Bättre redigerare än fotograf?

Efter att ha varit utan Photoshop tänkte jag att jag inte är superduktig fotograf - utan mer duktig redigerare. Utan redigering är mina bilder.. tråkiga, tyckte jag. Men sen funderade jag lite. Det krävs väl ändå lite redigering till nästan alla bilder? Och vad kan räknas som "okej" redigering, och vad räknas som fusk för att få fram en snyggare bild?

Jag redigerar oftast inte mina bilder supermycket. Jag ändrar kontrasterna lite, kanske färgerna ibland, och lägger på skärpa + vinjettering. Det krävs inte mycket mer för att göra bilden snyggare. Det här är inget enbart jag, eller andra hobbyfotografer gör, utan det här gör ju proffsfotografer också. Främst skärpa kanske, men dom har ju lite dyrare (och bättre) kamerautrustning. Ju bättre kamera/optik det är, ju mindre behöver man redigera bilden, färgerna återspeglas bättre m.m.

Vad är "fusk" då? Jag tycker i princip ingen redigering kan räknas som fusk. Det vore väl det om man manipulerade bilden helt, men det gör man ju oftast inte. Men man bör kanske kolla lite på VAD man redigerar. Skulle jag kunna min kamera bättre, hade jag kunnat minska oskärpan direkt i kameran och på så sätt slippa lägga på stor mängd skärpa i efterhand. Jag skulle även kunna korrigera färgerna i kameran, så att det blev rätt direkt. Jag kanske tar en genväg genom att göra det i datorn, men det är ingen extremredigering jag gör. Fast det kan ju faktiskt kallas fusk, om jag tänker efter ;) Kan man fuska till sig en bättre bild? Eller är all redigering "okej"?

En av mina mer redigerade bilder.


Postat av: T O V E K J A E R R A N (en fotoblogg)

Jag kan oftast rädda mina bilder med en fräsig redigering, om de inte faller ut så som jag önskat, men inga bilder jag gör blir bra om jag inte lägger grunden för den kommande redigeringen, då jag tar dem... om du förstår, haha :D

2011-03-17 @ 14:51:18
URL: http://tovekjaerran.blogg.se/
Postat av: Adina

Så länge som man berättar att man redigerar tycker jag det är okej - men ju bättre förarbete man har - desto lättare blir bilderna bättre.

Sedan vill jag påpeka att det inte är kameran som gör jobbet - men man får bättre förutsättningar för bra jobb genom en bra kamera.

2011-03-17 @ 15:39:49
URL: http://adinis.blogg.se/
Postat av: Hulda

precis visa är bättre på att fotografera och visa redigera :) själv är jag nog båda :)

2011-03-17 @ 16:13:27
URL: http://huldaeinarsdottir.blogg.se/
Postat av: lovisa

allt bra?:D

2011-03-17 @ 16:19:24
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Postat av: Emma

gud vilken fin design du har! :)



och angående frågan, jag håller nog med dig, det beror på VAD man redigerar. det är ju ändå fotot i sig som avgör hur bra redigering kan bli.

2011-03-17 @ 16:44:22
URL: http://emmasol.blogg.se/
Postat av: Carro

Himla gullig bild, den översta! :D

2011-03-17 @ 19:02:27
URL: http://ridinghorse.blogg.se/
Postat av: elin

man kanske kan "fuska" lite till bättre färger och så på en bild men annars är väl såklart allt tillåtet, för man kan inte råför störande saker där man vill fota och då måste man väl få redigera bort det ;)

2011-03-17 @ 21:17:21
URL: http://horzeandriders.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0