Diskussion ang. hagar.

Visst vet ni att det är lag på att hästen ska få chansen att röra på sig fritt i alla gångarter varje dag? Trots detta är det många hästar som aldrig ser skymten en hage, oturligt nog. För mig är det självklart att hästen ska få vara ute så mycket som möjligt i en stor hage, tillsammans med åtminstone en annan häst. Finns undantag, om den är sjuk tex.Hästen är ett stäppdjur och flockdjur, men det är många som inte tar hänsyn till det. Ute i det vilda betar en häst i genomsnitt 16 timmar/dag, och rör sig under tiden, och då förstår man rätt snabbt att hästen inte kan må bra ifall den står inne hela dagarna. Oavsett om den rids/går i skrittmaskin/promeneras så är det inte nog. Vi ska ju eftersträva att hästen får ett så naturligt liv som möjligt, och det får dom inte i box.

Dessutom ska dom enligt lag ha något socialt sällskap, helst en häst men det kan också vara en ko eller annat flockdjur. Man märker ganska snabbt ifall hästen går själv i en hage, eller inte går ute i hage alls. Jag red en häst förut som var jävligt pigg (säger inga namn men ni kan gissa vilken häst det är..), och jag kan tänka mig att en bidragande orsak till att han var så pass pigg var att han gick själv i en liten hage. Går dom själva kan dom visserligen springa, men hur kul är det att springa runt själv? Dom rör sig betydligt mer om dom går med en annan häst, och man får en gladare häst att ha hand om! Vad tycker ni om det här? Är det okej att en häst ska få stå inne/stå själv i hage?

Vill ni läsa mer om lagar och regler kring hästar kan ni kika in här och här.


Postat av: Lisa

Bra tankar kring ett viktigt område. :)

Självklart är det inte ok att en häst står inne eller går själv i en liten hage (permanent, det finns alltid undantag)!

Men, vill lägga till att hästar i frihet inte i direkt bemärkelse rör sig 16h/dygn - de betar eller söker föda i 16-18h/dygn. Givetvis rör de sig under tiden, men det är i lugn skritt eller ännu långsammare. Dock förflyttar de sig flera mil/dag. :)

2011-04-05 @ 18:47:57
URL: http://torunfirouzeh.blogspot.com
Postat av: amanda - tävling på bloggen!

Var gärna med och tävla på våran blogg! Två stycken vinnare får ett varsitt snyggt schabrak i valfri storlek. Kika in och läs vettja! :)

http://allroundmuppar.blogg.se/2011/april/tavling.html

2011-04-05 @ 19:01:59
URL: http://allroundmuppar.blogg.se/
Postat av: elin

Hästar måste få vara hästar och kunna röra sig fritt på stora områden som du skrev. Men är hästen sjuk så är det klart att den inte kan få springa omkring i en stor hage, men det är ändå bättre att släppa den i en liten hage än att låta den stå i sin box hela dagen. Sen måste kanske vissa hästar stå själva pga någon sjukdom men kan den gå med vänner så är det alltid bättre.



Jag brukar tänka det som att behöva vara instängd i sitt egna rum hela dagen utan vänner eller något. Då tror jag man själv väljer ett litet utomhusrum istället! ;)

2011-04-05 @ 20:29:36
URL: http://horzeandriders.webblogg.se/
Postat av: Mickaela

Jag tycker att en häst aldrig ska gå emsam(om den inte är sjuk) och att de ska vara minst 2 st hästar i en hage som minst.Och de aka inte ha en liten,liten hage för de mår inte bra av det och som du skrev,De blir ju gladare och possitivare :)

2011-04-05 @ 20:56:12
URL: http://mittlivsommickaela.blogg.se/
Postat av: Adina

Bra skrivet! Själv tycker jag att hästen ska gå så fritt som möjligt. Hur kom det sig att de inte gick runt och var smällfeta när de var fria men de lätt blir det nu när de rids av oss människor?

Och vissa som pratade om att hästarna blir tröttare av att ägas av en människa (I min täckes argumentation) och därför behöver täcke. Hästen har helt enkelt inte samma kondis eller smäller i sig mat för att den inte vet när den får mat nästa gång ?

2011-04-05 @ 21:39:59
URL: http://adinis.blogg.se/
Postat av: Stephi E V I G.B L O G G. S E

Båda mina medryttarhästar går på lösdrift och mår prima :)

2011-04-05 @ 21:59:47
URL: http://evig.blogg.se/
Postat av: Julia

Kunde inte sagt det bättre själv!

2011-04-06 @ 01:13:02
URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: S A R A H C O L L E C O L L I N ~ FOTO HÄSTAR VARDAGLIGT

en häst ska inte gå själv. Det är inte okej för min del!

2011-05-02 @ 11:43:43
URL: http://sarahceciliacollin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0