom ser ut ändå.

Påväg till Skara.

Nu sitter jag i bilen påväg till Skara Hästsport! Jag hade egentligen tänkt strunta i att köpa ridstövlar där, men dom hade påskrabatt. Jag skulle ju köpa ett par De Niro där, men min storlek fanns inte hemma så dom beställde hem. Då skulle dom kontakta oss när dom kommit, men tror ni dom gjort det? Nä. Det skulle ta max 8 veckor, och nu har det gått närmare 13! Dåligt. Men idag hoppas jag i alla fall att jag kommer hem med några ridstövlar, för finns dom inte hemma köper jag några andra.

Photoshoot - Sancho del 2

Här kommer resten av bilderna på min lille modellkille :D Visst är han söt?



Photoshoot - Sancho del 1

Åkte upp extra till Sancho idag, tyckte det var så himla härligt väder och jag ville hälsa på min lille bubbe. Stod och ryktade i bikini och shorts föresten, haha! Tar varje chans att bli lite brun. Sen tog vi på fintränset och gick ut på en fotopromenad. Han skulle lätt kunna bli hästmodell, så söt och sammarbetsvillig som han är :D Här kommer första delen, resten av bilderna kommer strax.



Sancho idag.

Kunde inte vara i stallet lika länge som igår, men det blev lite pyssel och en ridtur ner till bäcken i alla fall. Flätade faktiskt svansen idag igen, tyckte han blev så söt i lockigt.. Hihi. Han var på mycket bättre humör också, åt utan övertalning och han var pigg som tusan när jag red. Fick hoppa upp i farten nästan, han vägrade stå still och ville bara gå iväg direkt. Sötis ;) Han stod lite närmare sin hagkompis också, framsteg!

Vi hade varit ute i skogen en stund och var påväg hem, men Sancho skulle bestämt svänga in mot bäcken. Det gick lite väl fort, haha! Ena sekunden skrittade han lugnt på vägen och andra travade han glatt in bland snåren för att ta en genväg till vattnet.. Puckohäst. Men han fick som han ville, även om han inte fick rulla sig idag. Han får inte förstöra en sadel jag inte har råd att ersätta, haha!

Tjejig liten ponnyskrutt. Stackarn, han kan ju inte hjälpa att han har lite feminint utséende ;)

Sancho i torsdags.

Som sagt blev det mycket pyssel för Sanchos del i torsdags. Började med att tvätta svansen, och sen gjorde jag en inbakad fläta. När jag tog ut den efter en stund såg han ut som en My Little Pony..


Ryktade länge samtidigt som han käkade lite hö. Först stod han bara och petade med mulen, men efter lite klappande och kliande började han ta lite i alla fall. Tillslut åt han upp rätt mycket. Klippte hovskägget och sen drog vi ut på en promenad. Vi stannade vid en äng för en gräspaus, och då tuggade han i sig massa, haha. Färskt gräs kan man ju inte motstå, sötisen. Sen gick vi ner till bäcken där han tog årets första dopp!

Vet att det är drygt att videon är så lång, men jag kunde inte klippa den. Spola fram till runt 3:00 så får ni se när han lägger sig :) Ignorera mitt bäbisprat med han också, hahaha

Life is unfair sometimes

Idag har jag pysslat extra mycket med Sanchoplutten. Varför? Fleur, Sanchos hagkompis, fick kolik i tisdags och hon fick tyvärr vandra vidare till Trapalanda :( Sancho blev alltså ensam, eftersom hans andra hagkompisar är borta för tillfället. Det märks att han är ledsen, och det är inte så konstigt med tanke på att alla bara försvunnit på ynka två veckor. Som en nödlösning får han stå med grannens ponny nu tills Suprise kommer hem, men han står ändå vid vägen och kollar efter Fleur.. Han äter dåligt och har tappat gnistan. Därför får han lite extra uppmärksamhet nu, så han blir bättre.

Vila i frid fina Fleur 

Gamla ridbilder del 2.

