Om copyrightlagen.



Vad är upphovsrätt/copyright?
Copyright/upphovsrättslagen är en lag som skyddar ALLT du skapar. Tar du en bild med en kamera har du copyright på den bilden, skapar du en bild i photoshop har du copyright på den bilden, målar du en tavla har du copyright på den tavlan, skriver du en text har du copyright på den texten, allt du skapar äger DU.
Om du tar en bild ifrån någon annan och sprider vidare så bryter du emot lagen, däremot är det tillåtet att spara en bild på din dator och bara ha den där och inte visa den för andra, men så fort du lägger ut den på internet så bryter du emot upphovsrättslagen.

Den här lagen är det många som inte vet så mycket om verkar det som, eftersom det kopieras bilder överallt på internet. Jag är inte heller oskyldig, har tagit många bilder, men efter att ha läst vad påföljderna blir har jag slutat helt. I värsta fall kan fotografen/författaren/målaren anmäla dig, och då kan du få betala skadestånd, priset brukar vara 4000kr för VARJE bild du tagit. Är du inte straffmyndig är det dina föräldrar som åker på straffet. Inte direkt värt det va? Dessutom är det väldigt respektlöst mot personen som fotat/skrivit/målat, denna person kanske har kämpat för att få till ex ett perfekt foto, varit ute i flera timmar för att fota i exakt rätt ögonblick och sedan spenderat ännu fler timmar för att redigera den.

Tänk på att bilder från Google INTE får tas, Google är en sökmotor och det är inte fotograferna/författarna som väljer att lägga sina bilder/texter där.
Det är inte hellet okej att ta bilder bara för att det inte står att det är copyright, för det är copyright oavsett om personen skrivit copyright eller inte. Jag har valt att skriva "sheisnea.blogg.se" eller "Linnéa Kosir" på mina bilder, eftersom folk gärna tar bilden om jag inte gör det. Det är synd att det ska behöva vara så.

Om du inte har möjlighet att fota finns det många gratishemsidor, där det står klart och tydligt att du får använda bilderna, FreeFoto är en bra sida (dock måste du länka till dom ifall du tar en bild, var noga med att läsa igenom deras krav, annars kan dom anmäla dig!).

Postat av: FRIDA VIKTORSSON

SV: ja :/ men du kan ju alltid läsa till en högskoleprofil på en yrkesförberedande linje, det är ju bara tre ämnen :) fina bilder du tar förrestern

2010-11-09 @ 20:49:12
URL: http://fridaviktorssons.blogg.se/
Postat av: Mamsen

Vad du kan :)

2010-11-10 @ 16:54:46
Postat av: Lisa

Otroligt fin header! Allt bra?

2010-11-11 @ 20:47:08
URL: http://typisktlisaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0