Fyra presentationer.

Har sammanfattat lite ur Toleranstränings-DVDn, och detta är något hon pratade om i introduktionen, lite hästpsykologi.

När man ber hästen om något finns det fyra olika sätt på hur man kan presentera det för hästen: Krav, fråga, utmaning och gränser.

Krav använder man om man t.ex. vill att hästen ska flytta på sig. "Gå härifrån!" Det kan vara i hagen, paddocken eller liknande, men ska man ställa ett krav på hästen är det viktigt att det finns utrymme och att kravet är rimligt. Lyssnar inte hästen är det okej att bli "arg" (givetvis inte så att man slår hästen), dock får hästen aldrig känna sig trängd eller pressad - det gynnar inte relationen. Du kan alltså inte ställa ett krav på att hästen ska gå fram till något läskigt. Man måste lyssna på hästens signaler, säger hästen nej gör den inte det utan anledning.

Fråga använder man om man vill att hästen ska gå fram och titta på något läskigt. "Vill du titta?". Det är viktigt att man motiverar och uppmuntrar hästen, och framför allt att ge den tid. Ställer man en fråga är det aldrig okej att bli arg, då tappar hästen tillit för dig.

Utmaning är något man inte bör använda. Det är något som är riktat mot hästen, och som kan trigga igång den. Skillnaden mellan utmaning och krav är att krav inte är personligt, flyttar man hästen vill man inte kraftmäta sig med den utan bara få vägen fri. Då riktar man inte in sig direkt mot hästen utan mot sitt mål, "jag vill komma förbi". Utmanar man hästen gör man det i syfte med att enbart mäta sina krafter och energin är riktad mot hästen. Då kan hästen välja att anta utmaningen, ignorera dig eller flytta undan fast med avsmak. Den tappar respekt och tillit för dig.

Gränser använder man om hästen utmanar dig, eller gör fel. Hästen ska givetvis inte få utmana dig, men du kan aldrig anta utmaningen och "vinna" eftersom hästen är mycket starkare än dig. Istället bör du ge den ett annat alternativ, få den att fokusera på något annat. Detta tycker jag inte stämmer. Sparkar en häst dig så står man väl inte och ger den ett annat alternativ..? Då tycker jag att man har rätt att bli arg. Skulle det däremot vara en situation där hästen inte förstår och gör fel - då måste man ge den ett annat alternativ, försöka vara tydligare så att den förstår.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0