Denna gången blir det lite mer blandade bilder! Kom ihåg att de är två år gamla :)

More flowers


Före/efterbild flower

FÖRE

EFTER
Detta har jag gjort:
- Ändrat nivåer och kontraster
- Mixtrat med färgerna (bl.a dratt ner på mättnaden på det blåa i bakgrunden, lagt på mer rött)
- Klonat bort störande saker
- Lagt på extra skärpa
- Vinjetterat

Fleur

Sancho kan väl få vara med på två bilder också. Även om han är surare än en citron.

Dagens ridpass.

Blev en liten kort tur idag. Sancho skötte sig exemplariskt, även den lilla biten vi galopperade. Eller ja, han drog iväg lite i slutet men han är ju ingen robot ;) Det är skönt att han är pigg i alla fall, jag rider mycket hellre en häst med lite fart i än en som man måste driva i varje steg. Föredrar ni pigga eller sega hästar?

Påbörjad putsning.

Satte mig ute i solen och började putsa alla Sanchos grejer idag. Jag hann med luddbenskydden, ett träns, några pannband och ett par tyglar innan jag tröttnade, haha.

Snyggt Sancho...


Skillnad på ett år!

18 april 2010 vs 17 april 2011

Man kan ju verkligen säga att han är mycket mer välvårdad i år! Inga stora pälsmassor kvar under magen/halsen, inget hovskägg eller annat långt hår på benen, snyggare man/svans m.m.

Såhär såg det ut innan jag klippte bort dom superlånga hårstråna som han har "under armarna" och på baken. Inte alltid man kan fläta pälsen, HAHA!

Planer för dagen!

Nu ska jag städa mitt rum (oj vad duktigt ;)) och sen åker jag upp till Sancho. Ska börja putsa hans grejer, dvs alla träns, sadlar, tvätta benskydd osv, enormt roligt. Men nu är det så härligt väder så det gör inget!


Gamla ridbilder del 1.

Första delen kommer bestå av ett gäng bilder från när jag hoppade Sancho för första gången! Detta är alltså runt 2 år sedan, så stilen är inte den snyggaste. Jag minns att mamma stod bredvid och tjatade på att jag skulle korta tyglarna, men enligt mig hade jag lagom långa tyglar. Jotjena va ;) Tur att man förbättras!

Dagens ridpass.

Kändes sjukt härligt att vara tillbaka på hästryggen igen! Blev en barbackatur ner till bäcken, något som Sancho uppskattade ;) Direkt när vi svängde in på vägen som leder ner till vattnet ökade han takten med spetsade öron - förstod precis vart vi skulle! Sen stod han i vattnet och plaskade ett bra tag, hahaha.

Haha ja, han stannar och tar en ätpaus mitt i..


Lost but now found.

Min gamla dator tog farväl av jordelivet för några veckor sedan, och där i låg givetvis alla bilder på Mirre. Trodde jag. Jag hittade nämligen ett minneskort nyss, och där låg alla bilder från sista gången jag red honom. Fina Mirre.
Föresten är han såld. Vet inte vart eller till vem, men jag hoppas verkligen han har det bra. Det förtjänar han, den lille galningen ;)

Later: gamla ridbilder!

Jag har suttit och kikat tillbaka på gamla bilder från 2009/2010, och hittade massa roliga ridbilder! Tänkte lägga ut ett gäng sen, bland annat lite ovisade bilder när jag hoppade Sancho för första gången. Låter bra va? :D

Now it's spring time

Det var en evighet sen jag fotade något annat än hästar, men idag blev det lite blommbilder när jag var hos farmor och farfar. Jag var inte ute mer än 5 minuter, men åh vad roligt det var! Här är resultatet :D
Canon EOS 450d   l   Canon EF 50mm

På bättringsvägen!

Efter att ha varit sjuk i nästan en vecka är jag grymt trött på att sitta inne. Jag var ju i stallet i torsdags, men annars har jag knappt varit ute. Imorgon ska jag i alla fall till Sancho oavsett hur jag mår, är fortfarande förkyld och halsen är inte riktigt bra, men det ska nog funka. Får ta det lugnt dom första dagarna nu, lite skritturer och pyssel bara. Det behöver Sancho också, eftersom han stått i en vecka. Äldre hästar stelnar ju mycket snabbare, så jag får sätta igång honom lite försiktigt :)

Åh vad jag saknar min lilla favorit!

