Äldre hästar.
Hittade en jättebra artikel som jag tänkte dela med mig av. Hittad här.
När är en häst gammal? Ja, det varierar naturligtvis från häst till häst. Några är gamla vid 17-18 år, medan vissa 25-åringar beter sig som de vore tio. För det mesta kan man fortsätta att sköta och rida/köra hästen som förut, men det finns en del saker att tänka på när man har en senior i stallet.
Tänderna
En gammal häst bör helst "gå till tandläkaren" en gång i halvåret. Har den någon defekt, t ex över- eller underbett, ska den kontrolleras var sjätte månad. Om den har normalt bett, kan det räcka med en gång per år. Det får man råda med tandläkaren om. Senilt glappbett kan uppträda hos mycket gamla hästar. Emaljåsarna på tuggytan är helt nedslitna, tuggytan blir glatt och utan malande effekt. För dessa hästar är det viktigt att tänka på dieten och utfodra med "sörpat" foder. Tandlossning kan också förekomma på äldre hästar. Detta bör man vara uppmärksam på så att löst sittande tänder kan avlägsnas i tid.
Fodret
Ämnesomsättningen ändras när hästen blir äldre, och det finns risk att man underutfodrar. Det är viktigt att man är observant på att hästen får i sig tillräckligt med näring, då de gamla inte tar upp näringen i fodret som en ung häst gör. Känn ofta på hullet (över revbenen) och kontrollera tänderna. Det man främst brukar rekommendera är ett ökat tillskott av fett, antingen i form av foder med extra fett tillsatt, eller genom att hästen får cirka 0.5 dl rapsolja eller annat fleromättat fett per dag. Fettet gör så att näringen lättare tas upp av kroppen. Det finns numera färdiga foderblandningar på marknaden som är avsedda för äldre hästar. De är lättsmälta, fettrika och rika på mineraler och vitaminer.
En äldre häst tappar underhudsfett. Se upp så den inte börjar falla ur, det går snabbt, men det tar lång tid att lägga på hullet igen. Ju äldre hästen är, desto svårare blir det. Salivproduktionen kan också bli sämre, vilket kan vara orsaken till att hästen äter sämre och tunnar av. Då kan man blöta all mat. En bra foderstat är också viktig för att hästen ska fälla sin päls normalt på våren.
Motion
Den gamla hästen rör sig mindre i hagen. Den leker inte som de yngre, därför är motionen viktig. Anpassa träningen efter hästens dagsform. Om den är van att använda huvudet, t ex vid dressyr, behöver den göra det när den är gammal också.
Lederna är ofta stela på den gamle och då kan det vara lämpligt att använda värmande skydd en stund före ridningen och kanske ge den massage för att mjuka upp musklerna.
Man bör också vara uppmärksam på om hästen tycker det är jobbigt med skoningen. Det man vara ansträngande för en gammal, lite stel häst att stå på tre ben med ett i luften under längre tid. Då är det bra att motionera hästen innan, så den är uppvärmd innan hovslagaren börjar sitt arbete.
Halslinjen, ryggen och korset sjunker in på den gamla hästen, d v s överlinjen förlorar sin fasthet. Detta brukar innebära att sadeln inte passar längre. En ny sadel bör provas ut då hästen blir tunnare över ryggen med åren. En gelpad kan också vara till nytta. Lätt, regelbunden motion brukar dock hjälpa till att hålla hästen något så när musklad. Det är en fördel om hästen är inkörd, då promenadkörning är en bra motionsform för gamla hästar.
Skador
Det är naturligtvis lika viktigt - om inte ännu viktigare - att avmaska och vaccinera senioren, eftersom gamla hästar i regel får sämre immunitet mot parasiter och bakterier.
Det är vanligt att benen svullnar och då är det extra viktigt att hästen rör på sig. Om en gammal häst skadar sig, behöver den lång tid för återhämtning. Risken att hästen tappar hull och muskler är stor och vägen tillbaka lång, men även äldre hästar läker naturligtvis, fast det tar längre tid.
Sjukdomar
Cushings syndrom (cancer i hypofysen) är en sjukdom som kan drabba gamla hästar. De mest uppmärksammande symptomen att hästen har drabbats, är att den inte fäller sin vinterpäls, utan har lika tjock päls året om, ofta lockig. Den dricker och kissar mycket, är hängig, mager med hängmage och den blir känslig för fång. En drabbad häst kan aldrig tillfriskna men kan leva i många år med rätt vård och ev. medicinering, vilket avgörs i varje enskilt fall av veterinär. Grundorsaken till symptomen är att ämnesomsättningen inte fungerar som den ska.
Man bör vara uppmärksam på hur den gamla hästen klarar sig i hagen tillsammans med den övriga hästarna. Om hästen förlorar mycket i rang och blir en "hackkyckling", kan det vara idé att ha den i en egen hage, eller tillsammans med en lugn, snäll häst. Lägg också märke till om hästen aldrig lägger sig ned, i rädsla att inte komma upp igen. Då är det dags för den att lämna jordelivet.
Trackback