Pessoabett.


Inlägget är EJ riktat till ekipaget på bilden.

Tänkte dela med mig av mina tankar och åsikter om pessoabettet. Denna eviga disskussion, haha ;) Ni har säkert hört en del, men skriver lite fakta om det ändå.

"Pessoabettet ger inte hävstångsverkan som många påstår, då pessoabettet är ett hissbett. För att få ut en hävstångsverkan måste bettet ha något som stoppar förhållningen från ryttarens hand, exempelvis en kedja.
Vid en förhållning med ett delat pessoabett trycks bettet ihop och ger den omtalade nötknäppareffekten mot hästens gomtak, samtidigt som bettet trycks uppåt mot hästens tänder. När detta sker kan hästen få skador på gomtak, tänder och inte minst mungipor, förutom trycket och friktionen är nypskador väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Pessoabettet ger även gageffekt, trycker i nacken, när detta sker vill hästen sänka sitt huvud för att undvika obehaget i nacken, men samtidigt vill hästen höja sitt huvud för att undkomma smärtan som uppstår i munnen.
Bettet ger dubbla signaler och skapar frustration hos hästen!

Många tycker att pessoabettet är ett snällt bett då det saknar "hemskheter" som kedjor och liknande som pelhambett och kimblewick/jaktkandar har, men det är snarare tvärtom! Tack vare kedjan hindras ryttaren från att dra för mycket, det gör inte ett pessoabett, där
kan ryttaren dra hur mycket som helst.

Många tror att deras häst fungerar jättebra på pessoabett för att hästen inte protesterar(!), det beror på de dubbla signalerna, hästen kan inte säga ifrån! Istället vänjer sig hästarna vid att vika in näsan, släppa kontakten med bettet så att de upplevs som mjuka i munnen, bli framtunga och springa så "vackert" på tygeln som många orutinerade säger, de som inte riktigt förstått det hela med hur hästen arbetar när den går i form. Hästar som rids på pessoabett har oftast bakbenen fortfarande kvar hemma i stallet som man brukar säga. Man brukar även kunna märka av en förändring i gångarterna, de blir mer "trippigare" i steget. Många hästar springer även och gapar med pessoabettet, många väljer då att dra åt nosgrimman lite extra och därmed dölja problemet istället för att lösa det!

Vid ridning vill man kunna ge hästen en snabb belöning när den gör rätt, som att släppa lite på innertygeln och ge hästen en eftergift. Med ett pessoabett går inte det, eftersom bettet är överrörligt. För att kunna ge eftergift måste man därför släppa ut tyglarna helt och hållet och då tappar man allt
."

Jag är rent allmänt inte emot speciellt mycket i hästsporten, förutom det uppenbara som ex rollkür och misshandel m.m, men annars tycker jag faktiskt att man känner själv vad som passar sin häst. Vill man rida med pelham, fine gör det om du känner att det är bäst för din häst. Vill du rida med lindor istället för benskydd, så kan du ju självklart göra det. Sålänge du inte skadar hästen så är det upp till dig. I alla fall, pessoabettet är bland dom få saker jag INTE tycker man kan avgöra själv, för det funkar inte för någon. Det leder aldrig till något bra. Förstår inte alls hur folk kan rida på detta. "Min häst blir lugnare..", "Den funkar inte på något annat..", "Jag känner min häst bättre än dig..", "Sålänge man har mjuk hand fungerar det..", "Min häst protesterar inte.." osv. Så himla dåliga ursäkter. Det spelar ingen roll hur bra ryttare du är, för du kan aldrig ha mjuk hand med pessoa. Och din häst kan inte protestera, den har inget annat val än att vara "lydig" och "snäll".

Jag har själv ridit med detta, på ridskolan så jag hade ju inget annat säga till om, jag skulle aldrig satt ett pessoa i munnen på en häst. Hästen blev precis så som det står i texten, den vek in nosen, släppte kontakten med tyglarna och blev framtung. Den blev också "död i munnen", den tog inte förhållningar över huvud taget, vilket också är vanligt med pessoa. Den tröttnar på att få dubbla signaler, att den helt enkelt skiter i att lyssna efter ett tag. Det kan också vara svårt att byta till ett mildare bett efter en lång tid med pessoa, eftersom hästen vant sig vid att strunta i bettet.

Om du rider med pessoa visar det bara på hur okunnig du är. Och om du nu inte tror på det som folk säger om det, är det värt att chansa? Du kan faktiskt ha fel, och då har din häst lidit under tiden du ridit med det. Och det finns bättre alternativ, blir din häst stark när du rider ut/hoppar, testa pelham. Funkar inte det, fortsätt testa andra bett! Du kommer garanterat hitta något som är bättre än pessoa..
Vad tycker du om pessoabettet?

Postat av: S.H

Om man nu är så duktig på att rida, få hästen i form och alla hästar lyder dig, varför då använda pessobett? Visar ju bara hur okunning man är (:

2010-11-13 @ 20:31:43
Postat av: Linnéa

Sv till S.H; Absolut, håller helt med dig! Dom säger ju emot sig själva ;)



2010-11-13 @ 20:34:07
URL: http://sheisnea.blogg.se/
Postat av: olivia-drömmen mot att bli fotograf

fin blogg du har :D

allt bra med dig? :)

2010-11-13 @ 21:07:47
URL: http://oliviasfotoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0