Pyssel pyssel.

Eftersom jag legat hemma och varit sjuk hela veckan blev det ingen ridtur eller promenad för Sancho idag, bara lite pyssel. Försökte fixa till hans man lite, men det blev inte speciellt lyckat. Det är inte speciellt enkelt när han har samma tjocklek på manen som en nordsvensk ;)
Gammal bild!

Galet.

Hittade den här rundsydda grimman från Dyon alldeles nyss. Såhär står det om den:
"Finesse och eleganse i denna nya modell. Supersnygg dubbel rundsydd grimma i finaste engelska läder. Käkremmen går att ta av för att underlätta borstning."
Tycker den var snygg, praktisk men jisses vad dyr! 1199kr kostar den. För en grimma. Nä, way to much money.

Värt att tänka på!

Visste ni att hästarna inte har någon koppling mellan höger och vänster hjärnhalva? Detta är rätt tydligt om den blir rädd för något, t.ex att den går förbi en sten på ena sidan och reagerar på andra sidan. Då säger ofta ryttaren "men vi gick ju förbi den här stenen alldeles nyss!", men det har alltså att göra med de olika hjärnhalvorna. Man får helt enkelt vänja hästen vid det läskiga på båda sidorna, gå förbi åt olika håll.

it's all about the details

Hittade lite bilder jag fotade för några dagar sen :)





Fyra presentationer.

Har sammanfattat lite ur Toleranstränings-DVDn, och detta är något hon pratade om i introduktionen, lite hästpsykologi.

När man ber hästen om något finns det fyra olika sätt på hur man kan presentera det för hästen: Krav, fråga, utmaning och gränser.

Krav använder man om man t.ex. vill att hästen ska flytta på sig. "Gå härifrån!" Det kan vara i hagen, paddocken eller liknande, men ska man ställa ett krav på hästen är det viktigt att det finns utrymme och att kravet är rimligt. Lyssnar inte hästen är det okej att bli "arg" (givetvis inte så att man slår hästen), dock får hästen aldrig känna sig trängd eller pressad - det gynnar inte relationen. Du kan alltså inte ställa ett krav på att hästen ska gå fram till något läskigt. Man måste lyssna på hästens signaler, säger hästen nej gör den inte det utan anledning.

Fråga använder man om man vill att hästen ska gå fram och titta på något läskigt. "Vill du titta?". Det är viktigt att man motiverar och uppmuntrar hästen, och framför allt att ge den tid. Ställer man en fråga är det aldrig okej att bli arg, då tappar hästen tillit för dig.

Utmaning är något man inte bör använda. Det är något som är riktat mot hästen, och som kan trigga igång den. Skillnaden mellan utmaning och krav är att krav inte är personligt, flyttar man hästen vill man inte kraftmäta sig med den utan bara få vägen fri. Då riktar man inte in sig direkt mot hästen utan mot sitt mål, "jag vill komma förbi". Utmanar man hästen gör man det i syfte med att enbart mäta sina krafter och energin är riktad mot hästen. Då kan hästen välja att anta utmaningen, ignorera dig eller flytta undan fast med avsmak. Den tappar respekt och tillit för dig.

Gränser använder man om hästen utmanar dig, eller gör fel. Hästen ska givetvis inte få utmana dig, men du kan aldrig anta utmaningen och "vinna" eftersom hästen är mycket starkare än dig. Istället bör du ge den ett annat alternativ, få den att fokusera på något annat. Detta tycker jag inte stämmer. Sparkar en häst dig så står man väl inte och ger den ett annat alternativ..? Då tycker jag att man har rätt att bli arg. Skulle det däremot vara en situation där hästen inte förstår och gör fel - då måste man ge den ett annat alternativ, försöka vara tydligare så att den förstår.


Nyinfört - smilys!

Jag kunde inte låta bli, nu finns det gula gubbar i inläggen :D Tycker det är väldigt gulligt faktiskt, och det underlättar lite när man kan använda fler uttryck så även de som inte kan teckensmilys förstår vad jag menar.
Vill du också ha smilys i inläggen? Kika in här! Man kan välja på 3 olika teman, om dom ska synas i rubriker/kommentarer/inlägg och vilken färg dom ska vara. Supersmidigt :)

Pikéer från Gina Tricot.

Satt och kikade bland nyheterna på Gina, och såg dom här häftiga pikéerna! Passar ju perfekt att rida i nu till sommaren, och jag tyckte färgerna var riktigt snygga faktiskt. Loggan med hästen var ju passande också. Gillar att dom såg ut att vara lite längre än normalt också, jag stör mig enormt mycket när man har en tröja som åker upp över ridbyxorna hela tiden. Tror jag köper den ljusrosa, mörkrosa och blåa! Eller åtminstone någon av dom ;) Vilken är din favorit?
Finns här för 149kr/st!



"Nya" benskydd!

Jag fick kika igenom en kasse med massa gamla hästgrejer som Anne hade ståendes, och hittade ett par skydd från Dyon! Det tackar man ju inte nej till, inte sant? Dom är lite missfärgade och skitiga, men om man putsar lite kan dom nog se helt okej ut.

Dagens ridpass/promenad.

Jag säger bara såhär - det är inte smart att rida barbacka när man fortfarande har skavsår ifrån förra gången. Aj! Fick bli promenad större delen av turen, hahaha. Vi stannade vid en liten äng, Sancho hittade lite färskt gräs som försvann på några sekunder ;)
Satt upp en bit också och vi travade litegrann. Måste säga att min balans förbättrats väldigt fort, och dessutom skumpar jag nästan inget längre. Jag visste väl att jag inte hade sååå kass balans i alla fall... :)

Utvärdering av DVDn från Hööks.

Tänkte precis skriva "Lördag" som rubrik, men kom på att det är söndag.. För det är det va..? Haha, vilken koll jag har! Ska strax åka upp till Sancho, blir en tur ute i skogen.



Har även kollat klart på Toleranstränings-DVD ifrån Hööks, har gjort lite anteckningar som jag tänkte dela med mig av lite senare. DVDn var rätt bra, även om den var lite dåligt gjord. Bland annat överröstade musiken hon som pratade ibland, och det är ju lättfixat och inget fel som ska finnas med. Tycker faktiskt det kunde varit proffsigare gjort, med tanke på att en DVD kostar närmare 300kr (rätta mig om jag har fel, hittar inte just den skivan på hemsidan för att den är slutsåld). Själva innehåller var det inget fel på, hon kom med bra tips och även berättade lite psykologin kring. Dock tyckte jag säkerheten var lite slapp, en gång trampade hästen på ledrepet för att hon lät det släpa i marken större delar av passet.
Alltså inga större negativa saker, men små saker drar ju ner intrycket ;) Vet inte riktigt om jag tycker den är värd 300kr, sånt här är lätt att googla fram bara - det var inga avancerade saker. Men ändå intressant!

Dagens ridpass.

Jag har insett en jobbig grej som jag borde insett tidigare. Sancho ÄR gammal, och han ska aldrig mer ridas i en paddock. Punkt slut. Idag var sista gången, och det gick väl mindre bra. Han orkar helt enkelt inte, min lille tappre ponnyskrutt. Han är för snäll ibland, önskar att man kunde läsa tankar.. Från och med nu ska vi i alla fall göra det vi älskar mest - ut och rejsa i skogen, utan press och krav. Det behöver vi båda två just nu ♥



Vilka stövlar?

Har hittat två stövlar jag skulle kunna tänka mig att köpa. Richmond High Rider, eller Globus Bocaj. Ligger ungefär i samma prisklass, men jag kan inte bestämma mig för vilken som är snyggast. Globus Bocaj var supersköna, har inte testat dom andra än. Vilka tycker ni är snyggast?



Inga ridstövlar för mig?

Kommer ni ihåg att jag beställt hem ett par De Niro-ridstövlar från Skara Hästsport? Det skulle ta 2-8 veckor att få in dom till affären, och nu har det gått 10 veckor. Dessutom var dom beställda 2 veckor innan jag var där inne, vilket betyder att det gått närmare 12 veckor. Dåligt! Det kan ju ha blivit något krångel med leverantören, men ändå.. Borde man inte informera om det då? Jag kan inte köpa just dom stövlarna någon annanstans heller, eftersom det tydligen var något unikt sammarbete mellan De Niro och Skara Hästsport. Får väl börja leta efter några andra helt enkelt. Är lite sugen på Globus Bocaj stövlarna då.. hehe!

.                  Dom jag skulle köpt                                                     Globus Bocaj

Take it easy for a while.

Hädanefter kommer jag enbart blogga för min egen skull, dvs. när jag har lust och tid. Det är fyra grejer i mitt liv just nu som tar mycket tid (skolan, Sancho, datan och sömnen), men jag hinner inte med allt det där, och det har gått så långt att min hälsa inte är på topp direkt.. Som ni säkert förstår är datan det som jag tvingas offra, för något av det andra tänker jag absolut inte ta bort. Skolan är min framtid, Sancho är det som får mig att gå upp på morgonen, och sömnen klarar jag mig inte utan fysiskt. Jag tycker det är skitkul att blogga, men det är också väldigt krävande att tvingas leverera nya inlägg varenda dag. Jag är säker på att ni förstår :)
Detta betyder INTE att jag kommer sluta blogga, jag kommer fortfarande uppdatera om Sancho, lägga ut bilder och sånt som vanligt, men jag tänker inte sitta uppe på nätterna enbart för att förbereda inlägg inför nästa dag. Det funkar inte längre. Det här gäller inte för evigt heller, men just nu kommer min hälsa i första hand.

Sångpromenad.

Ville inte rida idag eftersom jag tyckte Sancho var svullen i måndags, jag tyckte det var lite bättre idag men det var inte helt bra. Vi tog en promenad istället, ut i stormen.. Trodde vi skulle blåsa bort! Han fick beta lite medan jag hade en liten sånguppvisning för honom. Varför? Vi ska spela i band på musiken, och alla andra i min grupp kunde spela något instrument = jag tvingas sjunga. Saken är den att jag verkligen inte kan sjunga, men jag har 10 veckor på mig att träna, och det är bäst att börja i tid. Jag kan inte sjunga inför någon heller, så jag och Sancho gick ut mitt på ett gärde där det inte var någon risk att jag skulle höras ;)

Jag låter typ såhär.. Haha!

Me want summer.


Smilys på bloggar eller inte?

Många stora (och små) bloggar har sånna där bild-smilys -> . Själv tycker jag det är ganska charmigt faktiskt, och det förenklar ju för folk inte förstår vanliga smilys, typ vuxna haha. Jag har faktiskt funderat på att börja använda sånna. Vad tycker ni, är det charmigt eller irriterande?

Special Surprice.


Tecken på våren..

.. måste väl vara att hagen blir en enda stor lerpöl? ;) Vid ingången till våran hage är det supergeggigt, men längre in sen är det okej - tur att inte hela är sunkigt i alla fall!

Såhär ser det ut.. Suck.

Diskussion ang. hagar.

Visst vet ni att det är lag på att hästen ska få chansen att röra på sig fritt i alla gångarter varje dag? Trots detta är det många hästar som aldrig ser skymten en hage, oturligt nog. För mig är det självklart att hästen ska få vara ute så mycket som möjligt i en stor hage, tillsammans med åtminstone en annan häst. Finns undantag, om den är sjuk tex.Hästen är ett stäppdjur och flockdjur, men det är många som inte tar hänsyn till det. Ute i det vilda betar en häst i genomsnitt 16 timmar/dag, och rör sig under tiden, och då förstår man rätt snabbt att hästen inte kan må bra ifall den står inne hela dagarna. Oavsett om den rids/går i skrittmaskin/promeneras så är det inte nog. Vi ska ju eftersträva att hästen får ett så naturligt liv som möjligt, och det får dom inte i box.

Dessutom ska dom enligt lag ha något socialt sällskap, helst en häst men det kan också vara en ko eller annat flockdjur. Man märker ganska snabbt ifall hästen går själv i en hage, eller inte går ute i hage alls. Jag red en häst förut som var jävligt pigg (säger inga namn men ni kan gissa vilken häst det är..), och jag kan tänka mig att en bidragande orsak till att han var så pass pigg var att han gick själv i en liten hage. Går dom själva kan dom visserligen springa, men hur kul är det att springa runt själv? Dom rör sig betydligt mer om dom går med en annan häst, och man får en gladare häst att ha hand om! Vad tycker ni om det här? Är det okej att en häst ska få stå inne/stå själv i hage?

Vill ni läsa mer om lagar och regler kring hästar kan ni kika in här och här.


Sancho's nya box.

Lille Q har tagit ett steg ut i vuxenlivet och ska vara borta minst en månad, så under tiden får Sancho och Surprice flytta in ifrån uteboxarna till stallet. Sancho får agera lektant till Surprice nu, men han är inte så värst positiv. Öronen slickade bakåt och blir det för mycket slänger han ut ett ben också.. Haha lille gullet.

Som sagt.. inte positiv ;)
Här får Sancho stå sålänge :D

The beautiful ones.


Godmorgon!

Nu är jag förhoppningsvis påväg till skolan, ännu en ny pluggdag att se fram emot.. ;) I eftermiddag är jag hyffsat ledig, så ni har massa roliga inlägg att se fram emot! Är på riktigt diskussionshumör, perfekt för lite åsiktsinlägg med andra ord.

Longering & promenix.

Blev lite orolig idag när jag hämtat in Sancho. Tyckte nämligen att ena bakbenet var lite svullet, precis vid senan.. Det var inte varmt, men jag tog ut han i paddocken och longerade några varv för att se om han var halt. Visade inget, och Anne kollade på benet också men hon tyckte inte det var något. Hoppas att det bara var falskt alarm!
Vi tog en liten promenad efter sen också, så han (och jag, haha) skulle få röra på sig litegrann. Jag älskar att gå på promenader med Sancho, så himla mysigt. Det känns som att man kommer varandra lite närmare då. När Sancho var halt för drygt 1,5 år sedan så gick vi ut och gick mycket, och det var väl då vi lärde känna varandra på riktigt tror jag :)

Hemskt..

Ush, började gråta när jag såg den här filmen! Stackars, stackars lilla åsna.. Som tur var såg det ut att sluta bra :/

Lackat med färg..?

Vanliga lackade nosgrimmor är snyggt enligt mig - men nu har man tagit det ett steg längre och lackar i färg! Jag vet inte om jag ska tycka det är gräsligt eller snyggt faktiskt. Hade det inte varit för det V-formade pannbandet så kanske det funkar..? Det röda tillsammans med ett rött schabrak skulle kunna bli rätt snyggt. Vitt går nog bort helt. Vad tycker ni, gräsligt eller snyggt?

Finns här om någon skulle vara intresserad :)


My love

The love between a girl and her horse is like no other.

Dagens ridpass.



Idag invigde jag och Sancho dom härliga stigarna i skogen, vi har inte kunnat rida där sen september (!!) för innan snön kom var det ju älgjakt. Vi red våran favoritrunda, och jag vet inte om det var jag eller Sancho som var gladast ;) Var nog ute 1,5 timme, superhärligt. Mycket galopp - precis vad vi älskar!


Blev lite dimmigt i slutet, haha!

Ridövning - kontroll efter hindret.

Detta är något jag måste jobba med, jag brukar nästan alltid "sluta rida" efter hindret vilket gör att hästen rusar iväg. Riktigt bra övning!

Stretcha efter ridning.

Jag har varit lite dålig med att stretcha Sancho efter ridpassen det senaste, men har börjat med det nu igen (när jag kommer ihåg.. minnet är inte på topp, haha). Jag gör inget avancerat, sträcker ut benen bara. För äldre hästar som lätt blir stela är det jättebra att stretcha. Givetvis måste man vara väldigt noga med att hästen är varm innan, minst 20min. Har man inte stretchat hästen innan får man börja lite försiktigt också, och gör hellre en stretchövning flera gånger än att hålla länge, i början kan det räcka att sträcka 5-10 sekunder x 2-3. För att det ska ge resultat bör man stretcha efter varje arbetspass, alltså inte bara någon gång ibland. Brukar du stretcha din häst?



Trust me and I'll trust you.

Bild hittad här.
Tycker det var en otroligt bra bild som verkligen beskriver relationen mellan häst och ryttare.

Hur mycket är okej att "härma"?

Kommentarer om att någon härmat en annan bloggare är ganska vanliga. Jag själv har blivit "anklagad" för att härma ex. Dressyrmupparna, och på hästskvallerbloggarna kan man ofta läsa att den bloggen minsann härmat en annan, bara för att dom råkat skriva ett liknande inlägg en gång.

Med tanke på att det finns så otroligt många hästbloggar är i princip omöjligt att aldrig skriva ett liknande inlägg som någon annan. Det är säkert någon som skrivit ett sånt här inlägg innan mig, men man kan ju inte hålla koll på allt och alla bara för att inte skriva likadant?

Sen finns det en hårfin gräns mellan att hitta inspiration hos en annan blogg - och att härma så pass mycket att det inte är okej. Jag tycker det är okej om jag ser att någon annan har skrivit om ett intressant ämne, och att jag sedan skriver ett inlägg fast med mina tankar kring detta. Då brukar jag oftast länka till den andra bloggaren också, känns som att det är en slags oskriven regel, någon slags artighetsgest. Men man får givetvis vara noga med att inte göra det här allt för ofta, man måste hitta på egna inlägg också. Jag vet flera som hittat inspiration hos mig, och jag tycker det inte är några som helst problem så länge inget kopieras rakt av. Det har jag också varit med om, att jag skrivit ett inlägg om något och dagen efter skriver någon annan exakt likadant.. Givetvis kan det vara en tillfällighet, men nja, inte om samma person kopierar rakt av flera gånger under en kort period. Så, hur mycket tycker ni det är okej att härma? Får man hämta inspiration hos andra, eller ska man enbart skriva inlägg man kommit på själv?


Bildserie - Sancho rymmer.


Smart pappa..

Vi sitter och pratar lite om en häst som står i samma stall som Sancho...

Pappa: Jo, men den där hästen har minsann varit på uppfostringsanstalt!
Jag: Pappa, det heter inte uppfostringsanstalt.. Tillridning.
Pappa: Men det är ju samma sak, lite som ett psykhem fast för hästar.

Q som varit på psykhem.. ;)


April april!

Nej, det är klart jag inte tröttnat på hästarna! ;) Jag är rätt grym på att luras va..? Fast får väl tacka Jonatan Fjell för idén, HAHA! Thaaanks :)

Dock var en del av texten sann. Grönt = sant. Rött = falskt.


När Merlin dog var det riktigt tufft ett tag, men Sancho höll som sagt intresset uppe och nu ett år senare är intresset nästan större än någonsin ;) Jag har räknat bort Mirre nu också, ägaren har sagt att hon skulle höra av sig men det verkar inte som att hon tänker göra det. Men det kanske var bäst så, även om Mirre var en helt underbar häst som jag lärde mig jättemycket på under den korta perioden jag red honom så var det ganska krångligt med allt runt om. Det blev mycket mer arbete än jag räknat med, skulle ju haft honom två dagar i veckan men jag var där 4 dagar i princip varje vecka. Kul att få rida - men skolan och Sancho blev lidande och det är inget jag är villig att offra. Men det kommer fler möjligheter! :)

Dagens ridpass.


Gulleponken! Tycker han är riktigt söt i remont, hihi :)

Idag var Sancho ingen räserponny som han brukar vara. Tydligen hade han kört lite mycket rodeo ute i hagen nu på eftermiddagen, så det förklarar nog varför han hade noll energi ;) Red ut en liten sväng först, och allt gick jättebra. Han var självklart seg när vi red ifrån stallet, men sen när vi vände blev det precis lagom tempo. I vanliga fall brukar det vara rejs så fort det bara går, men idag kunde jag variera tempot och han lyssnade super på förhållningarna. Han borde köra rodeo lite oftare alltså.. Haha!

Red en kort stund i paddocken också. Han var lite disträ eller vad man ska säga, och tappade takten ofta, men det släppte sen. Idag hade min sits kunnat vara mycket bättre, jag tippade framåt och blicken var nedåt hela tiden. Får rida med dressyrsadeln någon dag nu, lite enklare än allround mot hopp ;)


Svårmatchat?

Det måste vara otroligt jobbigt att ha ett träns med mässingfärgade spännen. För att det inte ska se konstigt ut bör man ju även ha mässingfärgat bett/stigbyglar/spännen på sadeln/sporrar och allt annat som skulle kunna vara silverfärgat. Dessutom ser det konstigt ut till ett vitt swarovski, fast det jämnar väl ut sig eftersom guldfärgat swarovski inte passar till silverfärgade spännen ;) Säger inte att mässingfärgade spännen är fult, för det är det absolut inte - men svårmatchat är det absolut.

Supersnyggt träns med väl matchade spännen/bett/pannband!


Jobbigt beslut.

Jag har haft lite tankar kring det här förut, men jag tror jag har kommit fram till vad jag vill nu. Enda sedan Merlin, min gamla sköthäst, dog har mitt intresse för ridning svalnat. Det blev ju så att jag slutade helt på ridskolan och ägnade all min tid åt Sancho. Sancho är ju mitt allt, han är min allra bästa vän och utan honom vet jag inte vad jag skulle göra. Men tillbaka till ämnet - Sancho kommer antagligen bli den sista hästen jag har hand om, i alla fall på några år. Han har hållt mitt hästintresset uppe, men det skulle inte kännas rätt att bara byta ut honom sen när han inte längre finns. Det här med Mirre verkar inte fungera heller, och jag kommer inte söka efter en annan medryttarhäst. Sancho blir den sista hästen på ett tag, som sagt. Tråkigt kanske, men jag kommer inte känna samma glädje sen när Sancho är borta. Jag tror dock att intresset kommer tillbaka förr eller senare, men det kan nog ta ett tag.


Svar på lite frågor.

Såg att jag fått lite nya frågor på bloggsvar (ren tur att jag såg det, har inte varit inne där på evigheter, haha) men tänkte att det kanske skulle vara intressant för er andra att också läsa svaren :) So here they come!

Hur hittade du intresset för fotografering? :)
-
Oj, det var ett bra tag sen det intresset drog igång! Mamma hade en sån där gammal analog systemkamera (som man måste lämna till en fotosnubbe för att få korten) , och jag testade den när mamma inte visste. Jag tyckte det var skitkul, men hon blev inte lika glad när hon såg att jag tagit typ 15 suddiga bilder på en fågel som inte syntes.. ;) Fotade lite med min farmor och farfars lilla digitalkamera när jag hade tillgång till den. Köpte sedan en egen digitalkamera, och sen var jag fast!

Ett par väldigt gammla bilder fotade med min digitalkamera.


Vad har du för mål inom hästsporten?
- Skrev ett inlägg om det för länge sen, men dom målen har ändrats litegrann så jag tar om det :) Nu vill jag kort och gott lära mig så mycket som möjligt. Jag vill lära mig att förstå minsta tecken hästen gör och kunna rida vilken häst som helst. Höga mål, men jag kommer säkert komma en bit på vägen under min livstid, bättre att satsa för högt än för lågt ;) Några mer specifika mål är att jag någon gång i framtiden vill föda upp en egen häst, följa den från start för att sedan rida in, utbilda och så småningom tävla. Det är en lång bit kvar tills det målet kan bockas av, men det är inte orealistiskt!

Vad har du tänkt välja för gymnasieval? :)
- Samhäll med inriktning beteendevetenskap ser det ut som just nu, är 95% säker på det. Nu är det mer vilken skola jag ska välja.. En skola som ligger 2 min från mitt hus, eller en skola som tar 20min med buss. Tufft val, men det löser sig nog!

Vad är dina mål i livet?
- Haha, jo det var en ganska djup fråga ;) Jag satsar inte på ett speciellt jobb eller så, och jag har inte direkt några konkreta framtidsdrömmar. Men jag strävar i alla fall efter att bli en så bra person som möjligt. Jag vill jobba med mina svagheter, förstärka mina goda sidor och försöka hitta en bra och positiv inställning till mig själv och mitt liv. Jag vet att jag aldrig kommer bli perfekt, det är ingen människa, men jag vill bli så bra som möjligt i alla fall :)

RSS 2.0